Komarji in virus zahodnega Nila

Na Hrvaškem so nedavno štirje ljudje zboleli in poiskali bolnišnično pomoč zaradi virusa zahodnega Nila. V petek so ga potrdili tudi v Italiji, v Pordenonu. Glavni prenašalci virusa, ki lahko prizadene osrednji živčni sistem, so okuženi komarji. Možnost za pojav okuženih komarjev obstaja še v Srbiji, pa tudi pri nas.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Sodoben način življenja, demografske in klimatske spremembe pospešujejo razvoj različnih vrst prenašalcev bolezni in posledično bolezni. Zaradi tega je nujno učinke teh dejavnikov in z njimi povezane spremembe budno spremljati in pravočasno ukrepati.

Virus pri sosedih

Pojav z virusom zahodnega Nila okuženih komarjev je možen tudi pri nas. S tem problemom se poleg Hrvaške in Italije soočajo v Srbiji, kjer so zabeležili že tudi smrtne žrtve.

Sodobne oblike prevozov omogočajo, da že okuženi potniki še pred pojavom znakov okužbe prispejo kamor koli. Hitrost prevoza omogoča tudi povzročiteljem (vektorjem) bolezni hitro širjenje po morju, zraku ali kopnem.

Pojavnost nekaterih tropskih bolezni je sicer redka, izjema pa so nekateri virusi: virus zahodnega Nila, Dengue, Chykungunye ... Zaradi potovanj in trgovine se pojavlja nenadzorovani uvoz nekaterih prenašalcev bolezni in vrst komarjev. Velike klimatske spremembe omogočajo tujerodnim vrstam nemoteno širjenje in razmnoževanje tam, kjer jih doslej ni bilo. Z njimi se širijo tudi povzročitelji bolezni (bakterije, virusi, paraziti).

Ključni prenašalec je komar tiger

Ena takšnih vrst je komar tiger. V Evropi je znanih že več kot sto vrst tega komarja, odkrivajo že nove, ki se širijo z različnih delov sveta. Ptice selivke prenašajo virus iz podsaharske Afrike v Evropo. Evropske ptice so se nanj že prilagodile in jih več ne širijo naokrog.

V ZDA so ugotovili, da se je med letoma 1999 in 2003 hitro širil virus zahodnega Nila (WND) od vzhodne do zahodne obale. Vzrok za to je ilegalni uvoz ptic. Leta 2005 so potrdili 19.655 primerov okužbe pri ljudeh, 782 jih je umrlo.

Dokazano je, da je v Evropi približno 15 vrst komarjev, ki lahko prenašajo to bolezen, v ZDA pa 60 vrst prenašalcev te bolezni. Med slednjimi je največ takšnih, ki se hranijo na živalih - vmesnem členu oziroma mostu med pticami in sesalci, tudi človekom.

Gre za veliko nevarnost za zdravje ljudi in živali, hkrati tudi za ekonomsko škodo, ki jo epidemije povzročajo. V ZDA so škodo zaradi epidemije virusa zahodnega Nila v obdobju od leta 2002 do 2003 v Louisiani ocenili na 4,4 milijona dolarjev zaradi stroška sanitarnih ukrepov, 6,5 milijona dolarjev je posrednih stroškov, 9,2 milijona dolarjev pa zaradi stroškov v javnem zdravstvu. Cepiva zoper ta virus še ni.

V nemškem Porenju so ocenili, da znaša ekonomska izguba zaradi neukrepanja države pri uničevanju komarjev približno 7,5 milijona evrov.

Pomirjajo sicer ocene vrhunskih strokovnjakov za spremljanje in zdravljenje nalezljivih bolezni, da virusa zahodnega Nila trenutno pri komarjih v Sloveniji še niso odkrili. Oboleli v sosednjih državah in na Balkanu so se okužili v Afriki, drugih eksotičnih državah in na Mediteranu.

Delno se povečuje možnost vnosa te in podobnih bolezni tudi z nekontroliranimi ilegalnimi vstopi različnih skupin ljudi, tudi migrantov. Pri mnogih ni možen nikakršen nadzor, saj kljub možni identifikaciji pogosto ne uspejo ugotoviti njihove prave identitete in tudi ne države, od koder izvirajo. Pomembno je, da za to odgovorna stroka spremlja dogajanje in bo ob pojavu bolezni ustrezno ukrepala.

Sicer pa prihaja jesen, ko so temperature nižje in bo že zato manjše širjenje komarjev in z njimi možnih nalezljivih bolezni.


Najbolj brano