Nekatera živila nas pomagajo hladiti

Poleti uživajte lahko prebavljivo hrano, obroki naj bodo manjši in pogostejši, svetujejo zdravniki. Takšne nasvete poudarja že tradicionalna kitajska medicina, ki temelji na vzdrževanju ravnovesja - yin in yang energije. Pretežno yin živila naj bi uživali poleti, saj pomagajo ohlajati organizem. Pozimi, ko potrebujemo več toplote, pa naj bi nam to omogočala yang živila.

Lubenica ima izrazito ohlajevalni učinek. Foto: /
Lubenica ima izrazito ohlajevalni učinek. Foto: /

Tradicionalna kitajska medicina svetuje poleti uživanje yin živil zato, ker so lažja in sočna. Prav tako kot zahodna medicina priporoča poleti pet skromnih obrokov, razporejenih čez dan. Obe veji medicine izpostavljata tudi pomen uživanja večje količine navadne pitne vode.

Hrana, ki hladi

Živila, ki telo ohlajajo, vsebujejo veliko vode. Med sadjem so to zlasti lubenice in melone. Hladilni učinek imajo še banane, citrusi, tropsko sadje, domače grozdje, marelice, breskve ...

Tudi nevtralna živila

Poleg živil, ki grejejo in hladijo, nutricionisti omenjajo še tako imenovana nevtralna živila, ki jih priporočajo za obogatitev obrokov in tudi ljudem, ki imajo težave s cirkulacijo in druge težave z zdravjem, ki slabijo organizem. Priporočajo jih tudi vsem, ki so brez energije. Med nevtralna živila sodijo breskve, fige, jagode, maline, ananas, slive, korenje, kitajsko zelje, koruza, krompir, buče, grah, mandlji, sezam, riž, rž, fižol, semena sončnic.

Od zelenjave imajo najbolj hladilni učinek kumare, sledi vsa listnata zelenjava, ki ni pekočega okusa, paradižnik, od zelišč stebelna zelena. Tako naj bi poleti uživali zlasti solate.

Med mlečnimi izdelki naj bi hladili kislo mleko, jogurt in kefir, skuta, izmed napitkov pa sveže pripravljeni sadni in zelenjavni sokovi, zeliščni čaji (izjema je šipkov) in zeleni čaj.

Glavnina začimb telo ogreva, a obstajajo tudi dišavnice s hladilnim učinkom: bazilika, meta, melisa, črna kumina, drobnjak, lovor, koper, origano, rožmarin, timijan, pehtran, koriander, citronka, žafran.

Prehranski strokovnjaki dodajajo, da tudi ogljikovi hidrati hladijo, vendar pa s temi živili ne kaže pretiravati. Dodajamo jih zelenjavnim jedem le toliko, da nas nasitijo. Od mesa naj bi bila perutnina nevtralna, ribe pa naj bi imele hladilni učinek.

Živila, ki grejejo

Ogrevalni učinek naj bi imela vsa beljakovinska hrana, zlasti rdeče meso, še posebej, kadar je pripravljeno z maščobami (tudi te praviloma grejejo).

Grejejo tudi jajca, oreščki, semena. Prav tako pa tudi glavnina začimb in pekoča zelenjava - česen, čebula, ingver, pekoča paprika, redkvice, gorčica ... Prav tako ogrevajo živila slanega in kislega okusa.

Od žit greje rž, druga žita učinkujejo hladilno. Grejejo še rjavi riž, koruza, proso in ajda. Ogrevalni učinek imajo tudi podzemna korenasta zelenjava (izjema je le korenje), oreščki in zreli siri.

Kaj jesti in kaj ne?

Nutricionisti poleti odsvetujejo uživanje sladkorja, močnih začimb, kofeina in alkohola, saj vse to telo ogreva. Svetujejo pa veliko sadja, še posebej jabolka, banane, grenivke, limone, pomaranče, hruške, jagode, lubenice. Od zelenjave priporočajo zeleno, kumare, jajčevce, vso zeleno listnato zelenjavo, paradižnik, papriko. Med žiti so primerna ječmen, ajda, proso, polnozrnata pšenica.

Poudarjajo pa, da hrana, ki hladi, ni primerna za ljudi, ki imajo pogosto hladne okončine, jih muči driska, trpijo zaradi bolečin v želodcu in trpijo za pomanjkanjem energije. Tem v vročini svetujejo uživanje nevtralnih živil.ja


Najbolj brano