Peli in igrali bodo za Kras

Tako hitro, kot so ognjeni zublji sredi letošnjega poletja pustošili po Krasu, je vzplamtela tudi zamisel o dobrodelnem koncertu za pomoč Krasu. Odziv glasbenikov je bil neverjeten. Na dvodnevnem dobrodelnem glasbenem maratonu Za Kras bo prihodnji petek in soboto v Zelenem gaju in na Vojščici nastopilo več kot 30 glasbenih skupin, v četrtek, 29. septembra, pa se bo z dobrodelnim koncertom pred Pomnikom miru na Cerju zaključila vseslovenska akcija Skupaj za Kras - Naj gorijo srca, ne narava.

Zamisel o dobrodelnem festivalu Za Kras se je porodila glasbenemu zanesenjaku in navdušenemu obiskovalcu koncertov Rajku Križaju - DJ Rikiju. Ta vedno nasmejani obraz iz glasbene trgovine Zoso v Novi Gorici je sredi julija, ko so gasilci, policisti, vojaki, reševalci, gozdarji in prostovoljci na goriškem Krasu še bíli bitko z največjim požarom v zgodovini samostojne Slovenije, na svojem facebook profilu objavil, da bi lahko naredili “en dogodek za Kras”. In še preden si je lahko premislil, se je okoli njegove objave nabralo kup pohval in sporočil oseb, ki so želele sodelovati. Tako se je začelo.

Dva dni, dve lokaciji - Zeleni gaj in Vojščica

“Želeli smo pomagati. Ljudem, ki so gasili, požgani Markovi koči, da se jo čimprej obnovi, in da se sredstva namenijo tudi za preventivo. Da se ne bi več ponovila katastrofa takih razsežnosti,” pravi Silvija Makovec iz organizacijske ekipe, v kateri so poleg idejnega vodje Rajka Križaja še Andrej Raspor, Danilo Štrukelj (Zeleni Gaj), Gorazd Repše, Tadej Rogelja, Mihael Rakuša in Bojan Rojko. K organizaciji sta pristopili tudi Športno kulturno turistično društvo Farjovca z Vojščice na Krasu in Danta Events.

Kampanjo Skupaj za Kras bo sklenil veliki dobrodelni koncert na Cerju, ki ga bo 29. septembra v živo prenašala tudi TV Slovenija. V primeru slabe vremenske napovedi bo prireditev v dvorani kotalkališča Renče.

“Na prvem srečanju smo se prvih petnajst minut malce 'tipali', saj se nekateri nismo poznali, nato pa so energije zaokrožile in vedeli smo, to je to. Prireditev bomo izpeljali. Dva dni, dve lokaciji. Zeleni Gaj in Vojščica. Oba posebna prostora, zapisana v spomin mnogih generacij. Vojščica v samem območju požara, Zeleni Gaj na njegovem obrobju. Zeleni Gaj praznuje letos petdeset let delovanja, zato je bila izbira logična. V ekipo smo sprejeli še predstavnika gasilcev in krajevne skupnosti Vojščica. Ker več glav več ve, smo s skupnimi idejami začeli uporabljati svoja znanja in poznanstva. Tako se je začel sestavljati nabor nastopajočih. Nabralo se je zajetno število glasbenikov, ki so se bili pripravljeni odpovedati plačilu in avtorskim honorarjem in nastopati za dober namen; srčno in s svojo pozitivno energijo privabiti čim več obiskovalcev,” poudarja Makovčeva.

Prihodnji konec tedna bodo torej številni glasbeniki z vseh vetrov združili moči za pomoč v požaru opustošenemu Krasu. V Zelenem gaju se bo glasbeni maraton pričel v petek, 23. septembra, ob 17. uri. Nastopili bodo: Bakan Rock Gang in DJ Lovro, Boštjan Pertinač, Božidar Wolfand Wolf, Chateau, Fair play, Las Vegas, Madbringer, Masters, Matjaž Zupan (California), Drago Mislej Mef, Pikapolonica, Popr n soul, Prizma, Razvaline, Rock heart, Slavko Ivančić, The Maff, Tinkara Kovač in DJ Riki.

Dobrodelni glasbeni maraton Za Kras se bo prihodnji petek ob 17. uri začel v Zelenem gaju in se nadaljeval v soboto ob 16. uri na Vojščici.

Glasbeni maraton se bo nadaljeval na Vojščici v soboto, 24. septembra, ob 16. uri. Nastopili bodo: Ac Dc cover band, Anderkaver, Avtomobili, Heaven X, Ibunge, Link Der Wasser, Mary Rose, Odprava Zelenega zmaja, Pelhan, Perkakšns, Pero Lovšin, Superhuman goats, Šank Rock akustika, The Foučers, Warfare (Italija), Zmelkoow in DJ Riki.

