Bolnikom z rakom in njihovim svojcem na voljo OnkoFON

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije z današnjim dnem uvaja nov način svetovanja in pogovora z onkološkimi bolniki. Brezplačne pogovore in svetovanje po telefonu OnkoFON bodo izvajali prostovoljci z izkušnjo raka in strokovnjaki.

Bolnikom z rakom in njihovim svojcem je na voljo OnkoFON. 
Brezplačne pogovore in svetovanje bodo izvajali prostovoljci z 
izkušnjo raka in strokovnjaki. Foto: pixabay.com
Bolnikom z rakom in njihovim svojcem je na voljo OnkoFON. Brezplačne pogovore in svetovanje bodo izvajali prostovoljci z izkušnjo raka in strokovnjaki. Foto: pixabay.com

LJUBLJANA > Pred razglasitvijo epidemije covida-19 so bili prostovoljci prisotni na info točki na Onkološkem inštitutu Ljubljana in v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, dosegljivi pa so bili tudi po telefonu. Prek slednjega so opravljali pogovore tudi v zadnjem mesecu in pol, a na individualnih telefonskih številkah prostovoljcev, zdaj pa je Društvo onkoloških bolnikov Slovenije uvedlo enotno brezplačno telefonsko linijo.

"V času, ko so osebni stiki onemogočeni, je še kako pomembno, da je bolnikom in njihovim svojcem pomoč prostovoljcev in strokovnjakov dostopna prek telefona. Zato je Društvo onkoloških bolnikov Slovenije uvedlo brezplačno telefonsko svetovanje in pogovor za bolnike z rakom," so sporočili iz društva.

OnkoFON je dosegljiv na telefonski številki 080 23 55, vsak dan med 9. in 17. uro. Na klice odgovarja več kot 20 strokovno usposobljenih prostovoljcev z osebno izkušnjo raka ter strokovnjakov, ki dobro poznajo in razumejo stiske bolnikov.

Prednost telefonske pomoči je po navedbah društva v tem, da je dostopna vsem, anonimnost pa klicateljem zagotavlja občutek varnosti in zato lažje govorijo o svojih najglobljih čustvih, stiskah in dvomih. Prostovoljci jim hkrati posredujejo tudi druge informacije, ki jih bolniki rabijo.

OnkoFON so vzpostavili v okviru programa Pot k okrevanju. "Izkušnje individualnih in skupinskih pomoči kažejo, da so močna opora bolnikom z rakom in zato jim jih želimo še bolj približati z OnkoFONom. Želimo, da ga vzamejo za svojega," je sporočila predsednica društva Ana Žličar.

"Z uvedbo nove brezplačne telefonske številke smo prostovoljci postali še bolj dostopni za vse, ki v času zdravljenja raka rabijo pomoč. Na voljo smo tako bolnikom kot njihovim svojcem za različne informacije, povezane z boleznijo, predvsem pa smo pripravljeni prisluhniti vsem, ki se soočajo s čustveno stisko," je dodala psihologinja in prostovoljka Ives Zemljarič.

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije v času omejitev fizične bližine vabi tudi na spletno stran, kjer je mogoče na enem mestu najti strokovne informacije o celostni obravnavi bolnika z rakom in prebrati ali naročiti brezplačne publikacije.


Najbolj brano