Štiri izbire, pet kandidatov

Za naziv osebnost Primorske meseca oktobra se potegujejo trije kandidati posamično, dva pa v paru. Anja Štefan je nagrajena pesnica in pisateljica za otroke, Vladimir Vremec in Karlo Grgič sta dosegla pravico do gospodarjenja na jusarski zemlji, kajtar Toni Vodišek je srebrn z mladinske olimpijade, harmonikar Zoran Lupinc pa prvi Slovenec v muzeju slavnih. Kdo bo prejel največ glasov komisije, bralcev in poslušalcev Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A, bo znano prihodnjo soboto.

Anja Štefan, primorska pisateljica, pesnica, pravljičarka in pripovedovalka je letošnja dobitnica nagrade večernica za pesniško zbirko za otroke Drobtine iz mišje doline. Hkrati se je uvrstila med nominirance za prestižno nagrado Astrid Lindgren, ki jo podeljuje Švedski svet za umetnost avtorjem mladinske književnosti. Štefanova navdih za zgodbe pogosto išče v ljudskem izročilu. Piše in objavlja pravljice, pesmi in uganke, je tudi organizatorka pripovedovalskega festivala Pravljice danes ter urednica zbirk ljudskih pravljic, ki jih pogosto na novo pove in zapiše.

Italijansko vrhovno sodišče je razsodilo, da ima Jus Opčine pravico gospodariti na svoji zemlji. Zgodovinska razsodba po dobrih 90 letih popravlja krivico, ki jo je mnogim jusom in srenjam prizadel fašizem. Tokratna zgodba s Tržaškega Krasa ima več junakov, med njimi pa velja izpostaviti dva. Vladimirja Vremca, dolgoletnega predsednika agrarne skupnosti in openskega jusa, ki je izboril pomembno zmago za vse lastnike skupne lastnine, ter Karla Grgiča, podpredsednika italijanske državne konzulte skupne lastnine. Grgič ima velike zasluge, da je Italija lani sprejela zakon, ki starodavnim staroselskim skupnostim vrača pravico do skupne zemlje. Rimski vrhovni sodniki so se v svoji razsodbi lahko oprli tudi na ta zakon.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do torka, 30. oktobra, opoldne.

> Do srede, 31. oktobra, opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

> Na Primorskem dnevniku lahko glasujete na spletni strani www.primorski.eu/osebnostprimorske. S SMS-sporočili pa na številko 340 1222160.

> Na Radiu Trst A lahko glasujete na: osebnost@rai.it.

18-letni kajtar, Koprčan Toni Vodišek se je z zmago na spomladanskih evropskih kvalifikacijah v Maroku uvrstil na olimpijske igre mladih v Argentini, kjer je v skupnem seštevku dosegel drugo mesto, ki si ga je delil s Christianom Tiom s Filipinov. Pred tem je nastopil v danskem Aarhusu na svetovnem prvenstvu v jadranju v formuli kajt, kjer je že tretje leto zapored postal mladinski svetovni prvak. Obenem je z dobrim jadranjem tudi v članski konkurenci osvojil visoko deseto mesto. Med svojimi vrstniki močno izstopa. Že na evropskem prvenstvu julija v Nemčiji je bil skupno osmi in obenem edini jadralec iz svoje starostne kategorije v zlati finalni skupini.

Harmonikar Zoran Lupinc iz Šempolaja je prvi Slovenec, ki so mu namenili čast v muzeju slavnih harmonikarjev v kraju Recoaro Terme pri Vicenzi. Muzej je nastal leta 1997 in hrani odtise rok v ploščo, s podpisi in zapisi zaslug najboljših harmonikarjev na svetu. Lupinc je absolutni svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko, prejemnik Gerbičeve nagrade in nagrajenec Confederation European Acordion za umetniške dosežke v Italiji. Je učitelj in raziskovalec diatonične harmonike, inovator, član strokovnih komisij ter avtor učbenikov za igranje na diatonično harmoniko. Virtuoz, ki nastopa na domačih in tujih odrih.


Najbolj brano