In osebnost Primorske 2018 je ...

Današnja sobota je dan D za Primorce z vseh koncev, od Bovca do Portoroža, od Ilirske Bistrice do Trsta in še dlje, povezane v akciji Osebnost Primorske. Drevi bo namreč znano, komu od 13 kandidatov - enajstih posameznikov in para - bo pripadel ta laskavi naziv. Zmagovalec bo prejel tudi Zlato jabolko, simbol akcije, skulpturo akademskega kiparja Boštjana Drinovca.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
TomaĹľ PrimoĹ
Foto: Tomaž Primožič/FPA TomaĹľ PrimoĹ

Akcija je tudi tokrat, že 14. leto zapored, na svojevrsten način utrdila zavedanje, da Primorci z obeh strani meje pomembno bogatijo slovensko družbo in da njihovo delo seže in odmeva tudi prek njenih meja.

V koprski dvorani sv. Frančiška Asiškega se bo ob 20. uri začela sklepna prireditev, na kateri bodo razglasili, kdo je v minulem letu najbolj izstopal s svojimi dejanji in si zasluži naziv Osebnost Primorske.

Primorci so Osebnost Primorske, akcijo, ki promovira etične in požrtvovalne posameznike v domačem okolju, od vsega začetka vzeli za svojo.

V igri je 13 nominirancev

Istoimensko akcijo pripravljajo Primorske novice, Radio Koper, Televizija Koper, Primorski dnevnik in Radio Trst A. Komisija naštetih medijev ter bralci in poslušalci so vseh dvanajst mesecev s svojimi glasovi izbirali tistega, ki je najbolj zaznamoval primorski vsakdan in se uvrstil v letni zbor. V njem je 13 imen, saj je poleg enajstih posameznikov zmagal tudi par.

Januarja je to bila Sibila Peternelj, dobra vila, ki obdaruje otroke, februarja Marko Zevnik, pobudnik brezplačnih prevozov za starejše, marca Jasna Čebron, animatorka kulturnega življenja v Kopru, aprila Patricija Lovišček, ki z Modrim decembrom ozavešča o avtizmu, maja Miha Vivoda, vodja iniciative Naredi nekaj za naravo, junija Igor Crnić, vodja Reševalne službe slovenske Istre, julija Alenka Artnik, potapljačica na vdih, avgusta Valter Mlekuž, Človek z veliko začetnico, septembra Marija Besednjak, srce združenja Brez meja, oktobra Karlo Grgič in Vladimir Vremec, borca za jusarsko zemljo, novembra Matevž Straus, ki je z ekipo mladih izobražencev v društvu Idrija 2020 soavtor ideje Heritage Lab, decembrska osebnost Primorske pa je bila Iva Devetak, naj prostovoljka leta.

Letnega zmagovalca pa so določili glasovi, oddani v minulem tednu. Tudi te je komisija že preštela in ime zmagovalca skrbno shranila na varno do večera.

Scenarij po primorskih notah

Nominiranci se ne bodo prvič srečali šele na velikem finalu. Led so namreč prebili v torek, ko so se odzvali vabilu primorskih medijskih hiš na spoznavno druženje. V studiu Hendrix koprskega radia (na fotografiji) so opravili “generalko” za drevišnjo prireditev, poklepetali z ustvarjalci akcije, nekateri pa so skoraj v živo gostovali v radijskem programu.

Poleg tega so spoznali gostitelja slovesnosti, odgovornega urednika slovenskega programa Televizije Koper Mateja Sukiča ter novinarko in voditeljico Karin Sabadin, ki sta tudi avtorja scenarija prireditve. V njem sta osrednjo pozornost seveda namenila kandidatom za osebnost Primorske, ki pa ne bodo nastopali v odrskih pogovorih kot doslej, temveč v kratkih portretnih filmih, ki jih je z ekipo TV Koper pripravila novinarka Vesna Potočar Godnič.

Primorsko obarvan bo tudi glasbeni program, ki ga bodo oblikovali Tomi Purich trio, Moya oziroma Mojca Velikajne, Marina Martensson z Mefom in Lara Kadis. Poseben gost večera pa bo Aleksander Mežek.

Celotno dogajanje bo objela zelo primorska scenografija, delo scenografke RTV Slovenija Mojce Vilhar, režisersko taktirko bo tudi letos vihtel Goran Stojisavljević.

Kdor drevi ne bo utegnil na slovesnost v Koper, jo bo lahko vseeno spremljal v živo na frekvencah Radia Koper in Radia Trst A, na spletnih straneh radiokoper.si in primorske.si ter na družbenih omrežjih. Posnetek prireditve Osebnost Primorske 2018 pa bo na Televiziji Koper na ogled v nedeljo, 13. januarja, ob 18. uri, v soboto, 19. januarja, ob 20.50, pa na Rai 3 BIS.


Najbolj brano