Majhno mesto z velikim srcem

Tako je nekdo na facebooku zapisal ob novici o uspešni dobrodelni dražbi športnih dresov, s katero so 29-letni Izolan David Davidović in drugi športni zanesenjaki pomagali družini bolne deklice.

Brez navijaške skupine Ribari, katere član je tudi David, dobrodelna akcija in oživljanje okroglega igrišča ne bi imela pravega 
naboja. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Brez navijaške skupine Ribari, katere član je tudi David, dobrodelna akcija in oživljanje okroglega igrišča ne bi imela pravega naboja. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Ko je David Davidović v začetku junija zagnal dobrodelno dražbo športnih dresov prek facebookove strani Okroglo Livade, niti v sanjah ni pričakoval, da bo akcija naletela na izjemen odziv, še manj pa, da si bo zaradi nje prislužil naziv Osebnost Primorske. V manj kot desetih dneh je dražba več kot 90 dresov, ki so jih darovali izolski in drugi športniki, nanesla 13.000 evrov za pomoč družini štiriletne deklice Saške, ki boleha za epilepsijo in potrebuje številne terapije za zdravljenje posledic možganske kapi.

Obudili zanemarjeno igrišče

“Želel sem le pomagati tej družini, nisem tega nameraval medijsko izpostavljati. A sem seveda vseeno vesel te zmage in hvaležen vsem, ki so glasovali. Kdor je oddal glas zame, ga je oddal tudi za vse ostale, ki so sodelovali pri dražbi, od športnikov, ki so darovali drese, do vseh, ki so jih kupili, na čelu s člani navijaške skupine Ribari Izola. Brez njih niti turnir, ki smo ga ob zaključku akcije pripravili na okroglem igrišču v Livadah, ne bi imel pravega naboja. Nasploh so Ribari srce Izole in se večkrat izkažejo s humanitarnimi gestami,” poudari Davidović, tudi sam član Ribarov, že od malih nog zaljubljen v nogomet.

Vsi junijski kandidati

Kandidati za junijsko mesečno osebnost Primorske so bili še etnologinja Rožana Koštial, selektor nogometne reprezentance Slovencev v Italiji Mario Adamič in vodja Civilne zaščite Piran Egon Štibilj. Pogovoru z zmagovalcem Davidom Davidovićem lahko prisluhnete na Radiu Koper danes ob 11. uri. Na Radiu Trst A bodo pogovor predvajali v ponedeljek opoldne.

Njegova je bila tudi pobuda, da bi dolga leta zapuščeno in zanemarjeno okroglo igrišče v središču Livad uredili in ga tako dali ponovno na voljo otrokom, mladostnikom in starejšim rekreativcem.

“Živim le nekaj deset metrov od tega igrišča. V otroških letih sem s sovrstniki tam preživljal ves svoj prosti čas. Tako smo se vživeli v igro, da poleti sploh nismo imeli časa za kopanje na plaži. Žalostilo me je, ko sem gledal, kako je igrišče zadnjih deset let zanemarjeno samevalo,” opiše razloge, zakaj so se skupaj s člani malonogometne ekipe Arizona bar Izola konec lanskega poletja odločili, da igrišče spravijo v red. Zbrali so nekaj denarja, kupili in namestili nove gole, očistili igrišče, prebarvali ograjo ... “Tako kot pri dobrodelni dražbi je tudi pri ureditvi igrišča šlo za ekipno delo. Pomagali so mi številni prijatelji na čelu s Sanjinom Gavrićem, Ribari ... Vsem se iskreno zahvaljujem,” je hvaležen Davidović. Oba podviga, tako ureditev igrišča kot dobrodelno dražbo, so v novembru in juniju okronali z mini nogometnim turnirjem na okroglem igrišču, kjer se jima je pridružila tudi hvaležna prejemnica dobrodelnega zneska, družina male Saške.

Žoga je najboljša droga

Davidović, ki bo oktobra dopolnil 30 let, septembra pa bo postal očka, si želi, da bi igrišče v prihodnje dobro služilo svojemu namenu. Predvsem, da bi privabilo čim več otrok nazaj na ulico ter jih tako odvrnilo od računalniških igric in pretiranega visenja na spletnih družbenih omrežjih ter ne nazadnje od drog in alkohola. “Pravijo, da je žoga najboljša droga in s tem se popolnoma strinjam. Zvok žoge, ki se odbija po igrišču, pa je zame najlepši zvok. Ne razumem, kako lahko to koga moti,” namigne na neljubi dogodek, ko jih je med junijskim turnirjem na igrišču doletela kazen policistov, ki jih je poklical nekdo iz soseščine.

Dražba športnih dresov je bila prva dobrodelna akcija v krogu Davidovićeve druščine, a - kot zatrjuje - nikakor ne zadnja. “Upam, da bo ta moja zmaga spodbudila še koga k podobnim dejanjem,” še dodaja mladi Izolan.


Najbolj brano