Shamballa: indijske mantre v rock preobleki

Pop rock, namesto besedil pa mantre v sanskrtu. To je prvenec skupine Shamballa, ki je v rockerske ritme ujela indijske svete besede, besede moči ali mantre. Poleg svežine, saj gre za popolnoma nov glasbeni pristop, so sestavine recepta za uspeh še ugleden producent in več gostujočih znanih slovenskih pevcev.

Rok Gršič, Matej Perih-Jagat in Tim Zupančič so trije od petih članov skupine Shamballa Foto: Aljaž Munda
Rok Gršič, Matej Perih-Jagat in Tim Zupančič so trije od petih članov skupine Shamballa Foto: Aljaž Munda

Skupino je pred šestimi leti ustanovil kitarist in pevec Matej Perih-Jagat, a se je do danes vsebinsko in kadrovsko popolnoma prenovila. “V današnji zasedbi sem edini ustanovni član,” priznava njen ustanovitelj. Poleg njega so v Shamballi še štirje člani: Tim Zupančič (klaviature in vokal), Rok Gršič (kitara in vokal), Žiga Šercer (tolkala) in Janez Moder (bas kitara).

15. oktobra so v Ljubljani uradno predstavili svoj prvenec Shamballa. Album so izdali v samozaložbi; producent je bil Peter Penko, ki je znan po svojem delu s skupinama Laibach in Siddharta. K sodelovanju so povabili tudi priznane vokale: Tinkaro Kovač, Neisho, Tomija Megliča, Nino Vodopivec, Urško Majdič, Tanjo Anžur, Anito Kay in indijskega glasbenika Mahesha Vinayakrama. Eden izmed gostov v zasedbi je tudi vrhunski harmonikar iz Idrije Marko Hatlak. Za vizualno podobo albuma pa je poskrbela Petja Montanez.

“Trenutno smo v tem bendu glasbeniki, ki imamo radi rock. Edino Tim ima rad pop. On je taka nežna, romantična duša. (smeh) Na albumu smo združili dve ljubezni: do glasbe in dela na sebi ter širjenja zavedanja. Kot skupina in posamezniki se zavedamo, da smo vsi skupaj malce skrenili s poti. Kompas želimo poravnati najprej pri sebi in hkrati pomagati tudi drugim. V pomoč pri tem so nam lahko razne tehnike. Nam najljubša je tehnika prepevanja starodavnih manter. To so sporočila, ki s sabo nosijo zelo močno vibracijo. Beseda mantra izhaja iz sanskrta. 'Man' pomeni um, 'tra' pa zaščito ali projekcijo uma. Ko pojemo mantro, zaščitimo svoj um, ker nam misli ne begajo, in usmerimo svoje zavedanje v točko namena posamezne mantre. Na ta način prikličemo energijo mantre v svoje življenje,” namen Shamballine glasbe pojasni Matej Perih-Jagat.

Pogovoru se pridružita še dva člana skupine, ki najprej pojasnita, kako sta se sploh znašla v zasedbi. ”Skupina Shamballa je zanimiva; vsak od članov ima svojevrstno glasbeno zaledje, zato v ustvarjalnem procesu lahko doda izvirno noto. Pred tem sem igral v več bendih, v glavnem komercialno glasbo. Potem pa sem skupaj z neko pevko začel ustvarjati spiritualno glasbo. Na koncertu, kjer je igrala tudi takratna Shamballa, me je Matej povabil, naj z njimi odigram nekaj pesmi. Na začetku so bila ta sodelovanja priložnostna, zdaj pa že dobro leto redno delamo skupaj. Odlično se razumemo,” zatrjuje Tim Zupančič. Rok Gršič pa prizna, da je glasbeni otrok MC Hammerja ter skupin Queen in Guns'n'Roses. “Ta glasbeni zapis je v mojem DNK-ju. Kasneje sem ustvarjal glasbo s svojo skupino, nato pa sem za dve leti postavil kitaro v kot. Šel sem na počitnice in tam spoznal Mateja, ki je nastopal še s prejšnjo zasedbo skupine, ki pa je takrat že počasi razpadala. Začela sva delati skupaj. Petja manter prej nisem poznal, me je pa takoj pritegnilo.”

> Koliko časa vam vzame delo v skupini?

Rok: “Vedno več. Dejansko je to že mala služba, kar je ob družini in redni službi kar težko usklajevati.”

Tim: “Delamo tudi za vikende. Veliko je vaj in priprav na nastope. Ampak uživamo v tem.”

> Večkrat omenjate staro zasedbo skupine. Kakšna je razlika med staro in novo Shamballo?

