V Italiji Bordona častijo kot junaka

Letos mineva 75 let od smrti velikega slovenskega domoljuba, protifašista, novinarja in pesnika Dušana Bordona, po katerem nosi ime koprska osnovna šola v Semedeli. V Sansepolcru v Italiji, kjer je pokopan, ga častijo kot junaka, o čemer so se lahko na lastne oči prepričali učenci in učitelji iz Semedele, ki so se odzvali vabilu Združenja protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper ter skupaj oblikovali spominsko slovesnost v Toskani.

Spominu na Dušana Bordona so se poklonili prav na dan njegove smrti, 13. aprila, ko je leta 1944 še ne 24-leten padel pod streli fašistov. Delegacija iz Kopra - 25 učencev OŠ Dušana Bordona, ki so jih spremljali učitelji Svetlana Tratnik, Zdravko Marenčič, Sonja Hrvatin in ravnateljica Vesna Lavriša, 14 članov območne Zveze borcev iz Sv. Antona, od koder je bil doma Dušanov oče, ter Dušanova nečakinja Sabina Petrinja - je bila prijetno presenečena nad sprejemom v Sansepolcru, kjer je Dušan Bordon pokopan v skupinski grobnici.

“Domačini so nas izredno lepo sprejeli, saj Dušan Bordon pri njih velja za pravega heroja,” poudarja Vojko Vodopivec iz ZB Koper. Popeljali so jih tudi do kraja, kjer je padel, na vaško pokopališče, kjer je bil sprva pokopan, ter v spominski park taborišča Renicci, kjer je bil zaprt.

“Domačini v Sansepolcru so nas izredno lepo sprejeli, saj Dušan Bordon pri njih velja za pravega heroja.”

Vojko Vodopivec Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper

Vrednote antifašizma

Ravnateljica Vesna Lavriša je navdušena nad dejstvom, da sredi naše zahodne sosede, ki jo vse bolj prežema desni populizem, tako vztrajno in iskreno častijo vrednote antifašističnega boja. “Spomin na Dušana Bordona je tam, sredi Toskane, še vedno zelo živ. Koliko informacij imajo o tem našem junaku!” je navdušena. “Vsi, s katerimi smo se pogovarjali, so zaskrbljeni nad politično situacijo v Italiji. Spomin na fašizem je, vsaj tam, kjer smo bili, še zelo živ, vzpon desnice pa ne prinaša nič dobrega,” povzema njihova opozorila.

Navdušeni pa so bili tudi gostitelji, člani vsedržavnega združenja partizanov Italije - ANPI in predstavniki lokalnih oblasti. “Naši učenci so kulturni program komemoracije izvedli z odliko. Prisotne italijanske antifašiste so navdušili predvsem s pesmijo Bella ciao. Vidno ganjen občinski svetnik iz Sansepolcra je poudaril, da je prisostvoval veliko komemoracijam, obiskom raznih delegacij in podobno, vendar takega nastopa še ni doživel; da nastopajoči tako čutijo in podoživljajo, kar pojejo in recitirajo,” je zadovoljen Vodopivec. Da je navdušenje gostiteljev več kot na mestu, priča naslednji zapis enega od učencev ob vrnitvi iz Sansepolcra: “Najpomembneje je bilo, da smo se s komemoracijo poklonili Dušanu Bordonu in ostalim borcem, ki so zaslužni, da imamo danes svojo državo, svoj jezik, da kot narod sploh obstajamo.”

Študent revolucionar

Dušan Bordon se je rodil 16. decembra 1920 v Trstu. Bordonovi kot zavedni Slovenci niso želeli živeti pod fašizmom, zato so se izselili v Kraljevino Jugoslavijo, najprej na Ptuj, kasneje v Ljubljano. Dušan je že kot študent romanistike postal član Skoja, bil je med organizatorji delavskega društva Vzajemnost, med delavci je širil revolucionarne ideje. Od leta 1938 do 1940 je bil urednik revije Slovenska mladina, v kateri je objavljal svoje članke in k sodelovanju pritegnil tudi Karla Destovnika Kajuha, kasnejšega partizanskega pesnika. Bil je prostovoljec v študentski brigadi.

Živel in deloval je v ilegali, fašistična oblast ga je zaprla v več italijanskih zaporov in taborišč. Čeprav je bilo prepovedano, je govoril slovensko in bil zaradi tega večkrat kaznovan. Iz taborišč je večkrat pobegnil in bil vedno znova ujet. Tako je bil ob padcu fašizma premeščen v taborišče Renicci blizu Sansepolcra, kjer je bilo med okupacijo zaprtih približno 6000 Slovencev, med njimi jih je več kot 1000 tam tudi umrlo.

Po pobegu iz taborišča je bil Dušan Bordon v bližnjih hribih soustanovitelj brigade Pio Borri, ki se je spopadala s fašisti. V enem od spopadov je bil smrtno zadet, ko je skupaj s prijateljem branil umik soborcev. Tovariši so ga pokopali v skupinski grob še z nekaterimi padlimi italijanskimi in slovenskimi partizani v gozdu blizu vasi. Čez nekaj tednov so njegove posmrtne ostanke na željo brata Rada Bordona pokopali na vaškem pokopališču. Po vojni so na grob postavili spominsko obeležje. Januarja 1973 pa so v mestecu Sansepolcro odprli spominsko grobnico, vanjo prenesli posmrtne ostanke približno 1800 padlih in umrlih partizanov in antifašistov, med njimi tudi Dušana Bordona.


Najbolj brano