Ohranite zagorelo polt dolgo v jesen

Pravkar ste se vrnili z dopusta in čudovito zagorelo polt bi radi ohranili čim dlje ... Poiskali smo nasvete, ki vam bodo pri doseganju tega v veliko pomoč.

Čeprav zagorela polt ni ravno več “v modi”, se še vedno veliko ljudi pogledu na lepo porjavelo telo preprosto ne more upreti. A ne pozabimo, da solarij za vzdrževanje zagorele polti ni prav zdrava izbira; če si želite lepši ten, raje upoštevate naslednje napotke oziroma ob priložnosti do pozne jeseni še kak dan obiščite obalo.

Ne prevroča voda

Napaka, ki hitro “izpere” zagorelost, je dolgotrajno namakanje v vroči kopeli ali prhanje z zelo vročo vodo. Ta namreč kožo dodatno izsuši, kar pomeni hitrejše luščenje povrhnjice. Kopajte in prhajte se raje z mlačno vodo, nato pa kožo tudi izdatno navlažite z losjonom ali oljem.

Izbira oblačil

Umetno zagorelo polt je lažje doseči, če že imate podlago. Za piko na i pa nohte nalakirajte s koralnimi ali turkiznimi odtenki ter nosite svetla (bela) oblačila, ki bodo ustvarila iluzijo temnejše polti.

Vlaženje kože

Kožo moramo neprestano dobro vlažiti, saj če se izsuši, se začne luščiti tudi površinski sloj - torej zagoreli del. To upoštevajmo že med samim sončenjem in pazimo, da smo zmeraj dobro zaščiteni s kremami s SPF-faktorji. Za obraz izberite bogate vlažilne kreme, za telo pa losjone, ki podaljšujejo zagorelost. Ne pozabite, da je treba telo hidrirati tudi od znotraj, s pitjem vode in uživanjem hrane, ki vsebuje veliko tekočine; to so na primer kumare, paprika, paradižnik, lubenica ...

Piling naj bo nežen

Brez skrbi, primerno izbran piling ne bo poškodoval zagorele polti. Potrebovali ga boste, da bo odstranil odmrle celice, zaradi katerih je koža videti brez leska, suha in hrapava. Je pa zelo pomembna, kot smo že napisali, vrsta pilinga in pravilna uporaba - najbolje je izbrati nežno gobico za kopanje oziroma piling s finimi grobimi delci. Izogibajte se pilingom, ki vsebujejo glikolno in salicilno kislino, saj bodo vašo polt pobelili. In še en namig: tudi kreme za depilacijo ter britje z britvico in voskanje odstranjujejo površinski sloj kože, zato tega nikar ne počnite prepogosto.

Hrana, bogata z betakarotenom

Betakaroten vsebujejo številne kreme, predvsem tiste za sončenje, saj kožo pripravijo na sonce in ji tudi pomagajo ohraniti bronast ten. Smiselno je torej uporabljati takšne kreme in losjone, pa tudi prehranska dopolnila z betakarotenom, a premišljeno. V prehrano vključite čim več živil, ki vsebujejo betakaroten: korenje, marelice, mango, sladki krompir, papajo, špinačo .


Najbolj brano