Matej: “Osnovni namen skupine je bil vedno izvajanje meditacijske glasbe. V skupino sem najprej povabil ljudi iz svojega meditacijskega kroga, in sprva smo igrali samo kot spremljava raznim meditacijam. Bilo je lepo, bilo je nekaj novega, o glasbeni kakovosti tedaj sploh nismo razmišljali. Pomembna je bila samo energija. Kasneje pa sem začutil, da moram v svojo glasbeno idejo vložiti še več. Najprej sem izdal samostojni album. Prvotna zasedba je kmalu razpadla. Namera, poslana v univerzum, pa je delovala naprej; še v istem tednu me je poklical Rok. Dobila sva se na vaji in kmalu spoznala, da se najini ideji o prenovljeni skupini Shamballa popolnoma skladata. Kmalu so se skupini pridružili novi odlični glasbeniki. Zdaj sta v Shamballi močni obe plati: glasbena in meditacijska.”

> Mantre, ki ste jih posneli za vaš novi album, imajo precej drugačno melodijo kot v indijskem izvirniku. Je učinek manter še vedno enako močan?

Matej: “Mantre lahko le ritmično ponavljamo, kar je tradicionalni način, uglasbi pa jih lahko vsak po svoje. Pomembno je, da občutiš vibracijo besed, tudi če ne razumeš njihovega pomena. Bolje je seveda, če razumeš pomen in vanj usmeriš energijo. Melodija pa pomaga, da lahko mantro ves čas prepevaš v glavi.”

Tim: “Pomembne so predvsem besede, ki v sebi nosijo močno sporočilo. Včasih so bile mantre dane le visokim svečenikom. Danes so razširjene po vsem svetu, ampak za zahodnjake so pogosto še vedno tabu. Zato je bil projekt, kako mantre približati zahodnjakom, velik izziv.”

> Ste bili kdaj v Indiji?

Matej: “Nikoli. Bil sem v Ljubljani, in Indija je na neki način prišla k meni. Pritegnile so me meditacijske tehnike indijskega mojstra Oshoja, spoznal sem zelo popularna in odlična pevca manter Devo Premal in Mitena. V Ljubljano je prišel tudi Milarepa, glavni Oshojev glasbeni producent. Vprašal sem ga, če moram v Indijo, da bi pel mantre, pa je samo zamahnil z roko in dejal, da energijo manter lahko pričaraš kjerkoli pač si. Razumel sem njegovo sporočilo in odtlej se kot pevec manter ne počutim več zapostavljenega, ker nisem bil v Indiji. Če mi uspe preskok v pravo energijo, lahko pesmi brez težav ustvarjam tudi doma pod Šmarno goro. Najbolje pa je, ko nam ta energetski preskok uspe še na koncertu in publika kar zažari.”

> Kako pa gredo skupaj mantre in rock?

Rok: “Zelo dobro. Ljudje me sprašujejo, če se dolgočasim, ko stalno ponavljam eno in isto mantro. Nasprotno. Prej se naveličam pesmi, ki ima klasične kitice in refren. Pri mantrah v kombinaciji z rockom pa gre za združevanje dveh svetov, tudi dveh svetov znotraj mene, zato se te mešanice nikoli ne naveličam.”

Tim: “Ta album je bil res projekt, narejen na rockerski način, ampak mi se ne omejujemo z žanrom. Mantre smo uglasbili tudi že v reggae stilu. Na koncertih nimamo natančno začrtanega programa. Ko ima kdo kakšno dobro idejo, mu drugi pritegnemo. V takih spontanih trenutkih se spogledamo in nam gredo kar kocine pokonci. Uživamo v tem, kar počnemo.”

> Mantri Om Namah Shivaya ste na albumu namenili častno prvo mesto. Kaj to pomeni?

Matej: “Nismo veliko razmišljali o tem, katero mantro bi postavili na prvo in katero na drugo mesto. Vse se je dogajalo zelo spontano. Najprej je vsaka mantra poklicala svoj glas. Ko smo mantro uglasbili, smo takoj vedeli, katero bo zapela Tinkara in katero Tomi. Gostujočim pevcem nismo vnaprej poslali glasbe, niti razlage njihove mantre. Prišli so v studio in napisal sem fonetično izgovarjavo mantre. Povedal sem jim tudi, kaj pomeni, nato pa sem jim dejal, naj se prepustijo toku.”

> Kako ste torej Tinkari Kovač razložili pomen mantre Om Namah Shivaya , ki jo poje?

Matej: “Ta mantra je pozdrav Šivi, najvišji resnici, ki biva globoko v nas. Je poziv, da to visoko, Šivino zavest, prepoznamo v sebi. Šiva je v indijski filozofiji razbijalec iluzij. Ljudje smo si s prepričanji ustvarili vsak svoj umski svet in Šiva razbija to iluzijo ter nas spodbuja, da se dvignemo nad človeško dramo.”

