Recept: bučne kepice v omaki iz kozjega sira in maka z aromo majarona
Kepice:
500 g čiščene, kuhane, odcejene in ohlajene zimske buče
200 g sveže kravje skute
40 g moke
3 jajca
sol, poper
Omaka:
120 g sveže naribanega kozjega sira, starega 4-5 mesecev
100 ml oljčnega olja
200 ml mleka
sol, poper
20 g makovih semen
Majaronov pesto:
1 žlica majaronovih lističev
1 žlica peteršiljevih lističev
sol, poper
1/6 česnovega stroka
20 g pinjol
80 ml nežnega oljčnega olja
Sestavine za kepice položimo v mikser in gladko zmiksamo. S kepico za sladoled velikosti 3-4 cm jih zakuhamo v vrelo, slano vodo. Kuhajo se 7-8 minut tik pod vreliščem. Medtem pripravimo omaki. Sirovo omako pripravimo tako, da segrejemo olje, ga zalijemo z mlekom in prevremo. Dodamo sol, poper, sir in makovo seme ter ponovno prevremo. Omaka se rahlo zgosti. Za majaronov pesto postavimo vse sestavine v mikser in na hitro zmiksamo. Preverimo okus. Ko so kepice čvrste, jih odcedimo iz vode in obelimo z omako. Na vroče servirne krožnike položimo obeljene kepice z malo omake. Posujemo z makom, obogatimo z majaronovim pesto ter takoj ponudimo.
Recept je pripravil kuharski mojster Matej Tomažič iz Majerije na Slapu pri Vipavi.