Avstralski znanstveniki vzgojili novi koronavirus; Rusija in Kitajska razvijata cepivo

Avstralskim znanstvenikom je kot prvim izven Kitajske uspelo, da so v laboratoriju vzgojili nov koronavirus, ki je na Kitajskem zahteval že več kot 130 smrtnih žrtev. Rusija in Kitajska sta medtem sporočili, da skupaj razvijata cepivo proti koronavirusu.

Avstralski znanstveniki so vzgojili novi koronavirus, Rusija in 
Kitajska pa razvijata cepivo. Foto: STA
Avstralski znanstveniki so vzgojili novi koronavirus, Rusija in Kitajska pa razvijata cepivo. Foto: STA

MELBOURNE, MOSKVA > Avstralski inštitut Doherty iz Melbourna je danes objavil, da so izolirali vzorec virusa, ki so ga dobili od okuženega bolnika, kar bo zdaj omogočilo sodelovanje z drugimi ustanovami in Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) v boju za zajezitev virusa.

"Da imamo dejanski virus, pomeni, da smo zdaj sposobni preveriti vse preskusne metode ter primerjati njegove lastnosti," je dejal vodja laboratorija Julian Druce. Ocenil je, da gre za pomemben preboj v boju proti smrtonosni bolezni.

Namestnik direktorja inštituta Doherty Mike Catton je pojasnil, da novo odkritje pomeni, da bodo znanstveniki zdaj lahko izdelali test, s katerim bodo pri bolnikih ugotovili okužbo s koronavirusom, še preden bodo bolniki imeli kakršnekoli simptome. Pripomoglo bo tudi pri izdelavi učinkovitega poskusnega cepiva.

Rusija in Kitajska že razvijata cepivo proti novemu koronavirusu. Kot je danes po poročanju Reutersa objavil ruski konzulat v kitajskem mestu Guangzhou, je Peking Moskvi že predal genom virusa. V Rusiji doslej niso zabeležili nobene potrjene okužbe z novim koronavirusom, ki je na Kitajskem po zadnjih podatkih zahteval 132 smrtnih žrtev. Okuženih naj bi bilo najmanj 5974 ljudi.

Kitajske oblasti so 31. decembra lani WHO obvestile o izbruhu neznane oblike pljučnice v mestu Wuhan, trgovskem in industrijskem središču v osrednji Kitajski, v katerem živi enajst milijonov ljudi. Kitajski znanstveniki so 7. januarja letos kot povzročitelja določili koronavirus 2019-nCoV.

Novi sev koronavirusa so doslej zabeležili v skoraj vseh kitajskih provincah, Pekingu in Šanghaju ter drugih državah sveta, kot so Avstralija, Malezija, Nepal, Francija, Nemčija, Tajska, Vietnam, Južna Koreja, Singapur, ZDA in Japonska.

WHO je izbruh pljučnice na Kitajskem opredelil kot izredne razmere, vendar zaenkrat še ni razglasil, da gre za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.


Najbolj brano