Še bo vroče, a ne prevroče

Po včerajšnjem soparnem in vročem dnevu smo se zbudili v bolj svež dan. Padavine, ki so sinoči zajele vso državo, bodo na Primorskem že dopoldne ponehale, po napovedih vremenoslovcev pa jih do konca prihodnjega tedna ni več na vidiku. Kot tudi ne izrazite vročine.

Zahodne Alpe je včeraj dosegla vremenska fronta, ki je v drugem delu noči zajela tudi Primorsko, nato pa še ostali del Slovenije. Pred njo je k nam od jugozahoda še pritekal dokaj suh in topel zrak.

Sinočnji vremenski fronti pa v prihodnjih sedmih dneh ne bo sledila nova, pojasnjuje vremenoslovec Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje (Arso), zato je še kako pomembno - zlasti na Krasu in v Istri -, koliko dežja je padlo. Gregorčič nam je včeraj zaupal, da računajo, da naj bi padlo vsaj deset litrov dežja na kvadratni meter, morda celo 15. “Točno seveda ne moremo vedeti, koliko bo padavin na kateri lokaciji. Zadnjič je na Koprskem padlo celo več dežja, kot smo napovedali, česar smo bili vsi veseli. No, upajmo, da bo tudi tokrat tako, saj se modelske napovedi še kar spreminjajo,” je bil optimističen. Ta dež je še kako pomemben, saj vsaj do prihodnjega petka novih padavin ni na vidiku, Istra in Kras pa sta nujno potrebna vode. “No, če bo res padlo teh deset do 15 litrov na kvadratni meter, boste na Primorskem lažje zdržali nov teden brez padavin,” je dodal.

Danes bo sprva oblačno s padavinami in z nevihtami, čez dan se bo jasnilo. Jutri in v ponedeljek bo sončno, a brez izrazite vročine.

Brez hude vročine

Razveseljuje pa napoved, da tako hude vročine, kot smo je bili deležni v minulih dneh, v prihodnjem tednu ne bo. Danes bo sprva oblačno in deževno, dopoldne pa bo dež od zahoda oslabel in ponehal. Prehodno bo zapihal severni veter. Popoldne se bo razjasnilo, nastane lahko še kakšna kratkotrajna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 27, na Primorskem do 30 stopinj Celzija, ob morju bo lahko celo kakšna stopinja manj.

Jutri in v ponedeljek bo večinoma sončno, a brez izrazite vročine. Nekaj več oblačnosti bo občasno na vzhodu, kjer bo v nedeljo še pihal severni veter. “Od torka dalje bo spet nekoliko topleje, a živo srebro se ne bo dvignilo nad 35 stopinj Cezija,” napoveduje Gregorčič.

Burja ne bo nagajala

Še ena dobra novica je, da v prihodnjih dneh na Primorskem ni napovedana burja, ki je v zadnjih dneh večkrat kalila spanec prebivalcem goriškega Krasa in oteževala delo gasilcev. Danes in jutri na Primorskem ne bo pihalo, pravi Brane Gregorčič, ki je včerajšnji telefonski pogovor končal z besedami: “Čim več dežja! Srečno!”


Najbolj brano