Merck po dobrih rezultatih v prošnjo za odobritev zdravila za covid-19

Farmacevtska družba Merck je sporočila, da bo v ZDA zaprosila za dovoljenje za uporabo svojega zdravila za covid-19, potem ko je to v kliničnih študijah pokazalo dobre rezultate. Zdravilo molnupiravir v obliki tablet je pri visoko rizičnih bolnikih opazno zmanjšalo možnost hospitalizacije ali smrti, so sporočili iz podjetja.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

WASHINGTON > Glede na začasne rezultate študije je bilo v roku 29 dni po okužbi hospitaliziranih 7,3 odstotka bolnikov, ki so prejeli molnupiravir, mrtvih ni bilo. V skupini, v kateri so prejeli placebo, je bilo hospitaliziranih ali je umrlo 14,1 odstotka bolnikov, poročajo tuje tiskovne agencije.

V tretjo fazo klinične študije so vključili 775 ljudi, ki so jim potrdili blažjo ali zmerno obliko covida-19.

Iz podjetij Merck in Ridgeback Biotherapeutics so sporočili, da nameravajo čim prej vložiti prošnjo za odobritev zdravila za nujno uporabi v ZDA, ustrezne prošnje pa nasloviti tudi na pristojne regulatorje po vsem svetu.

V EU je izmed zdravil za uporabo pri covidu-19 že odobren remdesivir, se pa uporabljajo tudi nekatera druga, kot sta deksametazon in zdravila s protitelesi.


Najbolj brano