V športni prehrani prisoten prepovedan higenamin

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da so prek sistema nutrivigilance prejeli obvestilo, da so na slovenskem trgu v kategoriji športne prehrane prisotni izdelki, ki vsebujejo higenamin.

Higenamin ima lahko tudi pri športnikih nezaželene učinke. Foto: STA
Higenamin ima lahko tudi pri športnikih nezaželene učinke. Foto: STA

LJUBLJANA > Ta snov je bila v letu 2018 uvrščena med prepovedane snovi v športu, v skupino beta-2 agonistov. Omenjene spojine se v medicini uporabljajo za razširitev dihalnih poti pri zdravljenju astme in drugih dihalnih (pljučnih) obolenj. Nekatere raziskave so pokazale, da beta-2 agonisti lahko, kadar je njihova prisotnost v krvi močno povečana, vplivajo na izboljšanje telesnih sposobnosti. Beta-2 agonisti so za športnike prepovedani na in izven tekmovanj (SLOADO). Na dopinškem testu je bil slovenski športnik zaradi higenamina pozitiven.

Uporabljajo ga v kitajski medicini

Higenamin, znan tudi kot norkoklaurin (angleško norcoclaurine) je alkaloid rastlinskega izvora, ki ga najdemo, na primer, v korenini preobjede (Aconitum carmichaelii) ali semenih indijskega lotusa (Nelumbo nucifera). Higenamin se na tak način uporablja v tradicionalni kitajski medicini. V izdelkih na trgu se pojavlja v obliki rastlinskih ekstraktov ali v sintetični obliki (higenamin HCl).

V prehranskih izdelkih za športnike, zlasti v prehranskih dopolnilih, je higenamin običajno prisoten skupaj s kofeinom in tej kombinaciji se pripisuje aktivnosti razgradnje maščob (lipoliza) in pospešitve metabolizma (termogeneza). Takšne izdelke pogosto oglašujejo tudi kot sredstva za hujšanje.

Na NIJZ opozarjajo, da higenamin ni običajna sestavina živil in da na ravni EU, v skladu z živilsko zakonodajo, varnost uporabe v živilih še ni bila preiskovana ali dokazana. V splošnem velja, da imajo beta-2 agonisti lahko posledice, kot so glavobol, znojenje, nemir in vznemirjenost, mišični krči, živčnost. V kombinaciji s kofeinom lahko pride do resnih motenj srčnega ritma.

Nujna ocena varnosti

Na NIJZ skupaj z zdravstvenim inšpektoratom ugotavljajo, da so nekatere države članice EU preko sistema hitrega obveščanja RASFF že opozorile na prisotnost higenamina v prehranskih dopolnilih za športnike, v večini primerov v kombinaciji z drugimi spornimi sestavinami. Ni znano, ali se je higenamin uporabljal v živilih ali prehranskih dopolnilih pred letom 1997, zato bi lahko imel status novega živila, za katerega je pred vstopom na trg EU potrebna ocena varnosti. Za zagotavljanje varnosti posameznih izdelkov je odgovoren proizvajalec, oziroma tisti, ki izdelek daje na trg v EU. Nosilci dejavnosti, ki izdelke športne prehrane dajejo na slovenski trg, so odgovorni, da je tudi označba vsebinsko skladna z označbo proizvajalca in z zahtevami zakonodaje.

Zato uporabnikom svetujejo, naj spremljajo in pozorno preberejo označbo na izdelku športne prehrane. Vsebnost higenamina mora biti navedena na deklaraciji izdelka, skupaj z vsemi opozorili za potencialne uporabnike. Opozorila pogosto močno omejijo ciljno skupino uporabnikov, ki jim je izdelek namenjen. Pred uporabo je potrebno ta opozorila dosledno upoštevati. Prehranski izdelki za športnike so pogosto kompleksna mešanica koncentriranih hranil in drugih snovi s fiziološkim učinkom, kar pri uporabnikih lahko povzroči neželene dogodke, takojšnje ali ob daljši uporabi.


Najbolj brano