Sezona vinskih festivalov dobiva predpomladni zagon

Po festivalu refoška v Kopru in Izoli ter festivalu penečih vin v Ljubljani je bil konec prejšnjega tedna festival vin v Ilirski Bistrici. V mestecu, ki je bilo nekoč nadvse pomembno oskrbno okno - zlasti za slovenske pridelke in izdelke - v naseljeni in turistično razviti Kvarner, so v soboto pripravili tretji vinski festival.

Rok Ražman, Mojca Bordon in Tilen Praprotnik
Rok Ražman, Mojca Bordon in Tilen Praprotnik 

SLOVENIJA > S svojimi vini se je predstavilo precej vinskih kleti iz vse Primorske, med njimi so vina predstavljali tudi Istrani Rok Ražman, Mojca Bordon in Tilen Praprotnik. V Šentilju ob meji z Avstrijo, v tamkajšnjem Hitovem Hotelu Mond, so v torek pripravili Festival naravnih vin. S svojimi vini iz sonaravne pridelave se je predstavilo 26 vinarjev z obeh strani meje na Štajerskem in močna primorska zasedba. Festival je obiskalo približno 150 ljubiteljev vin.

Vinske zgodbe pa že več dni odstirajo v Zagrebu, kjer bo danes zadnji dan festivala Vinart Grand Tasting. Rdeča nit letošnjega festivala je Nova Evropa. Predstavljajo vina iz dvanajstih držav srednje in vzhodne Evrope. Slovensko zastopstvo je izrazito primorsko, med Brici je še Matjaž Lemut iz kleti Tilia v Vipavski dolini, ki je v četrtek pripravil vodeno degustacijo modrih pinotov iz različnih slovenskih kleti.


Najbolj brano