Ko srce zastane, je nujna pomoč takoj

Zastoj srca je nevaren zaplet, človek lahko tudi umre. Da bi lahko pomagali, moramo biti za to usposobljeni in znati uporabiti defibrilator. Ta naprava je na voljo na vseh javnih zdravstvenih stavbah, v bankah, trgovskih središčih ... V čezmejnem projektu Emergency EuroRegion Slovenija-Hrvaška za izboljšanje urgentne medicinske službe na čezmejnem območju v soboto in nato še februarja pripravljajo za prebivalce tečaje temeljnih postopkov oživljanja z defibrilatorjem.

Brezplačne tečaje oživljanja zdaj nudi tudi čezmejni projekt 
Emergency EuroRegion, program sodelovanja Slovenija-Hrvaška 
za prebivalce obalno-kraške regije in Istarske županije.     Foto: Jasna Arko
Brezplačne tečaje oživljanja zdaj nudi tudi čezmejni projekt Emergency EuroRegion, program sodelovanja Slovenija-Hrvaška za prebivalce obalno-kraške regije in Istarske županije.  Foto: Jasna Arko

Kot omenja Katja Štrancar Fatur iz izolske bolnišnice, vodja projektne skupine Emergency EuroRegion, Programa sodelovanja INTERREG V-A Slovenija - Hrvaška, je del tega projekta tudi usposabljanje prebivalstva, ki živi na tem čezmejnem območju.

“Temu so v projektu namenjeni tečaji temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. Hitra in pravilna pomoč je edina možna rešitev, zato je zares pomembno, da na našem območju izobrazimo oziroma usposobimo velik odstotek prebivalstva. Le tako bodo očividci lahko suvereno pomagali, saj se bodo otresli strahu pred oživljanjem in uporabo defibrilatorja ter rešili vsako leto več življenj,” poudarja sogovornica.

Znaki zastoja srca

Človek, ki mu je zastalo srce, se zgrudi, ne diha, je neodziven, lahko ima krče ali hlasta za zrakom.

Katja Štrancar Fatur

Ko srce zastane ...

Vsako življenje je ogroženo, ko pride do srčnega zastoja. Kot opisujejo zdravniki, gre za nepričakovano prenehanje bitja srca. Do tega pride največkrat zaradi nepravilnega ritma srca, kar povzroči prenehanja delovanja srca. Takrat je hkrati prekinjen dovod kisika organom, v prvi vrsti možganom.

Katja Štrancar Fatur, vodja projektne skupine Emergency EuroRegion v izolski bolnišnici,

“Veliko pozornost namenjamo tečajem oživljanja za laike, ki naj bi osvežili znanje in odpravili strah pred uporabo avtomatskega defibrilatorja - AED.”

Možgani so na pomanjkanje kisika in glukoze izjemno občutljivi. Že po približno petih minutah pride do nepopravljivih nevroloških poškodb. Zato je takojšnje ukrepanje bistveno za preživetje in za nevrološko okrevanje. Prav zato moramo ogroženemu nemudoma primerno pomagati.

Ključni so očividci

Vsako leto doživi v Sloveniji srčni zastoj približno 1700 ljudi. Veliko izmed njih jih zaradi tega umre, saj je pomoč zaradi objektivnih razlogov pogosto prepozna. Najhitreje lahko hudo ogroženim pomagajo očividci. Žal pa med naključnimi očividci večina ne upa pomagati, ker ne zna in za takšno pomoč ni usposobljena. “Gre za prisotna strah in neznanje. Prisotna je bojazen, da človeka, ki sicer potrebuje takojšnjo pomoč, ne bi fizično poškodovali,” omenja sogovornica.

Prav zato, ker se to dogaja povsod v Evropi, je že veliko evropskih držav uvrstilo učenje veščin oživljanja v temeljni izobraževalni sistem v času osnovne šole. V Sloveniji se z učenjem oživljanja le redki srečajo večkrat in le redki ta postopek suvereno obvladajo. Večina se s tem praviloma sooči med opravljanjem vozniškega izpita, kasneje pa ne več. “Prav zato namenjamo vse več pozornosti organiziranju tečajev oživljanja za laike, ki naj bi osvežili znanje in odpravili strah pred uporabo avtomatskega defibrilatorja, krajše AED,” izpostavlja Katja Štrancar Fatur.

Defibrilator rešuje življenja

Defibrilator s kratico AED je mednarodna oznaka za avtomatski eksterni (zunanji) defibrilator. Strokovno je dokazano, da se z uporabo defibrilatorja bistveno poveča možnost preživetja po srčnem zastoju.

V skladu z najnovejšimi strokovnimi smernicami pri oživljanju ni več potrebno dihanje usta na usta (umetni vpihi). Zadostuje že ritmično pritiskanje na prsni koš, pet do šest centimetrov globoko. Med tem naj drugi očividec prinese najbližji avtomatski defibrilator, ki omogoča najučinkovitejše ukrepanje.

Lokacije, kje vse so nameščeni in vsem na voljo avtomatski defibrilatorji AED, so objavljene na spletni strani Rdečega križa Slovenije in Avto-moto zveze Slovenije (AMZS). Splošno znano pa je, da so praviloma v vseh večjih nakupovalnih centrih, lekarnah, zdravstvenih domovih, bankah ...

Kako ukrepati? Pomembno je takoj prepoznati znake srčnega zastoja in takoj poklicati številko 112. Hkrati je treba takoj začeti z zunanjo masažo srca prizadetega in čim prej uporabiti še avtomatski defibrilator - AED.

Rokovanje z defibliratorjem ni zapleteno, navodila so jasna, ne glede na tip izdelka.

Vabijo na brezplačna tečaja

V okviru projekta Emergency EuroRegion, Programa sodelovanja INTERREG V-A Slovenija - Hrvaška zdaj organizirajo še tečaje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja za laike, torej za prebivalce iz Obalno-kraške regije na slovenski strani in iz Istrske županije na hrvaški. “Vse ljudi, ki jih to zanima, vabimo k sodelovanju. Zanj se morajo čim prej prijaviti, saj je število mest omejeno,” dodaja sogovornica.

Prvi tečaj je že to soboto, 18. januarja, drugi v ponedeljek, 17. februarja. Izvajali jih bodo izkušeni inštruktorji iz izolske bolnišnice. Več informacij je na voljo na spletni strani projekta Emergency EuroRegion, na spletnem naslovi www.emergencyeuroregion.eu/si.

Prijavite se lahko na več načinov - po spletu na naslov https://www.emergencyeuroregion.eu/si/dogodki/prihajajoci-dogodki/, na telefonsko številko 051/280-484, in sicer ob delavnikih med 9. in 15. uro, ali pa po elektronski pošti: emergency.euroregion@sb-Izola.si.

Tečaj, ki je brezplačen, bo vsakič v dopoldanskem času, trajal bo štiri ure. Število mest je omejeno.


Najbolj brano