Štiri izbire, pet kandidatov

Glasove bralcev, poslušalcev in gledalcev Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A ter komisije sodelujočih medijev v avgustovskem krogu akcije Osebnost Primorske zbirajo trije posamezniki in par. Tjaša Fajdiga je prva Slovenka, sprejeta na elitno londonsko akademijo za glasbo. Piranski redar Mihael Tomše je iz goreče hiše rešil otroka. Egon Gornik in Darko Grgič sta glavna akterja protesta za ohranitev slovenske šole v Gropadi. Marjan Gregorčič, gospodar na planini Kuhinja, pa je zaslužen za elektrifikacijo planine.

TJAŠA FAJDIGA

Tjaša Fajdiga iz Lož pri Vipavi je prva Slovenka, ki je bila sprejeta na magistrski program muzikala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Nadarjeni 23-letni vipavski glasbenici je uspel preboj med 32 študentov elitne londonske akademije, na kateri se je med drugim šolal tudi Elton John. Tjaša Fajdiga je tudi ena od dveh izbrancev, ki jima bodo za nagrado plačali šolnino. Pred kratkim je v Amsterdamu na konservatoriju za glasbo končala dodiplomski študij jazzovskega petja, širša slovenska javnost pa jo je imela priložnost spoznati prek televizijskih zaslonov med lansko sezono oddaje Slovenija ima talent.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 5. septembra, do 12. ure.

> Do srede, 4. septembra, opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

MIHAEL TOMŠE

Piranski občinski redar Mihael Tomše je ob izbruhu požara v Piranu skupaj s policistom in gasilcem v hiši našel pogrešanega 12-letnega otroka in ga v zadnjem trenutku rešil iz objema dima in ognja. Tomše se je že ob začetku požara pridružil gasilcem in policistom pri evakuaciji bližnjih stanovalcev, v enem od stanovanj pa je ostal 12-letnik. Ko je po njem povpraševala njegova mati, je brez pomisleka pograbil za roko policista in gasilca ter stekel v zadimljeno notranjost goreče hiše. Ker je bil brez dihalnega aparata, je tudi sam pristal v bolnišnici.

DARKO GRGIČ in EGON GORNIK

V Gropadi so predstavniki slovenske krajevne skupnosti dva tedna vztrajali s protestom proti odločitvi tržaške občinske oblasti, da območje nekdanje slovenske osnovne šole Karla Destovnika Kajuha nameni italijanski organizaciji, ki se ukvarja z urjenjem reševalnih psov. Darko Grgič in Egon Gornik sta bila glavna akterja protesta. Po večdnevnih demonstracijah je domačinom iz Gropade in Padrič le uspelo doseči cilj: italijansko združenje se je nazadnje odpovedalo tamkajšnjim prostorom. Nekoč šolsko poslopje bo zdaj služilo namenom slovenske avtohtone krajevne skupnosti.

MARJAN GREGORČIČ

Sredi julija je družba Elektro Primorska priključila na javno omrežje planino Kuhinja, ob tem pa še planino Kašina. Kmalu bosta priključeni še Leskovica in koča na planini Kuhinja, za kar je zaslužen Marjan Gregorčič. Elektrika iz javnega omrežja omogoča lažje delo mlekarjem in sirarjem, predvsem pa so postali uresničljivi načrti o turistični ponudbi in obnovi propadajočih hlevov. Z novo napeljavo so se izognili tudi grozeči ekološki katastrofi, do katere bi lahko prišlo z izlitjem goriva iz dizelskih agregatov. Gregorčič je združil vse nosilce razvoja na planini in družbo Elektro Primorska ter s pomočjo pravniškega znanja dobil bitko z birokracijo.


Najbolj brano