Ema: Cepivo Pfizerja ni povezano s smrtnimi primeri po cepljenju

Cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech, ni povezano s prijavljenimi smrtnimi primeri po cepljenju. Prav tako doslej niso ugotovili novih stranskih učinkov, ki niso bili že znani in navedeni, je danes v prvem poročilu o varnosti cepiva po njegovi uvedbi v EU sporočila Evropska agencija za zdravila (Ema).

Cepivo Pfizerja ni povezano s smrtnimi primeri po cepljenju, je 
sporočila Evropska agencija za zdravila.
Cepivo Pfizerja ni povezano s smrtnimi primeri po cepljenju, je sporočila Evropska agencija za zdravila. 

AMSTERDAM > Ema je preučila prijavljene smrtne primere po cepljenju, vključno s smrtnimi primeri pri oslabelih, starejših ljudeh. Ugotovila je, da "podatki ne kažejo povezave s cepljenjem", ter da ti primeri niso razlog za skrb glede varnosti cepiva, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech.

Podatki o varnosti cepiva, zbrani v kampanjah cepljenja, so "v skladu z znanim varnostnim profilom cepiva", je sporočila agencija in dodala, da "niso bili ugotovljeni nobeni novi stranski učinki."

Poročila o občasnih hudih alergijskih reakcijah niso drugačna od že znanih ugotovitev o neželenih stranskih učinkih, je dodala agencija.

Ema je danes objavila prvo posodobitev poročila o varnosti tega cepiva, potem ko je 21. decembra izdala dovoljenje za njegovo pogojno uporabo in se je v članicah začelo množično cepljenje prebivalstva proti covidu-19. Več držav, med drugim Norveška, Danska, Finska, Islandija in Švedska, so poročale o smrti ljudi, ki so bili cepljeni s Pfizer/BioNTechovim cepivom, vendar pa neposredne povezave s cepivom niso bile potrjene.

Posodobitev podatkov o varnosti cepiva temelji na podatkih, zbranih po odobriti cepiva, vključuje pa tudi podatke centralizirane baze podatkov EU o domnevnih neželenih učinkih, je sporočila Ema. Kot je še dodala, bo objavljala mesečne varnostne posodobitve za vsa odobrena cepiva proti covidu-19.

Ema je doslej odobrila dve cepivi, poleg Prizer/BioNTechovega še cepivo Moderne, danes pa je pričakovati odločitev glede cepiva, ki ga je razvilo britansko-švedsko podjetje AstraZeneca v sodelovanju z oxfordsko univerzo.


Najbolj brano