Iščejo prostovoljce za študijo o zdravilnih učinkih čaja iz smilja

Na UP Fakulteti za vede o zdravju iščejo prostovoljce, ki bi se udeležili klinične študije o vplivu čaja iz smilja na zdravje.

Laškemu smilju pripisujejo številne blagodejne učinke na zdravje.
Laškemu smilju pripisujejo številne blagodejne učinke na zdravje. 

IZOLA > Laški smilj ali imortel je značilna sredozemska rastlina, poznana predvsem po eteričnem olju, cenjenem v kozmetični industriji. Pripisujejo mu številne blagodejne učinke na zdravje, saj so njegovi izvlečki bogati z antioksidanti.

Med raziskavo, ki bo trajala sedem tednov, bodo na UP Fakulteti za vede o zdravju opazovali, kako pitje čaja iz smilja vpliva na zdravje. Iščejo 20 zdravih prostovoljcev, predvidoma deset moških in deset žensk, v starosti od 40 do 65 let z indeksom telesne mase nad 25 kg/m2. Preiskovanci vsaj mesec dni pred začetkom študije (začela se bo 24. oktobra) ne smejo jemati zdravil (z izjemo kontracepcijskih tablet) ali prehranskih dopolnil, morajo pa imeti vsaj dva izmed petih dejavnikov presnovnega sindroma: povečan obseg trebuha, povišan krvni tlak, povišano raven glukoze, povišano raven trigliceridov, znižan HDL.

Med raziskavo jim bodo v prostorih fakultete (v izolski bolnišnici) štirikrat analizirali telesno sestavo in krvno sliko, analizirali jim bodo tudi sestavo črevesne mikrobiote in svetovali o izboljšanju prehranjevalnih vzorcev.

Preiskovanci bodo najprej tri tedne vsak dan zaužili 200 ml čaja iz smilja in po tednu dni premora ponovili vajo. Kdor želi sodelovati, se lahko prijavi na e-naslov smilj.raziskava@gmail.com.

V raziskovalni ekipi iz katedre za dietetiko UP FVZ zagotavljajo, da bodo med študijo skrbeli za higienske standarde. Merili bodo enega preiskovanca naenkrat, z maskami in rednim razkuževanjem rok, prostorov in pripomočkov, skladno z navodili NIJZ.


Najbolj brano