Rojstni dan na motorju v Španiji

Čeprav bo danes dopolnil komaj 14 let, ima Miha Vrh iz Dolnjega Zemona pri Ilirski Bistrici v svoji vitrini že dva naslova državnega prvaka (dvakrat je bil podprvak) in številna priznanja z domačih in tujih dirk. Njegova ekipa sta njegova starša in brat, ki so skupaj z njim od tekme do tekme prevandrali že pol Evrope. Ta konec tedna so na tekmi v Španiji, prihodnji jih čaka tekma na Portugalskem.

Na motor se je prvič usedel pri treh letih, pri sedmih pa je že začel dirkati, se njegovih začetkov spominja mama Ester Žiberna. Učenca osmega razreda nove bistriške osnovne šole, ki bo jutri dopolnil 14 let, je kros motor tako uročil, da mu že sedem let posveča ves svoj prosti čas.

Miha Vrh se za svojo ljubezen do motorja in motokrosa lahko zahvali svojemu očetu Petru, ki je včasih tudi sam dirkal, zdaj pa se je popolnoma posvetil športni poti svojega sina. Skupaj sta začela na travniku za domačo hišo v Dolnjem Zemonu, kmalu so skupaj z drugimi motokrosističnimi navdušenci uredili progo v Dobropoljah, nato pa so ju Mihovi uspehi odpeljali na prava dirkališča.

“Če se sprostim, vozim odlično, če se ne, trpim. Imam pa to napako, da velikokrat slabše štartam in potem moram vso dirko prehitevati.”

Miha Vrhdržavni prvak v motokrosu

Pri sedmih letih se je prvič preskusil na tekmi na Brniku na Gorenjskem in zasedel drugo mesto. Pri osmih je opravil licenco in začel nastopati na državnih tekmovanjih, pri devetih je bil že državni prvak v kategoriji do 50 kubičnih centimetrov, naslednje leto je presedlal na 65-kubični motor in se v Italiji prvič preskusil še v evropski konkurenci. Že na prvi tekmi se je uvrstil v finalno vožnjo, za kaj več pa mu je zmanjkalo izkušenj.

V šestih letih že 150.000 kilometrov

Na državnem prvenstvu pod okriljem AMZS je bil leta 2019 že podprvak na 65-kubičnem motorju, že naslednje leto pa je pri dvanajstih letih postal prvak. Lani je znova zamenjal motor in s 85-kubičnim že prvo leto postal državni podprvak, na svetovnem prvenstvu pa zasedel 19. mesto. “Letos še vedno vozim v tej kategoriji, cilj je naslov državnega prvaka in čim boljše uvrstitve na evropskem ter svetovnem prvenstvu,” pravi Miha.

Njegovemu športu je družina Vrh popolnoma podredila svoje življenje. Da bi si privozil čim več izkušenj, dirka v domačem prvenstvu, pa tudi v italijanskem, evropskem in svetovnem. Kar pomeni, da je Miha in najmanj eden član družine skoraj vsak vikend na treningu ali tekmi nekje po Sloveniji ali Evropi. Prvo leto so se vozili na tekme z avtom in šotorom, potem pa so kupili kombi, ga predelali v avtodom, ki je ob vikendih postal njihov prvi dom.

“Seveda ne moremo iti vedno vsi, težava so dopusti in šola. Največkrat grem lahko jaz, zaposlen sem v Slovenski vojski, kjer mi gredo zelo na roko, za kar sem jim izredno hvaležen. Žena ima običajno službo in si težko vzame toliko dopusta, starejši sin Timotej pa hodi v srednjo šolo. Na treninge hodiva sama, na dirke pa nikoli. Na dirkah je toliko dela s pripravami, motorjem in vsem ostalim, da Miha nujno potrebuje dva ob sebi,” pojasnjuje Peter Vrh. V zadnjih šestih letih so prevozili 150.000 kilometrov.

Štirje zlomi - nič hudega

In kako ob takih obveznostih Miha shaja v šoli? “Odlično,” pravi mama Ester, “v šoli je priden, dobiva štirice in petice. Ima status športnika, vendar šola in učitelji razumejo njegove športne obveznosti in nam gredo zelo na roko”. “Veliko manjka, vendar potem vse nadoknadi. Med vožnjo do tekme dela naloge in se uči, po tekmi pa je preutrujen. Ker je v šoli priden, lahko tudi tako grizemo na tekmah,” je dodal oče Peter.

Miha ta konec tedna tekmuje v kraju Talavera de la Reina, slabih sto kilometrov zahodno od Madrida, že prihodnji vikend pa v kraju Fernao Joanes, ki leži še 300 kilometrov zahodneje na Portugalskem. Pred odhodom nam je dejal, da si želi le, da bi se na obeh dirkah sprostil. “Če se sprostim, vozim odlično, če se ne, trpim. Imam pa to napako, da velikokrat slabše startam in potem moram vso dirko prehitevati,” nam je povedal.

Sestavni del dirkanja so tudi padci; doslej si je dvakrat zlomil levo ključnico, enkrat levo roko in enkrat koščico v dlani. “Ampak če se zvijem v preval, se ne more zgoditi hujšega,” poznavalsko razlaga. Peter pa dodaja, da je najmanj tako kot hitrost in predrznost pomembna tehnika in odgovorna vožnja. “Da on vozi motor in ne motor njega,” dodaja. Miha do konca sezone konec avgusta čaka še vrsta tekem, družino Vrh pa drugačne počitnice, kot si jih večina predstavlja.


Najbolj brano