Je časovno omejeno prehranjevanje učinkovito? UP FVZ išče prostovoljce!

Časovno omejeno prehranjevanje (ang.: time restricted eating, TRE) je nova, vse bolj priljubljena prehranska strategija. Na katedri za prehransko svetovanje in dietetiko na izolski fakulteti za vede o zdravju iščejo prostovoljce za raziskavo o učinkih takšnega, na osem ur v dnevu omejenega prehranjevanja na izgubo telesne mase in na zdravje.

Je časovno omejeno prehranjevanje na osem ur v dnevu res 
učinkovito? Na fakulteti za zdravstvene vede bodo to preverili z 
raziskavo, h kateri vabijo prostovoljce. Foto: pixabay.com
Je časovno omejeno prehranjevanje na osem ur v dnevu res učinkovito? Na fakulteti za zdravstvene vede bodo to preverili z raziskavo, h kateri vabijo prostovoljce. Foto: pixabay.com

IZOLA > Raziskave v tujini kažejo, da so učinki takšnega prehranjevanja na zmanjšanje telesne mase, preprečevanje metabolnega sindroma, urejanje cirkadianega ritma in podobno ugodni, kar nameravajo z raziskavo potrditi (ali ovreči) tudi na UP FVZ.

Za raziskavo, ki bo trajala od marca do junija, iščejo prostovoljke in prostovoljce, ki so stari med 18 in 60 let, so zdravi in imajo višji indeks telesne mase (med 25 in 35 kg/m2). Povabilo k sodelovanju velja za osebe, ki ne jemljejo zdravil za uravnavanje holesterola in krvnega tlaka, se prehranjujejo več kot 12 ur na dan, niso na dieti oziroma posebnem prehranskem režimu za zmanjšanje telesne mase in imajo delovnik v dopoldanskem ali popoldanskem času.

Jutranja, popoldanska in kontrolna skupina

Prostovoljce bodo razdelili v tri skupine. Jutranja se bo prehranjevala med 7. in 15. oziroma 8. in 16. uro, popoldanska med 13. in 21. uro, tretja skupina pa bo kontrolna in se bo prehranjevala skozi ves dan, med 8. in 21. uro.

Vsi udeleženci bodo prejeli jedilnik z recepti za tri načrtovane obroke na dan, pri čemer jim bo energijski vnos hrane odrejen na podlagi izmerjenega osnovnega metabolizma in stopnje aktivnosti.

Brezplačne meritve

Med raziskavo bodo dolžni štirikrat obiskati ekipo izolske fakultete za zdravje, kjer jim bodo brezplačno opravili več meritev: štirikrat analizo telesne sestave, štirikrat analizo krvne slike, dvakrat ultrazvočne preiskave trebuha in vratnih žil ter dvakrat merjenje presnove v mirovanju.

Kdor meni, da je ustrezen kandidat, se lahko prijavi z izpolnitvijo spletnega vprašalnika na naslovu https://1ka.arnes.si/treraziskava oziroma dodatne informacije poišče na e-naslovu raziskava.tre@fvz.upr.si ali na telefonski številki 041/684-894.


Najbolj brano