Trije pomladni kandidati

Prvi pomladni mesec prinaša tri kandidate za osebnost Primorske. Za laskavi naziv se potegujejo skladatelj in zborovodja Ambrož Čopi, Tomi Sinožić, vodja ekipe, ki je zgradila repliko tradicionalnega plovila, imenovanega istrski top, in Pavel Čuk, mož, ki je pred propadom rešil smučišče v Črnem Vrhu. Kdo bo zbral največ glasov bralcev, poslušalcev in gledalcev Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A ter komisije sodelujočih medijev, bo jasno prihodnjo soboto.

Ambrož Čopi

Znani primorski skladatelj in zborovodja Ambrož Čopi vedno znova preseneča s svojimi idejami in novostmi. Poleg tega, da je ustanovil in v svetovni vrh popeljal APZ UP in da je vzgojil številne izvrstne mlade slovenske skladatelje, je marca letos zasnoval nov Mednarodni mladinski zborovski festival Aegis carminis, ki je pokril kar tri zborovska področja: nacionalni natečaj za nova zborovska dela, namenjena mladim, mednarodno tekmovanje mladih zborovskih dirigentov in mednarodno tekmovanje mladinskih zborov. S tem festivalom je zapolnil veliko vrzel na področju mladinskega zborovskega petja pri nas, promoviral slovensko zborovsko tvornost v svetu, pri realizaciji te zamisli pa povezal lokalne in nacionalne skupnosti in organizacije. In ne nazadnje je po njegovi zaslugi Koper štiri dni utripal v pesmi iz mladih grl in izvrstnih zborov, ki jih je pripeljal z vseh koncev sveta.

Tomi Sinožić

Izolan Tomi Sinožić je od lanskega junija vodil tričlansko ekipo Woodstyle, ki je zgradila repliko tradicionalnega plovila istrski top ali batel. Devetmetrsko enojambornico z značilnim trapezastim jadrom in ravnim dnom so mladi mojstri gradili v priložnostni ladjedelnici Pomorskega muzeja Piran v Monfortu v Portorožu. Zadnja takšna plovila so na slovenski obali zgradili v času med obema vojnama. Gradnjo replike istrskega topa v okviru projekta Mala barka 2 so ves čas spremljali dijaki pomorske šole, gozdarske in lesarske šole iz Postojne ter študenti fakultete za pomorstvo. Zato Adria, kot so poimenovali enojambornico, predstavlja simbolni zametek oživljanja nekoč cvetočega tradicionalnega ladjedelstva.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 4. aprila, do 12. ure.

> Do srede, 3. aprila, opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

Pavel Čuk

Pavel Čuk je najprej propada rešil smučišče v Črnem Vrhu nad Idrijo, potem pa ga je s tisoči ur dela povzdignil v vroče zaželeno, večkrat nagrajeno malo smučišče in razširil gostinsko ponudbo. Ker je mož jeklene volje in optimizma, mu uspeva tudi nemogoče. Kar je nesporno bilo delovanje lepo urejenega smučišča v letošnji zeleni zimi. Komaj dojemljivo se zdi, da to zmore ob invalidnosti. Pavel se že 42 let trikrat na teden vozi na hemodializo v Ljubljano, kar vedno pomeni osem ur menjave krvi. Vedno ponoči, saj na smučišču ni še nikoli manjkal. V sodelovanju z domačimi društvi skrbi, da je dogajanje v tamkajšnji brunarici živahno tudi poleti.


Najbolj brano