Novembrski krog od narave do glasbe

V predzadnjem krogu akcije Osebnost Primorske v letošnjem letu se za glasove ljudstva in komisije Primorskih novic, Radia Koper in Televizije Koper poteguje pet kandidatov: geograf in krasoslovec Tadej Slabe, pivški bend Ana Pupedan, biolog in raziskovalec Tilen Genov, terapevt Tone Kladnik ter nadarjena tržaška zborovodkinja Petra Grassi. Kdo bo novembrska osebnost, bo znano prihodnjo soboto.

Dr. Tadej Slabe je predstojnik Inštituta za raziskovanje krasa, ki obeležuje 70-letnico delovanja. Pod njegovim vodstvom se je inštitut razvil v eno vodilnih mednarodnih raziskovalnih in študijskih krasoslovnih središč. Med drugim je bil pobudnik in soustanovitelj edinega študija krasoslovja v svetu in Mednarodne krasoslovne akademije. Vedno poudarja, da je poslanstvo inštituta poglabljanje temeljnega znanja, ki je osnova za načrtovanje življenja na krasu. S kraškim kamnom je povezan tudi kot uspešen športni plezalec.

Ana Pupedan iz Pivke, ki je novembra dopolnila 25 let, je ambasadorka svojega kraja in vseslovenski glasbeni fenomen. Tudi za Ano, tako kot vsako drugo uspešno žensko, stojijo moški. In to kar štirje: pevec in violinist Simon Avsec, kitarist Boštjan Požar, basist Peter Žnidaršič in bobnar Marko Doles že od ustanovitve leta 1992 v nespremenjeni zasedbi prepletajo rock, folk, reggae, punk in še kaj. So tako zabavni kot družbenokritični, predvsem pa zvesti sami sebi. V začetku meseca so v pivški dvorani Skala pripravili jubilejni koncert, na katerem so se jim pridružili številni glasbeni prijatelji.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 7. decembra, opoldne.

> Do srede, 6. decembra, opolnoči, bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/93-60-96. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/63-69-99 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

Tilen Genov je soustanovitelj in predsednik Društva za opazovanje morskih sesalcev Morigenos. S somišljeniki spremlja, identificira in raziskuje populacijo morskih sesalcev, predvsem delfinov. Kot biolog in raziskovalec na Univerzi na Primorskem je vpet v raziskovalno delo, ki ga je letos pripeljalo do zanimivega odkritja: da je mogoče delfine identificirati tudi po njihovem obrazu in ne zgolj po plavutih, kot je veljalo doslej. Genov bo tako v zgodovino raziskav delfinov zapisan kot tisti, ki jim je “dal obraz”. Njegova odkritja je objavila osrednja znanstvena revija o morskih sesalcih Marine Mammal Science.

Tone Kladnik je utemeljitelj društva Viharnik, ki je pred 30 leti nastalo zaradi potreb okolja. Program zdravljenja odvisnosti od alkohola temelji na socialno-andragoški metodi. Gre za spreminjanje življenjskega sloga oseb, njihovih partnerjev in družine. Nujni so popolna abstinenca od alkohola in tobaka, udeleževanje planinskih pohodov, tek, prostovoljno delo, vključevanje v skupino za samopomoč in biblioterapijo. Kladnik je z družino tesno povezan z Viharnikom, za projekt živi, delo mu osmišlja življenje. Številni ozdravljeni alkoholiki so priča, da se je iz omame alkohola mogoče izviti ter nato - tudi ob podpori Viharnikov - živeti polno in kvalitetno življenje.

Petra Grassi je v novembru s slovenskim zborom, Vokalno skupino Vikra, zabeležila dvojno zmago na dveh pomembnih italijanskih zborovskih tekmovanjih. Med pretežno italijanskimi zbori je pred italijanskim občinstvom in italijansko žirijo izvedla program v slovenščini, saj si je za tekmovanje izbrala dela slovenskih skladateljev. Pred tem je že poleti presenetila primorsko občinstvo z izjemnim projektom Italiantica. Je zmagovalka več prestižnih tekmovanj za zborovske dirigente.


Najbolj brano