Podnanos ima z 38 stopinjami Celzija absolutni junijski rekord!

Po tednu, ki nam je že v torek v Podnanosu prinesel absolutni junijski rekord, 38 stopinj Celzija (za pol stopinje več, kot so v Metliki izmerili 22. junija 2000), sledili pa so podobno vroči dnevi, nam vremenoslovci napovedujejo - nove vroče dni. Najbolj vroč bo ponedeljek, ko naj bi se ozračje v večjem delu države segrelo na 35 do 37 stopinj Celzija, ob morju “le” na 34 stopinj. Dan zatem pa naj bi nas zajele nevihte in padavine.

Če ta napoved vremenoslovcev Agencije RS za okolje (Arso) drži, bomo torej od srede naprej lažje dihali. “V drugi polovici prihodnjega tedna bomo na Notranjskem imeli največ 25 stopinj Celzija in na Primorskem med 25 in 29 stopinj, manj v severnem delu, kjer je v torek pričakovati tudi več neviht in padavin,” pojasnjuje Arsov meteorolog Brane Gregorčič.

Za koliko dni bodo te padavine prekinile obdobje visokih temperatur in suše - najbolj sušno je na Notranjskem in v Ljubljani z okolico, vendar je suša “izrazita” tudi po skoraj vsej Primorski (običajne razmere so le v Pomurju, na Dolenjskem in v Beli krajini) - nam Gregorčič včeraj še ni mogel natančno povedati. Meni pa, da bodo padavine sušo vsaj omilile in ozračje nekoliko ohladile. Po drugi strani se v naši državi vse bolj bojimo tudi neviht, saj so se pravkar minuli mesec razbesnela v silovita neurja s točo v velikosti oreha in celo jajca, najprej na vzhodu Slovenije, zatem še na Idrijskem in Postojnskem.

Poskrbimo tudi za živali!

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je ob povišanih temperaturah že pred skoraj dvema tednoma objavila navodila za ravnanje z živalmi. njihove zdravstvene težave lahko preprečimo tako, da:

> jih nikoli ne puščamo v zaprtem parkiranem avtomobilu

> jim vselej omogočimo svežo pitno vodo in dostop do sence oziroma hladnejših površin, sprehode in druge fizične aktivnosti pa omejimo na jutranje in večerne ure

> posebno pozornost namenimo psom brahicefaličnih pasem (s kratkim gobčkom), ki imajo večje težave z uravnavanjem telesne temperature; priporočljivo jih je hladiti z vodo.

Ob vročinskem udaru žival nemudoma umaknemo v zračen prostor ali senco in ohladimo z vodo (pod tušem, z gumijasto cevjo, v reki, jezeru ali morju). Glavo naj ima dvignjeno. Zatem poiščemo veterinarsko pomoč.

Čeprav naj bi nas nevihte zajele šele v torek, se nam bodo pred tem iz severne Italije še večkrat približale. Tudi v začetku prihodnjega tedna pa naj bi nas zajele zračne mase iznad Afrike, kar pomeni, da nam bo dež spet umazal avtomobile. “Subtropski zrak se namreč pomeša s puščavskim prahom, še preden prek Sredozemlja prepotuje velike razdalje.” Včasih prepotuje res ogromne razdalje in pride vse do južne Amerike.

Od srede pa bodo k nam začele pritekati atlantske zračne mase, razmeroma hladne in vlažne. Njihov vpliv bodo bolj čutiti na severni strani Alp, a občutili ga bomo tudi na južni strani, so prepričani slovenski vremenoslovci. Toda najprej se moramo pretolči še skozi štiri vroče dni in paziti, da ob hudi požarni nevarnosti v naravi ne povzročimo še večjega kaosa. Upoštevati moramo tudi, da je sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev.


Najbolj brano