Raj pod zelenimi krošnjami

Uro hoda s Predmeje in dve uri s Čavna v tišini mogočnih dreves že od leta 1949 stoji znana Iztokova koča pod Golaki. S temno leseno fasado in z zelenimi polkni marsikoga nehote spomni na pravljico o Janku in Metki. Oskrbnika Boris in Magda v njej prijazno sprejemata planince, pohodnike, nedeljske goste, turne kolesarje in smučarje. Vse več obiskovalcev in skrb za naravo je člane Planinskega društva Ajdovščina spodbudilo k obsežni prenovi in dograditvi koče ter ureditvi njene okolice.

Iztokova koča pod Golaki je po zaslugi ajdovskih planincev in njihovih podpornikov posodobljena in prenovljena.   Foto: Cvetko Ušaj
Iztokova koča pod Golaki je po zaslugi ajdovskih planincev in njihovih podpornikov posodobljena in prenovljena.  Foto: Cvetko Ušaj

Pred letom in pol se je upravni odbor Planinskega društva (PD) Ajdovščina, ki povezuje več kot 330 ljubiteljev planin in narave, odločil: dogradili bomo našo kočo. Preučili so potrebe in možnosti, izdelali načrte, pridobili dovoljenja ter potrkali na številna vrata s prošnjo za pomoč.

Ne zaman, saj so se donatorji in pokrovitelji, kot pravi predsednik društva Cvetko Ušaj, z veseljem odzvali na pomoč ajdovskim planincem, ki so se doslej izkazali kot skrbni gospodarji in dobri organizatorji. Z deli pri Iztokovi koči so začeli junija lani, na ponedeljkovi slovesnosti, ki se bo začela ob 11. uri, pa se bodo veselili pridobitev. Staremu delu so dogradili sanitarije, ki jih koča doslej ni imela, shrambo in vodohran za 50 kubičnih metrov vode, kar zadošča za normalno oskrbo s pitno vodo ter požarno varnost. Zgradili so pomožni objekt za agregat in drvarnico ter objekt za odpadne vode. V notranjosti objekta so obnovili električno in vodovodno napeljavo. Koča, ki se nahaja na 1260 metrih nadmorske višine, je dobila novo fasado, do nje vodi urejena servisna dovozna pot, lepša in urejena je tudi okolica.

“Obisk Iztokove koče pod Golaki je potovanje v pravljično deželo. V katerem koli letnem času jo bo pohodnik obiskal, bo tu lahko doživel spokojnost, lepoto in čarobnost.”

Nešteto ur prostovoljnega dela

Tako kot pred sedmimi desetletji so tudi tokrat planinci v projekt vložili nešteto ur prostovoljnega dela. “Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem, ki so sodelovali pri projektu in jih lepo vabimo, da se nam v ponedeljek pridružijo. Objekt, ki ponuja mir, lepoto in sprostitev, hkrati pa je tudi izhodišče številnih poti, smo s skupnimi močmi naredili obiskovalcem še prijaznejšega,” je povedal Ušaj in dodal: “Veliko smerokazov nam sporoča, da smo prišli v paradiž pohodništva, turnega kolesarjenja, teka na smučeh in turnega smučanja. Gre za eminentno točko Vipavske doline, ki privlači vse več obiskovalcev. Planinsko društvo pa tudi s to obnovo sledi strategiji občine Ajdovščina v smeri razvoja aktivnega turizma v Vipavski dolini.” Iztokova koča je odprta vse leto ob vikendih, po predhodni prijavi pa tudi med tednom. Na skupnih ležiščih lahko prespi 20 ljudi.

Pod Golake po Slovenski turno kolesarski poti

Ob Slovenski planinski transverzali tam mimo poteka tudi nova Slovenska turno kolesarska pot, ki predstavlja eno prvih veznih MTB poti na svetu. Po zaslugi prizadevnih članov odseka za turno kolesarjenje in turno smučanje je PD Ajdovščina med prvimi, ki so svoj odsek markirali s turno kolesarsko markacijo in namestili usmerjevalne table. 35 kilometrov dolg odsek bodo slovesno odprli prav v ponedeljek. “Opravljenih je bilo več kot 120 ur prostovoljnega dela. Načrti za prihodnost obsegajo ureditev kolesarskih označb proti koči na Čavnu in Modrasovcu. Za prihodnost pa si želimo čim večje število legalnih kolesarskih poti, tudi z dvonamensko uporabo planinskih poti, tam kjer je to smotrno in mogoče. Pri tem odlično sodelujemo z drugimi akterji gorskega kolesarjenje v občini,” je še povedal Ušaj.

Ajdovski odsek Slovenske turno kolesarske poti se začne na Škrbini pod Bukovim vrhom nad Idrijsko Belo. Po makadamu vodi mimo Smrekove drage do koče pod Golaki in naprej do koče v Tihi dolini, od koder se spusti k Materi Gorjanki in po Resljevi poti do Gorenj, mimo izvira Hublja do Hiše mladih. Mimo Kastre nadaljuje po levem bregu reke Hubelj do Napolenovega mostu v Dolenjah in se strmo vzpne mimo cerkve sv. Marjete na Planino. Zadnji vzpon v občini se zaključi na sedlu pod Ostrim vrhom. Sledi spust mimo Gaberij v dolino Branice, kjer se ajdovski del konča. Pot vodi naprej proti Štanjelu, Trstelju in Piranu.

“Turno kolesarjenje je v svetu in pri nas v porastu. To smo prepoznali kot priložnost in pristopili k urejanju infrastrukture. Pri tem sodelujemo z vsemi uporabniki prostora,” je še povedal Ušaj.

PD Ajdovščina v domači sredini in drugje slovi po izjemnem delu odsekov in sekcij. V njegovem okviru deluje planinska sekcija Kamnje, markacijski, mladinski, alpinistični, vodniški, orientacijski in odsek za varstvo gorske narave in odsek za turno kolesarjenje in turno smučanje ter skupina Gorske reševalne službe Tolmin.


Najbolj brano