Bolezen spremljajo težke posledice

Maj je čas ozaveščanja široke javnosti o možganski kapi. Gre za najpogostejšo nevrološko bolezen v svetu in pri nas, ki ima lahko zelo težke posledice ali celo smrt. Zato bi vsakdo moral vedeti, kakšni so znaki, ki so jih strokovno zajeli v oznako GROM.

Nevrolog Anton Grad iz izolske bolnišnice se poleg zdravljenja 
bolnikov, med njimi tistih z možgansko kapjo, posveča tudi 
predavanjem in ozaveščanju.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Nevrolog Anton Grad iz izolske bolnišnice se poleg zdravljenja bolnikov, med njimi tistih z možgansko kapjo, posveča tudi predavanjem in ozaveščanju.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

V maju obeležujemo evropski dan ozaveščanja o možganski kapi.

Posledica je invalidnost

Možganska kap samo v Sloveniji vsako leto prizadene približno 4000 ljudi. Veliko obolelih umre, tisti, ki preživijo, pa so praviloma potisnjeni v invalidnost.

4000 ljudi vsako leto v Sloveniji doživi možgansko kap.

Zato so za preprečevanje možganske kapi zelo pomembni ozaveščanje o tej bolezni, preventiva in preprečevanje njenega nastanka, hkrati pa prepoznavanje znakov bolezni.

Možganska kap je nenaden dogodek v osrednjem živčevju, pri katerem je zaradi nezadostne oskrbe možganov s krvjo njihovo delovanje moteno za več kot 24 ur.

Oznaka GROM

Za prepoznavo znakov možganske kapi služi oznaka GROM: G - govor je prizadet, R - roka deloma ali v celoti ohromi, O - obraz se povesi v kotičku ust, M - minuta je odločilna, takoj pokličite zdravniško pomoč.

Ne zanemarite znakov

Možganske celice potrebujejo za svoje delovanje nenehno oskrbo s kisikom, ki jim ga dovaja kri. Če je krvni obtok v možganih moten zaradi zamašitve žil, to povzroči smrt celic v tistem delu možganov, ki ga zamašena žila ne more več oskrbeti s kisikom. To stanje privede v pojav značilnih simptomov, znaki lahko trajajo celo več tednov, mesecev ali so celo trajni.

Če simptomi minejo v nekaj dneh ali tednih, zdravniki poudarjajo, da so bolniki preboleli manjšo (blažjo) možgansko kap. Pri približno 20 odstotkih bolnikov je vzrok za možgansko kap krvavitev v določenem delu možganov. Za ishemično možgansko kap pa gre takrat, ko prekinitev krvnega obtoka v delu možganov traja tako dolgo, da povzroči trajno okvaro v možganih.

Za prepoznavanje znakov možganske kapi je treba upoštevati besedo GROM, ki zajema vse značilne simptome in pomeni: G - govor je prizadet, R - roka delno ali povsem ohromi, O - obraz , povesi se ustni kot obraza, M - minuta je pomembna, zato je takoj treba poklicati pomoč. Glavni dejavnik, ki namreč vpliva na učinkovitost zdravljenja, je prav čas, v katerem bolnik pride do nevrologa in zdravniške oskrbe.

Najpomembnejša preventiva pa je zdravi način življenja, ki vsebuje vsakodnevno gibanje oziroma pešačenje, zdravo prehrano z dovolj sadja in zelenjave ter omejitev količine soli, maščob in sladkorja, vzdrževanje ustrezne telesne teže, opustitev kajenja in alkohola. Zelo pomembne so tudi redne meritve krvnega tlaka, krvnih maščob in sladkorja ter srčnega utripa.


Najbolj brano