Sedemletni Rei živi za knjige in stripe

Rei Gorup iz Dekanov je nedavno dopolnil sedem let, a kljub rosni starosti že zelo dobro ve, kaj želi početi v življenju. “Postal bom stripar,” je odločen. Svojo ljubezen do knjig, ob katerih raste od rojstva, že dlje združuje s strastjo do risanja. Tako je ustvaril kar obsežno zbirko stripov, ki jih je postavil tudi na ogled javnosti.

V nekih drugih (preteklih) časih, bi se nam dejstvo, da je sedemletni otrok zaljubljen v knjige, morda ne zdelo nenavadno. Danes, ko večina otrok raste ob digitalnih varuškah, mežikajoč v njihovo hipnotično modrikasto svetlobo, pa so otroci, kakršen je Rei Gorup, svetle izjeme, ki bodo s svojo strastjo, upajmo, “okužile” vsaj del vrstnikov.

Strip na strip - razstava

“Rei ima od malega rad knjige. Zelo zgodaj je začel tudi brati. Črke je prepoznaval že pri dveh letih in pol,” pripoveduje njegova mama DanjaMarušič. Obenem, dodaja, tudi zelo rad riše, in ker se je nabralo ogromno zanimivih risbic, so jih lani ob Tednu otroka postavili na ogled v koprskem Baru Cameral. Letos je sledila nadgradnja. V zadnjem letu je namreč Rei združil obe strasti v eno, začel je ustvarjati stripe, na desetine stripov. In z novo zbirko je prišla nova priložnost za razstavo, tudi letos v oktobru, ko obeležujemo Teden otroka, le da je bil tokrat gostitelj Danijel Sertič iz Čokoladnice DaPonte. “Zdela se mi je odlična ideja, saj je to dobra spodbuda za Reiev talent in obenem odličen zgled drugim otrokom,” meni Sertič.

Danijel Sertič iz koprske čokoladnice Da Ponte je v oktobru z veseljem gostil razstavo Reievih stripov. Foto: Danja Marušič

V čokoladnici so Reieve stipe, v katerih nastopajo predvsem živali - od muckov in polžev do golobov -, prelistali njegovi sošolke in sošolci iz drugega razreda osnovne šole z italijanskim učnim jezikom Pier Paolo Vergerio Il Vecchio. Radovedno smo si jih pobliže ogledali tudi mi in opazili zanimivo podrobnost. Vsak izmed stripov je označen z oblačkom, v katerem z velikimi tiskanimi črkami piše: Rezervant.

Že pred tremi leti si je Rei omislil svojo blagovno znamko Rezervant, s katero opremi vsak svoj izdelek. (Foto: Danja Marušič)

Že pri štirih letih si je omislil svojo blagovno znamko

“Ha, to si je omislil že pred tremi leti, ko je risal risbice. Odločen je, da bo imel svojo založbo in kar sam ji je nadel to ime, Rezervant,” se nasmehne mama Danja. “Vsak svoj izdelek vestno opremi s to znamko. Ne razume še najbolje, kakšni so postopki, on bi kar šel v Mladinsko knjigo in prodajal svoje stripe, obenem pa bi tudi rad poučeval druge otroke, kako ustvariti strip,” doda.

Kako podjeten zna biti, nam Rei dokaže kar sam, ko za bralce Primorskih novic pripravi takšno sporočilo: “Če želite postati stripar, ni nikoli prepozno. Priporočam vam, da si za začetek izberete najljubšo knjigo - mogoče kakšno pustolovščino - in z branjem dobite idejo za vaš strip. Lahko bo kratek, dolg ali srednje dolg, važno je, da so zgodbe lepe in zanimive. Če pa sploh ne znate risati, nič ne skrbite - vpišite se v moj klub stripov pri meni doma, v Dekanih. Vodil vas bom jaz in lahko vas naučim risati.” Sam izbira teme zgodbic po trenutnem navdihu. “Rad ustvarja zgodbe, v katerih nastopajo živali, ko ga kaj posebej pritegne, pa se posveti samo temu. Tako je neko obdobje, ko je spoznal zgodbi ladij Titanik in Rex, risal samo to. Zdaj ga na primer zanimajo zastave ...” ponazori Danja.

Na letošnjem festivalu stripa v Ljubljani. Foto: Danja Marušič

Ljubezen do stripov je v družini. Že dolga leta jo goji Reiev stric Aleš Marušič, ki nečaka seveda rade volje zalaga s čtivom, kajpak primernim za sedemletnika. Rei je letos v maminem spremstvu obiskal tudi festival stripa Tinta v Ljubljani, kjer je zbral podpise avtorjev in ilustratorjev. Je velik oboževalec Dava Pilkeyja in njegove serije stripov Pasji mož, najljubši pa mu je Stripovski klub mačjega mulca. Odločil se je, da bo s svojim navdušenjem seznanil tudi avtorja in je tako Pilkeyju že lani napisal pisemce.

Mama Danja pove anekdoto o tem, kako so enega izmed stripov iz serije Pasji mož, ki ga v Sloveniji ni bilo mogoče dobiti, naročili iz ZDA: “Rei ga je ponosno odnesel v šolo, da bi ga pokazal učiteljici in vrstnikom. Ravno tistega dne so imeli v šoli gasilsko vajo. Zazvonil je alarm, 'maestre' so pograbile otroke in z njimi stekle ven na varno. Rei ni vedel, da je šlo le za vajo. Bil je ves iz sebe in je jokal. Pa ne zato, ker bi se bal ognja, skrbelo ga je, da mu bo požar uničil novi strip, ki ga je dolgo čakal iz ZDA.”

Najhujša kazen: odvzem knjig in barvic

Veliko je še podobnih utrinkov, ki pričajo o Reievi ljubezni do knjig. Med njimi je tudi njegova popolna brezbrižnost do televizije in pametnih naprav. V nasprotju s številnimi vrstniki Reiu grožnja s prepovedjo uporabe tablice ali telefona ne pride do živega. “Včasih nas ujezi, ker zvečer noče spat, saj bi še risal. Riše tudi zjutraj, ko se je treba odpraviti v šolo. In takrat najbolj učinkuje, če mu zažugamo, da mu bomo vzeli knjige ali pa da ne bo smel risati. To je zanj najhujša kazen,” v smehu sklene mama Danja.


Najbolj brano