Raiven s harfo na pop sceni

Mlado glasbenico Saro Briški javnost v zadnjem času bolje pozna pod umetniškim imenom Raiven. Obiskuje 4. letnik konservatorija za glasbo v Mariboru, njeni največji glasbeni ljubezni pa sta harfa in solo petje. Na slovenski glasbeni sceni se je nedavno predstavila s pesmijo Jadra, za katero je posnela tudi videospot.

Raiven Foto: Matej&Katarina Photography
Raiven Foto: Matej&Katarina Photography

Solo vokal, kateremu se posveča tudi na konservatoriju, nadgrajuje s pričujočimi modernimi izvedbami, posebno strast pa ji predstavlja operno petje. Zaznamujejo jo tudi neobičajni hišni ljubljenčki - sokoli, s katerimi je odraščala že od malih nog. Svoj prvenec napoveduje še v tem letu.

> Domačemu občinstvu ste se najprej predstavili kot Sara Briški, danes delujete pod umetniškim imenom Raiven? Kdaj in kako je prišlo do tega preobrata?

“Za to umetniško ime sem se odločila, ker mi je bilo že dolgo všeč. Raiven pomeni krokar. Sama sem odraščala s sokoli, zato so mi ptice že od nekdaj zelo blizu. Prav tako pa smo se s fanti iz mojega benda strinjali, da je Sar že veliko in bi bilo veliko bolje, da si izberem neko umetniško ime.”

> Obiskujete konservatorij za glasbo, kjer se posvečate harfi in opernemu petju. Se v prihodnosti vidite kot profesionalna glasbenica oziroma pevka?

“Seveda. Študij nameravam nadaljevati na Akademiji za glasbo v Ljubljani, smer solo petje (opera). Že pri petih letih, ko sem začela obiskovati glasbeno šolo, sem vedela, da želim postati pevka. Sicer na konservatoriju igram tudi harfo, ampak me študij klasične harfe ne zanima preveč, čeprav jo igram že dvanajst let. Želim si jo le predstaviti širši javnosti na pop sceni.”

> Obenem ste vse bolj aktivni na domači glasbeni sceni. Kako usklajujete vse obveznosti?

“Res imam veliko obveznosti. Poleg harfe in solo petja se na konservatoriju posvečam še jazz petju. Letos me čaka tudi matura ter nato sprejemni izpiti za akademijo. Ampak vse to počnem s srcem in mi ni nikoli težko. Je pa res, da imam bolj malo časa za tipične najstniške norije.”

> Decembra ste izdali skladbo Jadra in zanjo posneli tudi videospot. Katere glasbene ustvarjalce ste združili?

“Glasbo za Jadra je ob pomoči drugih iz benda napisal Tadej Košir, ki je tudi odigral kitare, sicer pa je član skupine Muff. Producent je bil Jernej Kržič, član skupin Neomi in Zebra Dots. Res sem hvaležna, da imam njuno podporo in pomoč. Raiven brez njiju zagotovo ne bi obstajala. Bobne je posnel Dorian Granda, tudi član skupine Muff. Za mastering je poskrbel Martin Bezjak in za dodatno programiranje Peter Jenko. Harfo sem odigrala sama, za besedilo pa je poskrbela Simona Jerala.”

> Vas v letu 2015 že čaka izdaja prvenca?

“Trudimo se, da bi še letos izdali prvi album. Če bo šlo vse po načrtih, ga tudi bomo.”

> Odlikuje vas močan vokal, h kateremu glasbenemu žanru pa se nagibate?

“Glede glasbenega žanra se ne želim preveč omejevati. Sama sicer pojem opero, jazz in pop, Raiven pa mogoče vidim bolj v pop vodah. Kakšen pop, pa še nisem ugotovila. Pojem tisto, kar mi je všeč in se ne omejujem glede na zvrst, zato sem pripravljena poskusiti vse, samo da je kakovostno.”

> Dokazali ste se že leta 2010 na FeNSu in leta 2012 v duetu s Trkajem. Kaj je še zaznamovalo vašo glasbeno preteklost?

“Na naši komercialni sceni sem se prvič pojavila na festivalu FeNS s pesmijo Zmorem vse in s skladbo Vse živo, ki sem jo odpela s Trkajem. Sicer pa se že od sedmega leta udeležujem glasbenih tekmovanj v klasični glasbi. S harfo in petjem sem tekmovala v Sloveniji in v tujini, tako da mi je klasično področje veliko bolj znano in domače. Učila sem se že pri mnogih profesorjih harfe in petja. Vedno se tudi trudim udeležiti čim več glasbenih seminarjev. Pela in igrala sem že na večini domačih klasičnih odrih (Unionska dvorana, SGN Maribor, festival Lent, Slovenska filharmonija in drugje). Najštevilčnejše občinstvo pred katerim sem pela, je bilo na poletnem festivalu Schengenfest, kjer sem nastopila skupaj s skupino Zebra Dots.”

> S katerimi prednostmi in težavami se mladi glasbeniki, kot ste vi, danes srečujete na domači glasbeni sceni?

“Imam srečo, saj še nisem naletela na kakšne večje težave na tej sceni. Že od malega sem na odru, zato imam veliko prednost pred drugimi mladimi glasbeniki, predvsem pred mladimi pevkami, ki večinoma niso šolane. Mogoče je edina moja težava, da mi primanjkuje časa zaradi drugih obveznosti. Pomembno mi je samo, da pojem. Ob petju na vse težave kar pozabim. Vem, da imam veliko srečo, ker imam veliko priložnosti in možnosti, da v življenju lahko počnem, kar me res veseli.”

ANA CUKIJATI


Najbolj brano