Od zasneženih smrek do ledenika

V času, ko v primorskih dolinah že vihajo rokave kmetje in vrtičkarji, je v gorah v naši bližini še veliko snega. Na kakovostno marčevsko vijuganje vabi še veliko smučišč - od gozdnate Soriške planine in skalnatega čezmejnega Kanina do Dolomitov in koroškega ledenika Mölltal.

Na Mölltalu nas lahko tudi spomladi razveseli svež snežni pršič. Foto: Igor Mušič
Na Mölltalu nas lahko tudi spomladi razveseli svež snežni pršič. Foto: Igor Mušič

Marec je pravi mesec za smučarske sladokusce. Na resnih smučiščih je to obdobje, ko je snega veliko, mraza malo, z nekaj sreče v spomladansko spremenljivem vremenu pa proge vsaj do kosila s trdoto kljubujejo mehčanju sončnih žarkov.

Vremenska napoved je za ta konec tedna sicer topla in vlažna, a že prihodnji teden bo ugodnejša. Pričakovati je, da bo do konca marca marsikje pri nas in v bližnji tujini še prav prijetno.

V Sloveniji je največ snega - do 230 centimetrov - na čezmejnem Kaninu, kjer utegne biti prav zimsko še za 1. maj. Na naši strani, nad Bovcem, so prevozne vse proge nad spodnjo postajo trisedežnice Skripi, na severnem italijanskem pobočju pa so izvrstne razmere na vseh progah - do dolinskega turističnega naselja Sella Nevea. Posebnost je še višinska smučarska tekaška proga, ki se pod kočo Gilberti razteza na 1700 do 1800 metrih višine. Na višini od 1100 do 2300 metrov se ob pretežno zahtevnih progah sicer vrti sedem žičnic in italijanski tekoči trak za najmlajše.

Za družine z majhnimi otroki je priročen obisk Soriške planine nad Podbrdom, kjer iz avtomobila stopite naravnost na smučišče s petimi žičnicami, sankališčem in smučarsko tekaško progo. Dobrega pol metra utrjenega snega bi ob napovedani ohladitvi prihodnji teden moralo še vztrajati.

Za ljubitelje spomladanske smuke iz Istre in Krasa je zaradi bližine gorenjske avtoceste hitro dostopen Krvavec, kjer je na 70 centimetrih snega v pogonu deset žičnic. Zgornji del smučišča (1600 do 2000 m) bo gotovo bel še aprila.

Italijanski sosedje

Marca bo sezona tekla še na vseh furlanskih smučiščih skupine Promotur, najlažji dostop in najboljšo pomladansko ponudbo pa ima Zoncolan v Videmski pokrajini nad Tolmezzom, ki sega do 2000 metrov visoko, te dni pa na 90 centimetrih snega obratuje vseh 11 naprav s snežnim parkom za deskarje vred. Naj dodamo, da je prav ta konec tedna vremenska napoved za italijanske Alpe ugodnejša kot za naše.

Posebej to velja za Dolomite. Vsaj dve vstopni točki za odlično spomladansko smuko - Falcade in Cortina d Ampezzo - nista predaleč in ne zahtevata vožnje čez prelaze. Časovno sta primerljivi z izletom na Mariborsko Pohorje. Na obeh smučiščih je za konec tedna napovedano lepo vreme s hladnimi jutri - kot naročeno za kakovostno smučanje. Nad Falcadami se dviga 2520 metrov visoka Col Margherita kjer se na 110 centimetrih beline vrti 16 žičnic. Iz Cortine se z gondolo udobno dvignemo na smučišče Faloria, ki sega skoraj 2400 metrov visoko. Prevozna je pestra paleta prog ob sedmih dolgih žičnicah.

Skok v Avstrijo

Vreme v avstrijskih Alpah bo v prihodnjih dneh precej muhasto, a bo sezona še dolga. Primorcem najbližje so Mokrine (Nassfeld). Do vznožja po avtocesti za Trbiž (izvoz Tablja/Pontebba) pridemo hitro, zadnji zaviti kilometri na 1530 metrov visoko izhodišče na prelazu Pramollo pa znajo biti po sneženju zahtevni. Na vrhu na 125 centimetrih snega čaka razkošje ob kar 29 še delujočih žičnicah, ki segajo do 2000 metrov visoko.

Nekoliko dlje - kot na drugi konec Slovenije - traja vožnja do še dveh zanimivih spomladanskih smučišč - Turracher Höhe in Mölltal. Obe bosta odprti do prvega maja. Prednost Turracherja, kjer se na 140 cm snega vrti 12 žičnic, je direkten dostop z avtom na smučišče (na 1800 m), adut več kot 3100 metrov visokega Mölltala pa je zagotovljen kakovosten sneg tudi v spomladanskih popoldnevih. Tam se trenutno na 320 cm snega vrti 8 žičnic.


Najbolj brano