Nad deformacijo kolena z žaganjem in premikanjem kosti

Svetovno znani evropski ortopedi, med njimi tudi iz Ortopedske bolnišnice Valdoltra, so 55 kolegom ortopedom na mednarodnem strokovnem tečaju, ki ga je pripravila bolnišnica, minuli petek predstavili najnovejša spoznanja in izkušnje o osteotomijah kolena - kirurškem žaganju in premikanju kosti, ki odpravi deformacije in omogoča spet normalno življenje bolnika. Metoda je uveljavljena, a jo izvajajo le redke klinike v svetu, med njimi deset let tudi Valdoltra. Bolniku ni treba vstaviti umetnega sklepa.

Glavnina organizacijskega odbora tečaja osteotomije (z leve): Radoslav Marčan, Ronald van Heerwaarden in Bogdan Ambrožič.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
Glavnina organizacijskega odbora tečaja osteotomije (z leve): Radoslav Marčan, Ronald van Heerwaarden in Bogdan Ambrožič.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

VALDOLTRA > Ortopedska bolnišnica Valdoltra (OBV) je ena od vrhunskih ortopedskih ustanov v Evropi in svetu, kjer opravljajo osteotomije kolena. Ob tem se povezujejo z vrhunskimi ortopedi svetovnega slovesa, kakršen je specialist Ronald van Heerwaarden, predsednik strokovne organizacije ESSKA odbora za osteotomije iz Ninzozemske, ki je v petek pomagal voditi tečaj osteotomije v Valdoltri s praktičnim prikazom posega na umetni kosti. “Z veseljem svoje znanje in izkušnje prenašam mladim kolegom, saj je gre za dokaj zahtevno, a bolniku izjemno koristno metodo, ki ohrani naravni sklep,” je med drugim povedal. “Ortopedija je veja medicine, kjer nenehno prihaja do revolucionarnih odkritij, koristnih ljudem vseh starosti.”

“Organizirali smo mednarodni tečaj z delovnim naslovom '360° around knee osteotomies',” pravi direktor OBV in ortoped Radoslav Marčan. Ponosno pove, da imajo v ekipi zdravnike, ki to metodo že v Valdoltri redno izvajajo.

Pionirji v jugovzhodni Evropi

Ortopedska bolnišnica Valdoltra je med prvimi ortopedskimi klinikami v jugovzhodni Evropi že pred desetletjem vpeljala osteotomije. Poljudna razlaga navaja, da gre za korekcijo deformacij nog (X in O), kar botruje hudi deformaciji kolena. Poseg je primeren za ljudi vseh starosti in za rekreativce, ne pa za vrhunske športnike. Takšno hudo anomalijo z operacijo odpravijo, odpravijo nepravilno težišče in kosti povrnejo v normalno lego. Za ta namen natančno žagajo in premaknejo kost, kar opravijo s podporo računalniške tehnologije. Kosti se zatem normalno zarastejo. Tako preprečijo nadaljnjo hudo deformacijo kolena in bolniku za deset do petnajst let odložijo vstavitev umetnega sklepa.

OBV, učni center tudi za osteotomije

Na tečaju so udeležencem iz Slovenije, Hrvaške, Italije in drugih bližnjih držav priznani domači in tuji ortopedi predstavili najnovejša spoznanja, smernice in tehnike izvajanja osteotomij, ki so se sicer uveljavile, a jih opravlja le peščica svetovno znanih ortopedskih klinik. Po pojasnilu Marčana gre pri osteotomiji “za kirurško žaganje in premikanje kosti. Osteotomije so vse bolj priljubljene pri zdravljenju mlajših bolnikov z osteoartritisom, nepravilno lego ali deformacijo kolena.”

Tečaj je zajemal prepoznavanje indikacij, izbor bolnika za operativni poseg, možnosti kirurškega zdravljenja in prikaz operativnih tehnik. Vse to je obogatila razprava o digitalnem predoperativnem načrtovanju posegov s poudarkom na prepoznavanju tveganj in obravnavo možnih zapletov.

30-40 osteotomij na leto v povprečju opravijo v Valdoltri.

V sklopu tečaja so ob uporabi najnovejše računalniške tehnologije, ki je pri tem nujna in jo ima OBV, izvedli operativna posega osteotomije za proksimalno golenico in distalno stegnenico. Tečajniki pa so nato sami opravili še posege z žaganjem umetnih kosti in se tako učili tehnik osteotomij na goleni in stegnenici.

Za strokovno vodenje in izvedbo tečaja je skrbel organizacijski odbor OBV - Bogdan Ambrožič, Radoslav Marčan in Rihard Trebše. Ugledna je bila tudi zasedba predavateljev - poleg Ronalda van Heerwaardena so znanje posredovali Murat Bozkurt, Kristian Kley, Michele Malavolta in Giacomo Zanon.

Odprta za posodabljanje

Radoslav Marčan poudarja, da se v OBV dobro zavedajo nuje slediti najnovejšim odkritjem v stroki. Zato niso oklevali glede vpeljave osteotomije kolena, čeprav gre za zahtevne operativne korekcije sklepa in te operacije trajajo približno dve uri. Ko gre za dvojen poseg (nad in pod kolenom), tudi do štiri ure.

Za te operacije morajo biti specialisti vrhunsko usposobljeni in tudi opremljeni. Operacija brez vrhunske računalniške podpore ni možna. “Klinična ortopedija se pri operacijah na kolenu zadnje desetletje od protez spet vrača k ohranitvi naravnega sklepa in korekcijam kosti. Tako bolniku omogočimo povrnitev v povsem normalen življenjski tok in mu skušamo čim dlje odložiti poseg z vstavitvijo umetnega sklepa,“ opisuje direktor Marčan. “Gre za nove metode in smo ena redkih ortopedskih bolnišnic v širši Evropi in na svetu, ki je metodo vpeljala v vsakdanje delo.”

Marčan dodaja, da ta metoda omogoča veliko natančnejšo izvedbo operacije, teh strokovnjakov pa je na svetu le skromno število. “Ponosen sem na strokovnjake OBV, ki se nenehno usposabljajo in spletajo tesno strokovno sodelovanje na svetovni ravni. Eden takšnih je naš doc. Rihard Trebše, ki ga odlikuje velika želja po znanju, prenaša ga tudi kolegom v svetu. Ti posegi so svetovni dosežek.”

Bogdan Ambrožič je del ekipe OBV, ki tudi tako operira paciente. “Smo referenčni center in eni vodilnih v svetu. Vesel sem, da OBV nenehno uvaja nove tehnologije, tudi s pomočjo računalniške navigacije, kar je značilno tudi za to metodo. Z njo sem se spoznal pred več kot desetletjem na usposabljanju v tujini, jo predstavil kolegom in jo izvajam že dobro desetletje. Pomembno je, da na ta način pri bolniku odpravimo deformacijo in ohranimo naravni kolenski sklep. Izidi tovrstnega zdravljenja so zelo dobri,” poudarja Ambrožič.


Najbolj brano