21 milijonov otrok na leto ni cepljenih proti ošpicam

Porast ošpic po vsem svetu je alarmanten, je ob začetku svetovnega tedna cepljenja opozoril Unicef. Približno 169 milijonov otrok med letoma 2010 in 2017 ni prejelo prvega odmerka cepiva proti ošpicam. To pomeni, da letno prvega odmerka cepiva ni prejelo več kot 21 milijonov otrok.

Med državami z visokimi dohodki je največ necepljenih otrok v ZDA. Foto: CDC/PHIL
Med državami z visokimi dohodki je največ necepljenih otrok v ZDA. Foto: CDC/PHIL

LJUBLJANA > Naraščajoče število necepljenih otrok je olajšalo pot izbruhom ošpic, ki so v zadnjem času prizadeli več držav po svetu. “Temelji globalnega izbruha ošpic, ki smo mu priča danes, so bili ustvarjeni že pred leti,” je poudarila izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore.

Virus bo vedno našel necepljene otroke

Virus ošpic bo po njenih besedah vselej našel necepljene otroke. “Če želimo resnično preprečiti širjenje te nevarne, vendar preprečljive bolezni, moramo cepiti vsakega otroka, tako v razvitih državah kot tudi v državah v razvoju,” je poudarila.

Iščejo ljudi, ki so bili v čakalnici v stiku z obolelim

V soboto dopoldne in nedeljo popoldne je bil v čakalnici nujne medicinske pomoči Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bolnik z ošpicami. Pri približno 1000 obiskovalcih, ki so se z bolnikom istočasno zadrževali v čakalnici ljubljanske urgence, obstaja možnost, da so se okužili z virusom ošpic, če jih še niso preboleli ali niso bili dvakrat cepljeni, so opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Na UKC sicer ne pričakujejo velikega izbruha bolezni. Služba nujne medicinske pomoči in urgenca UKC sta NIJZ že posredovali sezname čakajočih bolnikov, ki bodo o možnosti okužbe in ukrepih obveščeni pisno na domači naslov.

V prvih treh mesecih letos je bilo po podatkih Unicefa v svetu prijavljenih več kot 110.000 primerov ošpic, kar je skoraj 300 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V letu 2017 je zaradi ošpic umrlo približno 110.000 ljudi, večinoma otrok, oziroma 22 odstotkov več kot leto prej.

Potrebna sta dva odmerka cepiva

Za zaščito otrok pred ošpicami sta potrebna dva odmerka cepiva. Zaradi pomanjkanja dostopa do cepljenja, slabih zdravstvenih sistemov, pa tudi neupravičenega strahu in dvomov v cepiva je bila leta 2017 globalna precepljenost s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam 85-odstotna in kljub rasti prebivalstva se v zadnjem desetletju ni bistveno spremenila.

Zdravnika obvestite po telefonu

Ob pojavu značilnih bolezenskih znakov, to so vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in značilen rdečkast izpuščaj, o tem po telefonu takoj obvestite izbranega osebnega zdravnika in ostanite doma.

Globalna precepljenost z drugim odmerkom cepiva je veliko nižja, in sicer 67 odstotkov. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča prag 95-odstotne precepljenosti, da bi dosegli tako imenovano kolektivno zaščito, so spomnili pri Unicefu.

Med državami z visokimi dohodki je največ necepljenih otrok v ZDA, več kot 2,5 milijona evrov, sledita Francija s 600.000 in Velika Britanija s pol milijona necepljenih dojenčkov v obdobju med letoma 2010 in 2017.

110.000

primerov ošpic je bilo prijavljenih v prvih treh mesecih letos, to je trikrat več kot lani

V državah z nizkimi in srednjimi dohodki pa so razmere kritične. V letu 2017 je imela Nigerija skoraj štiri milijone dojenčkov, ki niso prejeli prvega odmerka cepiva, Indija 2,9 milijona otrok, Pakistan in Indonezija 1,2 milijona otrok ter Etiopija 1,1 milijona otrok.

Še bolj zaskrbljujoča je globalna precepljenost z drugim odmerkom cepiva proti ošpicam. Unicef skupaj s partnerji pomaga pri reševanju globalnega izbruha ošpic, med drugim s pogajanji o cenah cepiva, prepoznavanju oddaljenih območij in marginaliziranih otrok, ki niso deležni cepljenja, pri dobavi cepiv in spodbuja države pri vključitvi drugega odmerka cepiva proti ošpicam v nacionalni program cepljenja.


Najbolj brano