Septembrski trio zbira glasove

Režiser Gregor Božič je s filmom Zgodbe iz kostanjevih gozdov na Festivalu slovenskega filma odnesel rekordnih enajst nagrad vesna. Stojan Mervič je pobudnik prvega športnega dneva invalidov Zveze Sonček. Tatjana Jercog, soustanoviteljica Bienala sodobne glasbe v Kopru in predsednica Društva prijateljev glasbe, je organizatorka koncerta Simfonija Kopra. To so kandidati za naziv osebnost Primorske meseca septembra, ki se potegujejo za glasove bralcev, poslušalcev in gledalcev Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A ter komisije sodelujočih medijev.

Pri svojih 35 letih je Novogoričan Gregor Božič na Festivalu slovenskega filma v Portorožu debitiral z igranim celovečercem Zgodbe iz kostanjevih gozdov ter tako prevzel žirijo in občinstvo, da je odnesel rekordnih enajst nagrad vesna. Še bolj kot nagrade pa navdušujeta iskreno prepričanje in jasni izraz umetnika, ki je študiral in delal v tujini, a ostaja tesno povezan z domom. Ob delu režiserja in direktorja fotografije pa je Božič raziskoval tudi sadne sorte ter uredil knjigo na to temo. Danes z družino vzdržuje edinstveni vzorčni sadovnjak. V razmišljanjih in izjavah vedno znova dokazuje, da ima kljub mladosti globok občutek za pristno moč narave ter edinstvenost svoje rodne pokrajine in njenih ljudi.

Novogoričan Stojan Mervič je bil do nedavnega zaposlen v eni od stanovanjskih skupin Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije Sonček. Je idejni vodja prvega športnega dneva invalidov Zveze Sonček, ki so ga organizirali septembra na plaži v Ankaranu. Več kot 40 udeležencev se je lahko preizkusilo v dejavnostih, ki so zanje sicer slabše dostopne ali sploh nedostopne. V Zvezi Sonček, ki se zavzema za enake možnosti vseh prebivalcev Slovenije, so se namreč odločili, da potapljanje, supanje, veslanje, vleka z banano, kolesarjenje, kolesarjenje "downhill", plezanje in lokostrelstvo vsaj za en dan ne bodo nedosegljiva doživetja, temveč zabaven izziv. "Invalidi imajo iste potrebe kot drugi, " pravi Mervič, ki je prepričan, da je med osnovnimi potrebami človeka tudi želja po gibanju v naravi.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 3. oktobra, do 12. ure.

> Do srede, 2. oktobra, opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

Tatjana Jercog je kot izredno zavzeta in ustvarjalna pedagoginja že od leta 2006 svojim učencem prirejala seminarje in srečanja z uveljavljenimi sodobnimi skladatelji. Iz te pobude je dve leti kasneje nastal Bienale sodobne glasbe, ki je 14. septembra, prav po zamisli Tatjane Jercog, doživel svojevrsten uvod, s Simfonijo Kopra na neobičajnem odru potniškega terminala Luke Koper. Ta veličastni koncert je na prizorišče in okrog njega privabil več kot tisoč poslušalcev, kar je za simfonični koncert resne in še zlasti sodobne glasbe velika izjema. Edinstven projekt je poleg poslušalcev združil tudi veliko pomembnih organizatorjev, ki so med luškimi dvigali in ladijskimi kontejnerji naredili prvi večji skupni korak k dvigu ravni kulture v Kopru. Predvsem pa je v nepozabnih trenutkih povezal stotine poslušalcev z glasbo Alda Kumarja, Magnusa Lindberga in Mauricea Ravela.


Najbolj brano