Majskih pet že zbira glasove

Za naziv majske osebnosti Primorske se poteguje pet kandidatov. Glasove bralcev, poslušalcev in gledalcev Primorskih novic, Radia Koper, Televizije Koper, Primorskega dnevnika in Radia Trst A ter komisije sodelujočih medijev zbirajo istrski pisatelj, pesnik, publicist, prevajalec in novinar Milan Rakovac, dobrodelni supar Nejc Gorjan, prevajalka Darja Betocchi, multiinštrumentalist in glasbeni producent Matej Srebrnič ter Boštjan Mikuž, vodja festivala gorskega teka Ultra Trail Vipavska dolina.

Milan Rakovac

Milan Rakovac, istrski pisatelj, pesnik, publicist, prevajalec in novinar, je angažiran borec za razumevanje in sožitje med Slovenci, Hrvati in Italijani ter tisti Istran, ki s svojo literaturo in javnim delovanjem pogumno razkriva kočljive teme, ki so v 20. stoletju usodno zaznamovale narode severnega Jadrana. Trmasti preskakovalec meja je ustanovitelj Mednarodnih obmejnih srečanj Forum Tomizza, ki so letos zaokrožila 20. jubilejno izvedbo. Rakovac je zagovornik medkulturnega dialoga in kritik nacionalističnih omejitev. Dinamična jezikovna igra, žlahtna mešanica narečij in slengov, (re)konstrukcija hibridne obmejnosti ter grenka humornost v slikanju usode “malega” posameznika v primežu “velike” zgodovine ostajajo njegova trajna zaveza.

Nejc Gorjan

27-letni Nejc Gorjan z Vogrskega se vrača z enomesečnega morskega veslanja s supom. S svojim veslaškim podvigom je povezal zanj dve najlepši jadranski mesti, Dubrovnik in Piran. Pot je začel v Dubrovniku in nato preveslal 1000 kilometrov do Pirana, potem pa veslanje podaljšal še do Renč. Njegov ekstremni podvig je imel tudi dobrodelno noto, saj je s pomočjo novogoriškega Rdečega križa zbiral denar za socialno ogrožene otroke, ki si ne morejo privoščiti počitnic na morju. Nejc Gorjan je takšnih podvigov sicer že vajen. Leta 2014 je prehodil pot od domače vasi Vogrsko na vrh Triglava ter nazaj, leto pozneje je prepešačil z Goričkega v Piran, še leto kasneje pa je obšel Slovenijo oziroma jo prehodil po njenih državnih mejah.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 6. junija, do 12. ure.

> Do srede, 5. junija, opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

Darja Betocchi

Darja Betocchi je profesorica italijanskega jezika in književnosti na tržaškem liceju Franceta Prešerna, dobrih 25 let pa se ukvarja tudi s književnim prevajanjem iz slovenskega v italijanski jezik. Z veliko občutljivostjo za pesniški jezik je italijanskim bralcem približala verze Srečka Kosovela, Tomaža Šalamuna, Milana Jesiha, Marije Kostnapfel, Miroslava Košute, Marka Kravosa, a tudi romane Lojzeta Kovačiča, Draga Jančarja, Marka Sosiča in drugih avtorjev. Društvo slovenskih književnih prevajalcev ji je letos podelilo Lavrinovo diplomo za pomemben prispevek na področju posredovanja slovenske književnosti v druge jezikovne kulture.

Matej Srebrnič

Matej Srebrnič je multiinštrumentalist, glasbeni producent in glavni krivec, da se je pod okrilje skupine Združeni briški glasbeniki zbralo 46 glasbenikov različnih generacij. Skupaj so ustvarili album s 16 avtorskimi skladbami, večina besedil je v briškem narečju. Svoja prizadevanja so okronali s čustvenim koncertom v Vili Vipolže. Matej Srebrnič skromno poudarja, da je zgodba Združenih briških glasbenikov tako sijajno zaživela s pomočjo vseh udeleženih. Sodelavci v projektu pa pravijo, da gredo največje zasluge za to prav njemu, saj je pripomogel k edinstvenemu zapisu briške glasbe, ki je Brice povezala ne le na odru, temveč tudi pod njim.

Boštjan Mikuž

Boštjan Mikuž iz vipavskega športnega društva Tura se je letos še posebej izkazal kot vodja petega festivala gorskega teka Ultra Trail Vipavska dolina. Po nesreči alpinističnega kolega in pobudnika Ultra Traila Dejana Korena je s sodelavci izvrstno nadaljeval in razvijal prireditev. Letos je postregla z rekordno bogatim tedenskim programom šestih tekov in sedmih predavanj ter s premiernim tekom na sto milj (160 kilometrov) okoli celotne Vipavske doline. Mikuž je s sodelavci koordiniral delo več kot 350 prostovoljcev, letos pa je Vipavsko dolino spoznavalo več kot tisoč tekačev iz 30 držav.


Najbolj brano