Evropa v epidemiji debelosti

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja na porast debelosti v Evropi, kjer ima že skoraj četrtina prebivalcev prekomerno težo. S tem je povezanih več kot 1,2 milijona smrti letno.

 WHO države poziva, naj uvajajo politike za krepitev zdravega življenjskega sloga.
WHO države poziva, naj uvajajo politike za krepitev zdravega življenjskega sloga.  

KOEBENHAVN > Po podatkih iz nove raziskave WHO evropska regija v zadnjih 50 letih beleži 138-odstotno porast debelosti, ki je povezana z nizom rakavih obolenj in kardiovaskularnih bolezni. Delež prekomerno težkega in debelega prebivalstva dosega epidemične ravni in še narašča, so opozorili pri WHO.

Debelost povzroča vsaj 13 vrst raka

Debelost povzroča vsaj 13 različnih vrst raka in je verjetno odgovorna za vsaj 200.000 novih primerov raka, so še zapisali v poročilu. Ocenjuje se, da sta prekomerna teža in debelost odgovorni za več kot 1,2 milijona smrti letno oziroma več kot 13 odstotkov vseh smrti v evropski regiji WHO.

Evropa po deležu debelosti zaostaja le še za Amerikama.

Že podatki iz leta 2016 so kazali na to, da je 59 odstotkov odraslih bilo prekomerno težkih, medtem ko je bilo še leta 1975 prekomerno težkih le 40 odstotkov odraslih.

Med razlogi je tudi digitalizacija

Pri WHO ugotavljajo, da je zdravstveno sliko še dodatno poslabšala pandemija covida-19, saj so ljudje v času zaprtij javnega življenja več sedeli in se slabše prehranjevali. Regionalni direktor WHO Hans Kluge je ob tem še poudaril, da so prekomerno težki in debeli posamezniki tudi pogosteje imeli težji potek koronavirusne bolezni.

1,2

milijona Evropejcev vsako leto umre zaradi posledic prekomerne teže ali debelosti

WHO je ob tem pozval k spremembam politik, ki naj promovirajo zdrav življenjski slog. Med predlogi je tako najti obdavčenje sladkanih pijač in subvencioniranje zdrave hrane ter omejevanje oglaševanja nezdrave prehrane otrokom.

Avtorji raziskave so tudi poudarili, da so vzroki za sedanje stanje “mnogo bolj kompleksni kot zgolj to, da gre za kombinacijo nezdrave prehrane in fizične neaktivnosti”. Pomemben faktor, unikaten za moderno Evropo, je tudi dejstvo, da gre za visoko digitalizirano družbo.

Evropska regija WHO, v kateri je 53 držav, po deležu debelosti med prebivalstvom zaostaja le še za Amerikama.


Najbolj brano