Ne pozabimo nabrati smrekovih vršičkov

Sredi pomladi poženejo svetlo zelene poganjke oziroma vršičke tudi smreke. Nikar jih ne pozabite nekaj nabrati, saj jih lahko uporabite v različnih receptih. Najbolj znan je zagotovo sirup iz smrekovih vršičkov.

Poleg vitamina C so v vršičkih karotenoidi ter pomembni minerali, 
predvsem kalij in magnezij. Foto: Profimedia
Poleg vitamina C so v vršičkih karotenoidi ter pomembni minerali, predvsem kalij in magnezij. Foto: Profimedia

Smrekovi vršički, poleg preostalih užitnih iglavcev, so nam poznani že stoletja, saj spadajo v tradicionalno zeliščarstvo in so koristni v boju proti prehladnim obolenjem. Vendar niso zdravilni zgolj vršički, temveč tudi mlade iglice, ki jih lahko naberemo in shranimo za čaj. Že od nekdaj pripravki iz iglavcev veljajo za dober lek proti pljučnim obolenjem; spomnimo, da pljučni bolniki najbolje okrevajo v smrekovem in borovem gozdu - prav zaradi zraka.

Vir vitamina C in drugih hranilnih snovi

Smrekove vršičke odlikuje nežen in nekoliko grenak okus po smoli ter medu, zaradi česar jih lahko med nabiranjem žvečimo presne. So odličen vir vitamina C, ki bo poskrbel, da bo vaš imunski sistem krepak in dobro zaščiten. Vršičke praviloma nabiramo za pripravo sirupa. Lahko jih tudi zamrznete ali posušite in pripravite za zimski čas, ko so večje količine vitamina C še kako pomembne. V njih so tudi karotenoidi ter pomembni minerali, predvsem kalij in magnezij. Že več stoletij se vršički uporabljajo za lajšanje težav s kašljem in vnetim grlom, pri čemer zasluge pripišemo predvsem visoki vsebnosti klorofila. Pomagajo tudi pri hitrejšem celjenju kože in prenosu kisika do celic. Zaradi antioksidantov so odlični za nevtralizacijo negativnega vpliva prostih radikalov v telesu. Pomagajo tudi pri uravnavanju krvnega sladkorja in razstrupljanju telesa.

Sveže nabrani vršički ne zdržijo dolgo, zato jih porabite čim prej. Lahko jih tudi zamrznete in podaljšate čas njihove uporabe do zime.

Od sirupa do kopeli

Vršičke smreke nabiramo spomladi, ko praviloma niso daljši od pet centimetrov. Nabiramo jih tako, da jih osmukamo s konca vej smreke. Bodite pozorni, da smreke ne poškodujete in ne poberete preveč poganjkov, sicer naredite veliko škodo drevesu, pa tudi gozdu. Poleg sirupa jih lahko uporabljate tudi zunanje. Kot aromaterapijo jih lahko uporabite pri inhalacijah ali jih dodate osvežilnim kopelim. Takšna uporaba bo odprla dihalne poti, pospešila krvni obtok, pomagala pri celjenju ran ter čiščenju organizma. Kljub vsemu velja nekaj previdnosti. Kopel se ne priporoča ljudem z občutljivo kožo, povišano telesno temperaturo, astmo, pri težavah s srcem ali tistim, ki prebolevajo oslovski kašelj.

Ne le vršički, koristna je tudi smola iglavcev

Smolo iglavcev poznamo kot dodatek k mazilom, ki se uporabljajo predvsem zunanje pri utrujenih mišicah, revmatičnih obolenjih, vnetjih, pa tudi pri pospeševanju celjenja površinskih ran. Vršičke uporabljamo predvsem notranje, pri boleznih dihal; nepogrešljivi so tudi pri lajšanju spomladanske utrujenosti in čiščenju krvi. Nekoč so smolo uporabljali tudi notranje, a strokovnjaki za to priporočajo vršičke, saj je pri notranji uporabi s smolo treba ravnati previdno in pod strokovnim nadzorom.

Že več stoletij se vršički uporabljajo za lajšanje težav s kašljem in vnetim grlom, smola pa blagodejno deluje tudi zunanje.

Priprava hitrega sirupa proti kašlju

Sestavine: 300 g smrekovih vršičkov, 1 kilogram sladkorja, 1 liter vode

Priprava: Smrekove vršičke čez noč namočimo v večji lonec vode. Zjutraj vršičke odcedimo in prelijemo z litrom sveže vode. Zavremo, ogenj zmanjšamo na minimum ter v pokritem loncu počasi kuhamo približno dve uri. Po uri kuhanja lahko mešanici dodamo limono, ingver, meliso ... ter kuhamo dalje. Nato ohladimo, precedimo ter vršičke stisnemo, da izteče čim več soka. Tekočini dodamo sladkor in kuhamo na nizki temperaturi, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi in postane mešanica podobna gostemu sirupu. Še vročega prelijemo v sterilizirane kozarce, jih zapremo s pokrovom ter shranimo v temnem in hladnem prostoru. Sirup lahko vmešamo v čaj ali uživamo dve žlici do štirikrat na dan, otroci pa polovični odmerek. Uporabite ga lahko tudi kot dodatek k jedem, kot preliv čez biskvite, pudinge in torte.


Najbolj brano