Nežka se cepi

Sodelavci projekta Imuno, ki deluje v okviru Društva študentov medicine Slovenije, so s ciljem širjenja preverjenih informacij o cepljenju in krepitvi precepljenosti izdali otroško slikanico Nežka se cepi. Podprlo jo je zdravstveno ministrstvo.

Slikanica Nežka se cepi bo na voljo za listanje v vseh čakalnicah 
pediatričnih ambulant.   Foto: Rene Knapic/ projekt Imuno
Slikanica Nežka se cepi bo na voljo za listanje v vseh čakalnicah pediatričnih ambulant.  Foto: Rene Knapic/ projekt Imuno

V sklopu projekta Imuno potekajo številne delavnice za srednje šole, predavanja za fakultete, šole za starše, učitelje in vzgojitelje. Aktivni so tudi na socialnih omrežjih, kjer sledilce seznanjajo z novostmi na področju cepljenja, jim odgovarjajo na vprašanja in razbijajo mite o cepivih.

Njihov najnovejši projekt je izid slikanice za otroke. Po besedah sodelavcev projekta Imuno skušajo utreti novo pot ozaveščanja o pomembnosti cepljenja in otrokom ter njihovim staršem cepljenje približati na prijetnejši, bolj oseben način. Prepričani so, da bo slikanica olajšala odgovarjanje na vprašanja, povezana s cepivi in cepljenjem in malčke spodbujala k cepljenju.

Slikanica Nežka se cepi je namenjena otrokom in staršem in ima cilj ozaveščati o pomenu cepljenja.

Slikanica je uradno izšla včeraj, namenjena pa je ambulantam in klinikam, vrtcem in knjižnicam. Možen bo tudi nakup prek spleta. Slikanica predstavlja petletno Nežko na poti k zdravnici. Mama pravi, da se gresta cepit, Nežka pa ni najbolj navdušena, ker ne razume, zakaj mora k zdravnici, če ni bolna. A mama ji pojasni, da bo zaradi cepljenja v njej nastala armada malih vojščakov, ki bodo njeno zdravje varovali kakor grad, v katerem živi najlepša princesa. Bolezni se bodo tako bale, da bodo hitro zbežale.

“Zamisel je tlela kar nekaj časa, dokler se ni eden od članov projekta Imuno, Blaž Mencinger, odločil in napisal osnovno besedilo,” pravi eden vidnejših članov Vid Čeplak Mencin. Povezali so se z Mladinsko knjigo, ki se je odločila za izdajo slikanice. Ciljna publika so otroci med petim in šestim letom, ki jih pred vstopom v šolo čaka niz cepljenj.

Knjiga ima naklado 3000 izvodov. Tisoč izvodov je odkupilo ministrstvo za zdravje in jih bo razposlalo vseh pediatričnim ambulantam in klinikam, kjer bodo na voljo v čakalnicah.


Najbolj brano