Ema začela pregled zdravila za covid s protitelesi

Evropska agencija za zdravila (Ema) je začela tekoči pregled podatkov o zdravilu za covid-19, ki vsebuje koktajl protiteles, so danes sporočili iz Eme. Zdravilo, ki ga je po okužbi z novim koronavirusom prejel tudi nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, sta razvili podjetji Regeneron in Roche.

Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com
Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

AMSTERDAM > Emin odbor za človeška zdravila (CHMP) se je za začetek tekočega pregleda podatkov odločil na podlagi preliminarnih rezultatov študije, ki kažejo, da zdravilo pri covidnih bolnikih, ki niso hospitalizirani, pripomore k zmanjšanju količine virusa v krvi, so navedli v agenciji.

Pregledovati so začeli prvi sveženj podatkov o zdravilu, zbranih v študijah v laboratoriju in na živalih. CHMP bo preučil vse podatke o tem zdravilu, vključno z rezultati študij na hospitaliziranih bolnikih s covidom-19 in drugih kliničnih študij, ko bodo ti na voljo.

Preučili bodo skladnost zdravila z običajnimi standardi učinkovitosti, varnosti in kakovosti. Koliko časa bo trajal pregled, ne morejo napovedati, so dodali.

Zdravilo, ki sta ga razvili podjetji Regeneron in Roche, vsebuje mešanico monoklonskih protiteles casirivimab in imdevimab. Ti dve protitelesi sta narejeni tako, da se priključita na protein S virusa sars-cov-2 na dveh različnih mestih. Ko so aktivne snovi vezane na ta protein, virus ne more vstopiti v človeško celico.

S tem zdravilom so med drugim oktobra lani, ko je zbolel za covidom, zdravili tedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA) je nato novembra izdala izredno odobritev za to zdravilo.


Najbolj brano