Japonski favipiravir nakazuje možnost učinkovitega načina zdravljenja pri lažjih potekih okužbe s koronavirusom

Japonsko zdravilo za gripo favipiravir, ki ga bo dežela vzhajajočega sonca poslala tudi Sloveniji, nakazuje učinkovitost pri zdravljenju covida-19 pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težak, sporočajo iz posebne skupine na Fakulteti za farmacijo. A pri tem dodajajo, da so dokazi še zelo omejeni.

Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com
Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

LJUBLJANA > S fakultete sporočajo, da so v preteklem tednu objavili klinično raziskavo, ki je potekala na Kitajskem, zdravilo Favipiravir pa so uporabili za zdravljenje 80 bolnikov s covidom-19, pri katerih potek bolezni ni bil ocenjen kot težak.

“Rezultati kažejo, da se pri teh pacientih ob zdravljenju s favipiravirjem pomembno skrajša čas kužnosti in izboljšajo spremembe na pljučih,” so v skupini za spremljanje novosti na področju zdravil in cepiv pri okužbi z novim koronavirusom na farmacevtski fakulteti zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da na Kitajskem trenutno poteka druga klinična raziskava, v katero je vključeno 236 bolnikov z okužbo z novim koronavirusom.

Ugodni učinki pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težek

Začetni rezultati nakazujejo na ugodne učinke favipiravirja, vendar le pri podskupini bolnikov, pri katerih potek bolezni ni težek, poudarjajo v omenjeni skupini in opozarjajo, da je za celovit sklep o učinkovitosti zdravila potrebno počakati na dodatne študije.

Med prednostmi favipiravirja je jemanje zdravila skozi usta, kar je za paciente najprijaznejši način uporabe, obenem pa ne povzroča interakcije z drugimi zdravili, ki jih bolniki že jemljejo.

Zdravilo je prejela tudi Slovenija

Za konec v skupini dodajajo, da bo treba za končno potrditev učinkovitosti favipiravirja pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 počakati na rezultate potekajočih kliničnih študij.

Da bo Japonska omenjeno zdravilo poslala tudi Sloveniji, je pred dnevi potrdila vodja Klicnega centra za informacije o koronavirusu Mojca Matičič.


Najbolj brano