> Zakaj mantre Hare Krišna , ki je zelo spevna in jo ljudje tukaj poznajo, ni na vašem albumu?

Matej: “Namenoma smo jo izpustili, da nas ljudje ne bi pomotoma povezali s Skupnostjo za zavest Krišne, ki deluje v Sloveniji. Naš projekt je popolnoma apolitičen in areligiozen. To so besede moči. S Skupnostjo za zavest Krišne smo sicer v dobrih odnosih, in gotovo bomo tudi mantro Hare Krišna uvrstili na enega od naših prihodnjih albumov.”

> Kakšen pa je pomen Gayatri mantre , ki jo poje Tomi Meglič?

Matej: “To je mati vseh manter, ki ji je Tomi dal še dodatno moč. Gayatri je sončeva mantra; legende pravijo, da je to zvok stvarjenja vesolja. Sončeva mantra v naše življenje priziva spiritualno energijo in kliče naše bitje po razsvetljenju. Zaradi pomembnega sporočila teh manter sem bil zelo na trnih, kako bodo naš projekt sprejeli Indijci. Bal sem se, da bi to lahko dojeli kot skrunitev njihove tradicije. Potem pa mi je Mahesh razložil, da rock glasba niti slučajno ne pomeni skrunitev manter.”

> Kje ste spoznali Mahesha?

Matej: “To je bilo srečanje ob pravem trenutku. Morda najlaže razložim tako, da smo poslali namero v vesolje, to pa je potem sestavilo kocke. V času, ko smo snemali album, je bil Mahesh na obisku v Sloveniji. Snidenje z njim se je zgodilo prek prijateljice Tanje. Povabilo na snemanje v studio je z veseljem sprejel. Glede na to, da ima vse mantre v krvi, je za snemanje porabil le tri, morda štiri ure. Naš projekt mu je bil zelo všeč. Že v New Yorku je sodeloval z nekim pevcem hip-hopa; všeč mu je povezovanje različnih kultur. Zakon privlačnosti je deloval sto na uro.”

> Bi si upali nastopiti v Indiji?

Tim: “Seveda. Z največjim veseljem.”

Rok: “Brez težav lahko nastopimo kjerkoli. Podobnih skupin je po svetu kar nekaj, ampak to, kar smo naredili mi, je edinstveno. Sploh pa ni še nihče v podobnem projektu združil toliko znanih pevcev iz ene države. Naše pesmi so predvsem v Sloveniji ljudje lepo sprejeli, vrtijo jih tudi radijske postaje.”

> Boste organizirali tudi koncerte?

Matej: “Trenutno organiziramo manjša meditacijska srečanja, sicer pa nas vabijo na razne nastope.”

> Kako potekajo vaša meditacijska srečanja, tako imenovani satsangi?

Matej: “Organiziramo jih v Ljubljani in Celju, pripravljamo tudi srečanje v Mengšu. Krog se počasi širi. Zdaj ko smo izdali album, se želimo še bolj povezati z ljudmi, zato smo malce predrugačili tudi našo meditacijo, ki jo imenujemo 3D meditacija: delete, download, deep peace. Malce moderni smo želeli biti s tem angleškim poimenovanjem. Prvo fazo - delete ali briši - lahko ponazorim s stanjem našega uma v petek zvečer, ko imamo ob koncu delovnega tedna v glavi polno raznih misli in občutkov. Najprej je treba torej pobrisati um. To po navadi storimo z raznimi dihalnimi tehnikami. V download fazi pa v um naložimo mantre. Pravijo, da so svečeniki, ki so prepevali mantre, te pustili v vesolju kot nekakšne energetske oblake. Ko tudi sami prepevamo mantre, to energijo lahko potegnemo v svoje življenje. V tretji fazi meditacije pa se prepustimo notranjemu miru, po katerem vsi tako hrepenimo. Po satsngu ali 3D meditaciji gremo vsi res globoko umirjeni domov.”

> Kakšne načrte imate v letu po izidu albuma?

Rok: “Pripravljamo se na snemanje videa pesmi Om Namah Shivaya. Do konca leta bomo skušali organizirati še kakšen koncert, predvsem v Sloveniji. Pomladi načrtujemo večjo koncertno turnejo, istočasno pa bomo po Sloveniji širili tudi svoje meditacijske kroge. Na turnejo želimo povabiti tudi vse gostujoče pevce. Odpirajo se nam tudi vrata v tujino, predvsem v Avstrijo in na Hrvaško. Ker pa so ljubitelji te glasbe po svetu povezani, se nam bodo vrata bržkone kmalu odprla tudi kam drugam. Kot pravim, delo v skupini postaja skoraj že kot redna služba.”ALJA TASI


Najbolj brano