Cepivo AstraZenece glede na študije primerno za poživitveni odmerek

Študije, ki trenutno potekajo in ki testirajo varnost ter imunogenost cepiva proti covidu-19 Vaxzevria in njegovo primernost za uporabo kot tretji poživitveni odmerek, so dale pozitivne rezultate, je danes sporočilo britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca.

Cepivo AstraZenece je glede na študije primerno za poživitveni 
odmerek, kažejo študije. Foto: STA
Cepivo AstraZenece je glede na študije primerno za poživitveni odmerek, kažejo študije. Foto: STA

LONDON > Predhodna analiza je pokazala, da je tretji poživitveni odmerek cepiva AstraZenece povečal imunski odziv na koronavirusne različice alfa, beta, gama in delta. Trenutna študija vzorcev pa je pokazala povečan odziv protiteles tudi na različico omikron.

Študija je potekala tako na predhodno cepljenih z AstraZeneco ali cepivi mRNA kot necepljenih odraslih, da bi določili varnost in imunogenost cepiva Vaxzevria in cepiva AZD2816, ki so ga razvili za preprečevanje širjenja različice beta.

Nadaljnje ločene preiskave so pokazale, da je tretji odmerek Vaxzevrie znatno povečal raven protiteles po primarnem cepljenju s cepivom CoronaVac, ki ga je razvilo kitajsko podjetje Sinovac Biotech. Dodatne raziskave so predvidene v prvi polovici letošnjega leta.

AstraZeneca je podatke iz študije že predložila zdravstvenim organom po svetu zaradi potrebe po večji količini poživitvenih odmerkov.


Najbolj brano