Ameriški strokovnjaki: Zaščitne maske imajo predvsem psihološki učinek

Zaščitne maske, ki jih je treba ob pandemiji koronavirusne bolezni 19 marsikje nositi v javnih zaprtih prostorih, komajda kaj ščitijo pred okužbo z novim koronavirusom, imajo pa psihološki učinek, poudarjajo strokovnjaki z oddelka za javno zdravje z medicinske fakultete Harvard v ZDA.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

BOSTON > "Vemo, da nošenje zaščitnih mask zunaj zdravstvenih ustanov predstavlja le majhno zaščito, če sploh," v prispevku, objavljenem v znanstveni reviji New England Journal of Medicine, piše Michael Klompas s sodelavci.

Ob tem navajajo, da je glede na definicijo zdravstvenih oblasti tesen stik, ob katerem smo izpostavljeni okužbi z novim koronavirusom, stik na razdalji manj kot 1,8 metra za vsaj nekaj minut. Mnenja strokovnjakov glede trajanja izpostavljenosti se razlikujejo - nekateri menijo, da zadostuje deset minut, drugi govorijo o tridesetih minutah.

"Možnost, da se bomo z novim koronavirusom okužili zgolj ob bežnem srečanju na javnem prostoru, je zato zelo majhna," poudarjajo. Ob tem dodajajo, da je v zdravstvenih ustanovah drugače.

Menijo pa, da ima nošenje zaščitnih mask psihološki učinek. "Maske so vidni znak, da obstaja široko razširjen neviden vir okužbe ter tako ljudi opomnijo na pomen primerne razdalje do drugih ter druge ukrepe za nadzor širjenja bolezni," so še zapisali.

V Sloveniji je od začetka tedna obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, kot so šal, ruta ali podobno, ter zaščitnih rokavic pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju.

Nošenje zaščitnih mask ali podobnega v javnosti je že nekaj dni obvezno na Češkem, od ponedeljka tudi v Bolgariji. Uporaba zaščitnih mask v trgovinah je obvezna tudi v Avstriji.


Najbolj brano