Velika noč v znamenju sonca in burje

Na Primorskem imamo pa res srečo: medtem ko bodo med prazničnim koncem tedna na severu in v notranjosti države nebo bolj ali manj prekrivali oblaki, velikonočna praznovanja na prostem pa bodo občasno prekinile kratkotrajne plohe, bo Primorska vse dni obsijana s soncem. Danes bodo temperature še okrog 20 stopinj Celzija, jutri in v ponedeljek pa bo zmerna burja nekoliko ohladila ozračje.

Danes bo na Primorskem precej jasno, drugod po državi pa spremenljivo do pretežno oblačno. Sredi dneva in popoldne bo nastalo nekaj kratkotrajnih ploh. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem povečini šibka burja. Jutranje temperature bodo od 6 do 11, v alpskih dolinah okoli 2, najvišje dnevne od 12 do 16, na Primorskem okoli 20 stopinj Celzija. Na Goriškem in v Vipavski dolini bodo morda namerili še kakšno stopinjo več, ne pa tudi ob morju, saj je tam vpliv mrzlega morja še velik.

Pihala bo zmerna burja

Že jutri se bo burja okrepila in ohladila ozračje. Nekoliko bolj sveže bo, tja od 16 do 17 stopinj Celzija, napoveduje vremenoslovec Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje. Ko ga pobaramo, kako močna bo burja, nas brž potolaži: “Pihala bo zmerna burja, kar pomeni, da najmočnejši sunki na najbolj izpostavljenih legah, denimo v Vipavski dolini, ne presegajo hitrosti od 70 do 100 kilometrov na uro.” In doda: “Že v ponedeljek bo burja spet nekoliko oslabela, boste pa imeli na Primorskem vse dni sonce,” poudari in postreže še z bolj natančnimi pojasnili: “Včeraj se je čez Slovenijo pomikala oslabljena hladna fronta. Ker pa v višinah pihajo severozahodni vetrovi, se oblaki na južni strani Alp počasi sušijo, to predvsem velja za severno Italijo in tudi za Primorsko, da ta oblačnost v glavnem razpada in zato dežja ni pričakovati. Medtem ko je bila severna in osrednja Slovenija včeraj deležna kakšne kaplje dežja, danes pa bo tam nastala tudi kakšna ploha.”

Že jutri se bo burja okrepila in ohladila ozračje. Dnevne temperature bodo okoli 16 stopinj Celzija.

Še kakšen teden brez dežja

Kot poudari, se napovedi za drugo polovico prihodnjega tedna še kar spreminjajo in niso povsem zanesljive. “Morda bo že v noči na torek tudi na Primorskem nekaj več oblačnosti, ampak za Primorsko spet brez nekih omembe vrednih padavin. Torek in sreda naj bi bila še razmeroma sončna dneva, od četrtka naprej pa je v igri možnost pooblačitve iznad Sredozemlja in potem ob porastu temperatur tudi nekaj malega dežja. Ali pa morda tudi več dežja, ampak o tem je zagotovo še prezgodaj govoriti.” Kot ocenjuje, sicer neke hude potrebe po padavinah trenutno še ni. “Za prvo silo je bilo dežja v zadnjih dveh rundah, dva vikenda zapored, ko je padlo nekje od 50 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, kar dovolj. Sicer pa novega dežja še kakšen teden dni na Primorskem ni pričakovati.”


Najbolj brano