Brezplačno cepljenje proti HPV za dečke verjetno v prihodnjem šolskem letu

Cepljenje proti HPV bi lahko bilo v prihodnjem letu brezplačno na voljo tudi za dečke, saj je zdravstveni svet nedavno dal zeleno luč temu programu. Deklice imajo možnost cepljenja proti HPV na pleča javne zdravstvene blagajne od leta 2009, kljub začetni nizki udeležbi se je precepljenost šestošolk v lanskem letu dvignila na 59,3 odstotka.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

LJUBLJANA > Zdravstveni svet je nedavno potrdil širitev nacionalnega programa cepljenja s cepljenjem proti okužbam s HPV tudi za dečke. Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki je predlagal širitev cepljenja, so navedli, da zaenkrat še čakajo na uradni odgovor zdravstvenega sveta, ko ga bodo pa dobili, bodo predlagali uvedbo cepljenja dečkov v nacionalni program cepljenja.

Ko bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije odobril denar za širitev cepljenja - po oceni NIJZ gre za okoli 670.000 evrov na leto -, se bo lahko pričelo z izvajanjem cepljenja dečkov proti HPV. S pričetkom cepljenja dečkov proti HPV bi tako najhitreje lahko pričeli z začetkom prihodnjega šolskega leta, če bodo prej izpolnjeni omenjeni pogoji, navajajo na NIJZ.

Cepljenje bo predvidoma potekalo enako, kot zdaj poteka pri deklicah. Ob pripravi predloga za širitev programa so na NIJZ predpostavili, da se bo cepila približno polovica oziroma 5000 šestošolcev, ki bodo prejeli dva odmerka cepiva. Tako bo za izvedbo tega programa potrebnih približno 10.000 odmerkov cepiva proti HPV na leto.

Cepljenje ščiti pred humani papiloma virusi (HPV), s katerimi se vsaj enkrat v življenju okuži 80 odstotkov spolno aktivnih oseb. Gre sicer za veliko različnih tipov HPV, visokorizični povzročajo genitalne bradavice in različna rakava obolenja. Genitalne bradavice in raka lahko zaradi okužbe s HPV dobijo tako ženske kot moški, pri moških lahko ta okužba povzroči raka denimo na penisu, vratu in glavi. Zato so si strokovnjaki že dlje časa prizadevali, da bi bilo cepljenje proti HPV brezplačno tudi za dečke.

Medtem ko bi po ciljih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za izkoreninjenje raka materničnega vratu potrebovali 90-odstotno precepljenost deklic, je precepljenost v Sloveniji še bistveno nižja, čeprav se iz leta v leto povečuje. Pred desetimi leti se je proti HPV cepila manj kot polovica šestošolk, v lanskem šolskem letu skoraj 60 odstotkov, so navedli na NIJZ.

Ob tem so dodali, da v državah z visoko precepljenostjo deklic beležijo zmanjšano pogostost okužb s HPV v populaciji mladih, zmanjšanje pojavnosti genitalnih bradavic pri mladih ženskah in moških, zmanjšanje pojavnosti predrakavih sprememb materničnega vratu in tudi že prve rezultate uspešnosti cepljenja pri preprečevanju s HPV povezanih rakov pri cepljenih ženskah.

Prve generacije cepljenih deklet v Sloveniji so že pričele vstopati v presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu Zora, zato pričakujejo, da bodo v kratkem na voljo tudi že prvi podatki o pojavnosti predrakavih sprememb in raka materničnega vratu pri cepljenih dekletih v Sloveniji.

NIJZ je v predlogu širitve programa cepljenja predvidel tudi promocijsko kampanjo pred začetkom izvajanja cepljenja dečkov proti HPV, za kar bi potrebovali dodaten denar. Sicer pa bodo na NIJZ pred začetkom izvajanja programa cepljenja dečkov proti HPV pripravili promocijska gradiva in sporočila za splošno in strokovno javnost in sodelovali z mediji. V celotnem času izvajanja programa bo NIJZ izvajal promocijo, podobno, kot jo izvaja zdaj za cepljenje deklic proti HPV.


Najbolj brano