Spodbuda potrošnikom in proizvajalcem

Inštitut za nutricionistiko, ki že od leta 2015 razglaša najbolj inovativna živila, je za osrednjo temo letošnjega izbora opredelil polnozrnata živila. Med drugimi je naslov dobila družba Engrotuš za pirin kruh z drožmi, ki ga po recepturi Ane Roš pripravljajo v Pekarni Geršak v Celju.

V letošnji izbor je bilo prijavljenih 81 živilskih izdelkov, približno polovico so jih predlagali proizvajalci, druge pa potrošniki. Več kot polovica izdelkov je prejela ugodno oceno za prehransko sestavo, kar je ključni kriterij pri izboru, zato so se uvrstila v finalno ocenjevanje. Glavna cilja izbora, ki je letos potekal sedmič, sta ozaveščanje potrošnikov, da prepoznajo izboljšana živila in spodbujanje gospodarstva pri razvoju živil z ugodnejšo hranilno sestavo. Odziv na tokratni razpis je bil kljub pandemiji podoben kot v minulih letih, je povedal Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Zdrava hrana

Podobno kot v minulih letih je bilo tudi to, da so priznanja prejele tako kmetije kot različno velika živilska podjetja. Nagrade so prejeli Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in Pekarno Geršak za pirin kruh z drožmi, kmetija Kukenberger v sodelovanju s kmetijo Kastelic za ekološki jogurt domače jabolko, Ljubljanske mlekarne za sadni skutici Mu Muki borovnica in malina, Mercator IP za izdelke iz linije Minute, in sicer za izdelke iz bulgurja, kamuta in črnega riža z zelenjavo, Žito za linijo brezglutenskih kruhov Be free in Malinca v sodelovanju s podjetjem BeLife za brezalkoholno pijačo kombuča z okusom maline. Izobraževalni center Piramida Maribor je prejel posebno nagrado za inovativnost izdelkov iz študentskih programov za pirin polnozrnati kruh z manj soli.

Več ugodnih učinkov

“Razvoj inovativnih, zdravju koristnih živil je koristen za celotno agroživilsko verigo. Spodbuja tako pridelavo kot predelavo lokalne hrane, proizvajalcem omogoča trženje tovrstnih živil, potrošniku pa omogoča raznoliko ponudbo in izbiro. Vse to je koristno tako za razvoj podeželja, razvoj podjetij kot tudi za zdravje potrošnikov in naše okolje,” je ob razglasitvi letošnjih najbolj inovativnih živil dejal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

V minulih letih je šlo že več priznanj na Primorsko. Kmetija Žgajnar s Studenca pri Postojni je večkrat prepričala z mlečnimi izdelki, ajdovski Mlinotest je lani dobil priznanje za polento naše none z ajdo, Mlekarna Planika Kobarid pa leta 2018 posebno nagrado za inovativnost pri spodbujanju lokalne pridelave in predelave živil.


Celotna vsebina je na voljo le naročnikom.

Želite dostop do vseh spletnih vsebin?

Hiter nakup z mobilnim telefonom - Dnevni dostop 1,99 EUR

Za nakup dnevnega dostopa do vseh spletnih vsebin pošljite SMS s ključno besedo PN1 na številko 4246.

Plačilo z mobilnim telefonom je omogočeno pri operaterjih Telekom, A1, Telemach, T2 in Bob. Po izvedenem plačilu boste prejeli aktivacijsko kodo, ki jo vpišete v polje spodaj ali na prijavni strani. Nakup je enkraten in ga ne bomo samodejno obnavljali.
Powered by 4EGI

Že imate aktivacijsko SMS kodo?

Vpišite SMS kodo, ki ste jo prejeli po izvedenem plačilu. Po uspešnem vpisu, osvežite stran in uživajte v branju.
 
ALI

Paketi po vaši meri z enotnim uporabniškim računom Primorskih novic

Izberite paket po vaših željah s poljubnim načinom plačila in si zagotovite dostop do vseh digitalnih vsebin Primorskih novic.

Prijavite se z obstoječim uporabniškim računom ali registrirajte novega uporabnika in si izberite paket po vaših željah z enomesečno, šestmesečno ali letno naročnino.

Za nakup digitalnih paketov omogočamo plačila:

  • Bančno nakazilo
  • Paypal
  • Kreditne kartice
  • Moneta
Paket Cena
Dnevni paket 1,99 EUR
Popolni paket že od 7,99 EUR / mesec
Popolni plus PDF paket
PDF izdaja je dostopna le na pametnih napravah.
že od 15,99 EUR / mesec
Vse cene vsebujejo 5% DDV.  

Z enotnim uporabniškim računom Primorskih novic lahko do vsebin dostopate tudi preko pametnih naprav. Aplikacija Primorske novice je na voljo v:

Najbolj brano