Gosenice ogrozile otroke

Po nedavnem poročanju italijanskih medijev sta v kraju Bordighera dva vrtčevska otroka prišla v stik z gosenicami v bližnjem parku in utrpela močan dermatitis po telesu, eden tudi na očeh. Ob nudenju pomoči je poškodbe kože utrpela tudi ena od njunih mam.

Kot so ugotovili pri sosedih, gre  za gosenice pinijeve sprevodnice 
(Thaumetopoea pityocampa) -   gosenice metulja, ki se razvija in živi 
le  v primorskem območju  borovega gozda. Spomladi se pojavijo  v 
značilnih dolgih verigah.  Foto: /
Kot so ugotovili pri sosedih, gre za gosenice pinijeve sprevodnice (Thaumetopoea pityocampa) - gosenice metulja, ki se razvija in živi le v primorskem območju borovega gozda. Spomladi se pojavijo v značilnih dolgih verigah.  Foto: /

Iz preventivnih razlogov je župan mesta odredil zaprtje šole z vrtcem in odredil dezinsekcijo prostorov ter parka.

Tudi pri nas se spomladi, še zlasti po mili zimi, pojavljajo te gosenice. Vsakič znova obvestila navajajo, da je stik z njimi nevaren za ljudi in hišne ljubljence. Srečanje z dolgo procesijo teh kosmatih živali ima lahko za posledico poškodbe na koži in sluznicah, lahko se pojavijo vnetja in razjede.

Kot so ugotovili pri sosedih, gre za gosenice pinijeve sprevodnice (Thaumetopoea pityocampa) - gosenice metulja, ki se razvija in živi le v primorskem območju borovega gozda. Spomladi se pojavijo v značilnih dolgih verigah.

Metulji imajo na prednjih krilih tri prečne temne proge, na zadnjih črno pego, na zadku črno-rumene proge. Samec je velik 40 milimetrov, samica do 32. Po oploditvi samica izleže 150 do 300 belih, svetlečih jajčec na borove iglice. Iz njih se po mesecu dni izležejo gosenice. Naselijo se na črnem boru, belem boru in gorskem boru. Obgrizejo vršičke vejic in se selijo proti vrhu, kjer je topleje. Med tem se do dvakrat levijo, v vrhu bora naredijo večji zapredek - gnezdo, kjer prezimijo in ponoči grizejo iglice. V enem zapredku je do 800 gosenic, kar zagotavlja višjo temperaturo za preživetje.

Odrasla gosenica je dolga približno štiri centimetre, ima črno glavo, na hrbtu je črna, na trebušni strani bledo zelena. Od četrtega člena proti zadku ima rdeče-rumene bradavice, porasle z rjavo rdečimi dlakami, ki lahko pri dotiku povzročajo težave. Glede na klimatske razmere spomladi zapuščajo zapredke in v značilnih dolgih kolonah hitijo na zabubljenje v vrhnje plasti zemlje, kjer sredi poletja iz bub izletijo metulji. Kolone gosenic so dolge tudi več metrov. Te gosenice živijo v skupinah, skupinsko se tudi premikajo. Kadar prekinemo verigo, se ta ustavi, dokler se znova ne spoji.

Ob povzročanju škode na borovcih je nevaren dotik z njimi oziroma z njihovimi strupenimi dlakami na zadku. Delovanje dlak in strupenega izločka na kožo in sluznico človeka ter živali je različen. Dlake se zapičijo v kožo in zaradi krhkosti zlomijo, pri tem se izloči strup. Ta vsebuje toksične proteine, histamin in histaminu podobne snovi.

Človek lahko pride v stik s temi gosenicami zaradi opravljanja poklica, ko nastane profesionalna poškodba (vojaki, gozdni delavci, planinci) ali po naključju (turisti, športniki, otroci, sprehajalci) v borovem gozdu in blizu borovcev, kamor lahko veter zanese dele dlačic iz gnezd. Tudi na mestih, kjer se gosenice zabubijo, ostane na površini veliko dlak.

V vseh primerih stika kože z dlačicami in delci se pojavijo rdečina, ki zelo srbi, mehurčki in otekline, podobne piku ose. Če poškodovanega mesta na koži ne drgnemo in ne razpraskamo, srbež po nekaj dneh izzveni. V nasprotnem primeru pa se lahko pojavijo vnetje in hujše poškodbe. Še posebej so občutljiva dihala in oči (nevarnost vnetja, poškodb vida). Zato je v takšnih primerih treba k zdravniku.

Pri delavcih v gozdovih, kjer so mehansko odstranjevali zapredke, je prihajalo do poškodb kljub uporabi zaščitnih sredstev (rokavice, maska, zaščitna oblačila).

Gosenice zatiramo z odstranjevanjem zapredkov, obrezovanjem pozimi in z vnašanjem insekticida v gnezda s posebno napravo. Zgolj škropljenje dreves z insekticidom ni učinkovito. V uporabi so tudi feromonske vabe in druga biološka sredstva za njihovo zatiranje.

Vsekakor pa moramo biti previdni in na te gosenice opozoriti sprehajalce, še posebej pa otroke, naj se gosenic ne dotikajo. Lastniki psov naj imajo živali na povodcih in v primeru poškodb psa odpeljejo k veterinarju.


Najbolj brano