Moderna upa v izredno dovoljenje za cepivo proti covidu-19 v decembru

Izvršni direktor ameriškega biotehnološkega podjetja Moderna Stephane Bancel je izrazil pričakovanje, da bi njihovo cepivo proti covidu-19 lahko od ameriških oblasti decembra dobilo izredno dovoljenje za uporabo.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

WASHINGTON > To bo seveda odvisno od tega, ali bodo v novembru pozitivni rezultati potekajočih kliničnih preizkusov, je dejal v ponedeljek zvečer na dogodku časnika Wall Street Journal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V primeru odobritve izrednega dovoljenja za uporabo bi bilo cepivo na voljo za rizične skupine, kot so starejši in zdravstveni delavci. Na voljo bi bilo, še preden bi dobilo uradno dovoljenje za uporabo pri zvezni upravi za hrano in zdravila FDA.

Stephane Bancel je v sicer v začetku meseca dejal, da če bodo podatki o varnosti in učinkovitosti cepiva ustrezni, bodo vlogo za dovoljenje za uporabo cepiva pri FDA vložili konec januarja ali v začetku februarja 2021. V primeru izdaje dovoljenja bi lahko bilo splošno dostopno konec marca ali v začetku aprila 2021.

Pred dnevi je ameriško farmacevtsko podjetje Pfizer, ki cepivo razvija skupaj z nemškim podjetjem BioNTech, sporočilo, da upajo v vložitev vloge za izredno dovoljenje za uporabo cepiva v ZDA do konca novembra.

Moderna in Pfizer sta med vodilnimi podjetji, ki skušajo razviti varno in učinkovito cepivo proti covidu-19. Klinični preizkusi za drugi dve cepivi v ZDA so trenutno ustavljeni zaradi bolezni med udeleženci preizkusov, še navaja dpa.


Najbolj brano