Razširitev vinske kleti Edija Simčiča v Vipolžah

Skupina Plusminus30 arhitekti se je soočila z nalogo, kako stavbo čim bolj neopazno posaditi v okolico, v strukturo same vasi in širše pokrajine mehkih gričev.

B arbara Debevec, arhitektka iz skupine Plusminus30 arhitekti, ki so zasnovali nedavno razširitev vinske kleti Edija Simčiča v Vipožah v Goriških Brdih, pravi: “Začeli smo s 500 kvadrati, a se je zelo hitro izkazalo, da bo to premalo. Zdaj jih je skoraj 1500. Ko gre za delovne prostore, industrijske hale, tehnologija seveda ni preprosta, veliko je strojnih instalacij, zasnova pa mora zagotavljati nemoten, pretočen in logičen proces dela od predelave do skladiščenja. In tu je najpomembneje prisluhniti naročniku, ki ta proces pozna.”

Iskanje zlitosti z okoljem

Naloga arhitektov pa je bila tudi in predvsem, kako razmeroma velik objekt čim bolj neopazno posaditi v okolico, v strukturo same vasi in širše pokrajine mehkih gričev, ki jo objemajo. V iskanju zlitosti z okoljem so zato tudi zunanji podobi namenili veliko razmisleka in poiskali rešitve, ki ne le, da niso moteče, ampak so sijajen spoj sodobne arhitekture, funkcionalnosti in tradicije. Del objekta, ki ga sestavljata pritličje in klet, so dobesedno posadili, vkopali v zemljo, ga prilagodili terenu v največji možni meri. Streha je ravna in zazelenjena, rob strehe pa poteka vzporedno s plastnicami terena. Vidni sprednji deli so oblikovani kot oporni suhozidi, ki so sodobna interpretacija tradicionalnih zidov in terasnega oblikovanja, značilnega za pokrajino.

Naročnik si je želel sodoben degustacijski prostor, vendar prepleten z elementi lokalne tradicije in družinske zgodbe.

Kljub velikosti arhitektura ne štrli iz okolice. Z obliko, gabariti in izbranimi materiali se z njo povezuje, hkrati pa odlično izpolnjuje vse potrebne funkcije, jih med sabo prepleta z izvirnimi rešitvami in gladkimi prehodi med vsemi dejavnostmi, ki potekajo v vinski kleti. Poleg proizvodnje se seveda tam godijo tudi pokušine vin za goste. Večnamenski prostor za degustacijo vin leži v novograjenem volumnu objekta s fasado iz kortena. Odpira se na skupno teraso. Vhod v ta del objekta je po skupni dovozni rampi, nasproti obstoječe stanovanjske hiše. Dovozna rampa se med delom za degustacijo, obstoječo hišo in kletjo nadaljuje do prizidanega dela kleti s kamnito fasado, v katerem je nov prostor za pridelovalni program. Pod obema volumnoma in njunima terasama oziroma parkiriščem leži polvkopana klet z razširjenim skladiščem, ostali pomožni prostori in že obstoječa vinska klet. Servisni dostop do skladiščnega dela kleti pa so uredili prek obstoječe kmečke kolovozne poti.

Sodobno, a prepleteno z elementi lokalne tradicije

Naročnik si je želel sodoben degustacijski prostor, vendar prepleten z elementi lokalne tradicije in družinske zgodbe, ki naj bodo del interiera. Tako je nastala kombinacija lokalnih materialov, umeščenih na sodoben način. Tu so se lahko arhitekti poigrali s podrobnostmi in jih oblikovali na svež način - tako kot denimo značilen lokalni stropni vzorec, pri katerem pa so pustili odprte diletacije, ki zagotavljajo vlek zraka. Vse omare so razporejene po obodu prostora, police so skrite in puščajo prostor za predstavitev njihove zgodbe. Eno pripoveduje zemljevid, na katerem so označene vse lokacije, kjer pridelujejo grozdje za svoja vina. Načrtujejo pa še tri steklene niše, v katerih bo prikazana sestava tal iz njihovih treh največjih vinogradov. Za domačnost in toplino v hladnem vremenu poskrbi kamin. Mize in stole so arhitekti iskali tako rekoč po vsem svetu in jih nazadnje našli čisto blizu, v podjetju Bolčič iz Klanca pod Kozino. Pod znamko Mitja združujejo kolekcije različnih oblikovalcev. Izbrane mize in stoli iz masivnega lesa so delo mladega oblikovalca Luke Bassaneseja. Sodoben dizajn z drobnim kovanim detajlom se v prostor odlično prilega.

Arhitekturno je degustacijski prostor razgiban - malo se povzpne s terena in se znova potopi vanj. Fasada, ki spominja na barvo zemlje, pa bo z leti temnela in se vse bolj zlivala z okolico.


Najbolj brano