Fakin: Sistem po zagotovilih direktorjev zdravstvenih domov ne razpada

Direktorji zdravstvenih domov so ministru za zdravje Samu Fakinu zagotovili, da primarni zdravstveni sistem ne razpada, ima pa vrsto težav. V nekaterih delih države manjka družinskih zdravnikov, ponekod so preobremenjen, v zadnjih letih pa zdravnikom čas jemlje tudi preobsežna administracija.

Minister za zdravje Samo Fakin je po današnjem srečanju z 
direktorji zdravstvenih domov ocenil, da je težav veliko, a da je 
pretirano govoriti o razpadu primarnega zdravstvenega varstva. Foto: STA
Minister za zdravje Samo Fakin je po današnjem srečanju z direktorji zdravstvenih domov ocenil, da je težav veliko, a da je pretirano govoriti o razpadu primarnega zdravstvenega varstva. Foto: STA

LJUBLJANA > Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se je število vseh zdravnikov v Sloveniji v zadnjem desetletju povečalo za 30 odstotkov, število družinskih zdravnikov pa za 45 odstotkov. Trenutno imamo 950 specialistov družinske medicine in 315 specializantov. Veliko je mladih zdravnikov, starih do 35 let, na drugi strani pa tudi veliko zdravnikov, ki so stari 55 let in več, tako da se bodo kmalu upokojili.

Bolj enakomerna obremenitev

“Obremenitve kolegov na primarni ravni je treba vzeti resno,” kljub na videz ugodni situaciji ugotavlja Radivoje Pribaković Brinovec iz NIJZ. Zahtevnost zdravniškega dela je danes večja, kot je bila pred desetletji, družinski zdravniki delajo tudi v dežurstvih in pri zagotavljanju nujne medicinske pomoči, v družinski medicini pa prevladujejo ženske, ki so pogosteje odsotne zaradi družine.

950 zdravnikov družinske medicine in

315 specializantov je trenutno v Sloveniji

Minister za zdravje Samo Fakin o sedanjem dogajanju na področju družinske medicine pravi: “Problemov je veliko, ampak noben izmed njih ni tako alarmanten, da bi lahko rekli, da bo razpadel sistem primarnega zdravstvenega varstva.” Sistem bi bilo mogoče izboljšati z enakomernejšo obremenitvijo zdravnikov in njihovo razbremenitvijo administrativnega dela. V Sloveniji ima 78 družinskih zdravnikov po več kot 2200 pacientov, na drugi strani pa nekateri pacientov nimajo dovolj, je poudarjal minister. Takšne razmere bi ministrstvo reševalo z destimuliranjem ekscesnih obremenitev.

Fakin napoveduje nov obračunski model in spremembe pri glavarinskih količnikih, ki da so bili v minulih letih postavljeni nerealno. V pogovoru z direktorji so odprli še temo selektivnega nagrajevanja, čemur sicer nasprotujejo predstavniki zdravniških sindikatov. “Direktorji so za to, da pride do selektivnega nagrajevanja, da tisti, ki delajo več, dobijo tudi več plačila,” je mnenje direktorjev strnil Fakin.

Zdravniki hočejo odgovore

V Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktik.um so v odzivu na včerajšnji sestanek poudarili, da je bil v zadnjih desetih letih porast timov družinske medicine manj kot sedemodstoten. Skrbijo jih tudi dolgoročne projekcije, ki napovedujejo povečanje obremenitev zdravnikov zaradi naraščanja kroničnih bolnikov pri vse starejši populaciji in premajhno število specializantov družinske medicine. Na Fakina je javno pismo naslovila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenija Zdenka Čebašek-Travnik, ki ministra sprašuje, ali res verjame, da bo z novim obračunskim modelom mogoče obdržati sedanji nivo družinske medicine. Od ministra med drugim pričakuje tudi odgovore, kako bo v družinsko medicino privalil nove zdravnike. STA

Zdravnikov ni in jih ne bo dovolj

Zdravstvena zavarovalnica (ZZZS) ima denar za primarno raven, vendar pa ga ne uspe porabiti. Lani so imeli namen odpreti 43 novih ambulant družinske medicine in enajst ambulant pediatrije, vendar je ostalo nezasedenih 16 ambulant oziroma zdravniških timov.

“Sredstva so bila zagotovljena, problem pa je drugje, predvsem pri pomanjkanju družinskih zdravnikov,” je dejal direktor ZZZS Marjan Sušelj. Tudi vnaprej se to ne bo spremenilo, zato je treba rešitve iskati v smeri optimalnega obremenjevanja sedanjih zdravnikov in prerazporejanja pacientov med njimi.

Samo Fakin

minister za zdravje

“Direktorji so za to, da pride do selektivnega nagrajevanja, da tisti, ki delajo več, dobijo tudi več plačila.”

Sestre v referenčnih ambulantah pa bi lahko od zdravnikov prevzele administriranje in nekatere naloge, kot je predpisovanje inkontinenčnih pripomočkov. Zdravniki in zdravniške ekipe so obremenjene tudi zaradi pacientov, ki prihajajo v ambulanto neinformirani ali pa iščejo informacije, ki bi jih lahko pridobili kje drugje. ZZZS bo zato pripravila nova gradiva z informacijami za paciente.


Najbolj brano