Cena dnevne vstopnice v predprodaji znaša 13,5 evra, na dan dogodka pa bo dnevna vstopnica stala 18 evrov. Vstopnice so v predprodaji na vseh prodajnih mestih mojekarte.si. V Novi Gorici so vstopnice (s popusti za večje skupine) na voljo tudi v glasbeni trgovini Zoso. Ves izkupiček glasbenega maratona (vstopnice, pijača, hrana) in prejete donacije bodo namenjene obnovi Markove koče, ki je po informacijah pristojnih služb edini objekt, ki je pogorel v požaru, in trem prostovoljnim gasilskim društvom na območju požara (PGD Komen, PGD Kostanjevica na Krasu in PGD Renče-Vogrsko). “Ko gre za gasilce, želimo poskrbeti za bodočo preventivo, njihovo še boljšo opremljenost in poplačilo nastale škode na poškodovani ali uničeni opremi. Vsi nastopajoči in sodelujoči so k projektu pristopili pro bono,” še poudarjajo organizatorji.

Skupaj za Kras na dobrodelni dražbi in koncertu

V četrtek, 29. septembra, pa se bo z dobrodelnim koncertom pred Pomnikom miru na Cerju sklenila vseslovenska kampanja Skupaj za Kras - Naj gorijo srca, ne narava, v kateri so združile moči tri najbolj prizadete občine - Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Komen, ki s premišljenimi koraki stopajo na dolgoletno pot obnove pogorelega Krasa.

Z namenom zbiranja denarja za obnovo v požaru prizadetih območij je že kmalu po požaru zaživela spletna stran www.skupajzakras.si z vsemi dogodki in projekti, ki bodo prek koordinacijskega Centra za obnovo pogorelega Krasa prispevali k prepotrebnemu okrevanju krajine. Organizatorji vabijo ljudi k obisku te spletne strani in udeležbi na dobrodelni dražbi, za katero so podarili svoja dela in predmete mnogi najvidnejši umetniki, športniki, oblikovalci in vinarji. V zbirki so tako dres kolesarskega asa Tadeja Pogačarja, slovenske košarkarske in odbojkarske reprezentance, pa dela nagrajenih slovenskih akademskih slikarjev in grafikov, prt Mateje Benedetti iz kolekcije Ane Roš in redke vinske steklenice znanih vinarjev.

Kras bodo z nastopi na velikem koncertu na Cerju 29. septembra počastili številni slovenski glasbeniki in umetniki. Med njimi bodo Vlado Kreslin, Rudi Bučar, Nuša Derenda, Tinkara Kovač, Eva Boto, Lea Sirk, Tatjana Mihelj,Paola Rosatto, Vladimir Čadež, Slavko Ivančić, Damjana Golavšek, Mojca Rusjan, trio Le Dive in drugi.

“Koncert je v prvi vrsti zahvala in poklon požrtvovalnim poklicnim in prostovoljnim gasilcem, civilni zaščiti, vojski, policiji, reševalcem, nujni medicinski pomoči, Rdečemu križu, gozdarjem, lovcem, domačinom, sekačem in drugim srčnim prostovoljcem, ki so se 17 dni vsak na svoj način borili z ognjenimi zublji. S koncertom se bo zaključila tudi dobrodelna dražba. Takrat bo vsa Slovenija s pomočjo prenosa v živo na TV Slovenija izvedela, koliko smo uspeli zbrati za pomoč naravi in prebivalcem pri ponovnem zagonu življenja na pogoriščih,” napoveduje Ariana Besednjak Suhadolnik, direktorica Turizma Miren-Kostanjevica.

Vstopnine ni, na koncertu pa se bodo zbirali prostovoljni prispevki za obnovo pogorelega Krasa. Organizatorji pri tem upajo na čimvečjo pomoč prostovoljcev v klicnem centru. Pomagati je mogoče tudi s prispevkom na transakcijski račun Fundacije Vrabček upanja pri Banki SparKasse, SI56 34000-1021587583, sklic KRAS, in prek sms sporočila KRAS5 (5 evrov) in KRAS10 (10 evrov) na številko 1919.

Za zeleno srce Krasa

Skupni center treh v požaru prizadetih občin za obnovo pogorelega Krasa bo v sodelovanju s strokovnimi institucijami in lokalno skupnostjo na čelu z Zavodom za gozdove Slovenije zbrana sredstva najprej usmeril v zagon projekta Zeleno srce Krasa. Projekt bo povezal na eni strani strokovno vzgojo sadik avtohtonih dreves za pogozdovanje, s katerimi bomo ohranili avtentičnost kraške narave in pokrajine, na drugi pa novo, istoimensko pohodniško pot med tremi občinami, ki bo na območje današnjih pogorišč v prihodnjih desetletjih vnašala novo življenje.

Ob poti Zelenega srca bodo zrasli hrasti, breki, škorši, javorji, gabri, bukve, lipe, pa tudi druga plodovita in medovita drevesa, ki tvorijo prijazen habitat za divje živali, za čebele in druge opraševalce, opremljena bo s postanki in izobraževalnimi vsebinami, pa tudi odtisi srčnosti ljudi, ki so jo pomagali vzpostaviti.


Najbolj brano