Metronomska kemoterapija – “prijazno zamejevanje rakastih obolenj”

Metronomska kemoterapija predstavlja eno od možnosti uspešnega zaviranja napredovanja rakastih obolenj. Izhajajoč iz imena gre za obliko kemoterapije, ki pa je glede na način in pričakovane stranske učinke “prijaznejša” do našega bolnega ljubljenca, kot tudi do njegovega lastnika.

Zdravljenje z metronomsko kemoterapijo je znano že zelo dolgo, vendar se v zadnjem času vse pogosteje tudi uporablja v praksi. Ker gre za tako imenovano paliativno zdravljenje, pri katerem ne pričakujemo popolne ozdravitve. Kadar je le mogoče, vsekakor priporočamo zdravljenja, s katerimi želimo bolezen pozdraviti in ne le zazdraviti. Najpogosteje zato priporočamo sistemsko kemoterapijo ali biološka oziroma tarčna zdravila.

Stranski učinki so nepredvidljivi, a obvladljivi

Čeprav živali sistemsko kemoterapijo načeloma dobro prenašajo in so morebitni stranski učinki povsem obvladljivi, jih ne moremo v celoti predvideti, pa tudi ne preprečiti. Poleg tega je tako zdravljenje intenzivno, v smislu pogostnosti obiska veterinarja, bodisi zaradi aplikacije zdravil ali prehodnih stranskih učinkov. S strokovnega stališča je seveda zdravljenje z namenom ozdravitve na prvem mestu. Včasih pa smo pri izboru takega zdravljenja omejeni z več razlogov.

Metronomska kemoterapija ni le “izhod v sili”, temveč gre pogosto za uspešno in strokovno upravičeno izbiro, glede na osnovno rakasto bolezen in njeno napredovanje.

Pogosto je bolezen ob diagnozi že zelo napredovala in so zato možnosti uspešnega zdravljenja močno omejene ali povsem nemogoče. Včasih omejitev predstavljajo sočasna kronična obolenja, saj še vedno za rakom zbolevajo predvsem starejše živali. Slabše delovanje vitalnih organov pogosto ne omogoča uporabe zdravil, kemoterapevtikov, ki večinoma vsaj delno prizadenejo tudi zdrave celice večine organov, s čimer lahko poslabšajo njihovo funkcijo. V mislih imamo predvsem ledvice, jetra, pa tudi srce. Kemoterapevtiki se tako kot večina zdravil izločajo prek ledvic z urinom ter prek prebavnega trakta, ob sodelovanju jeter z blatom. Nekatera zdravila pa lahko vplivajo na delovanje srčne mišice, zato je vitalnost teh organov ključna, ko se odločamo o dobrobiti takega zdravljenja.

Zdravljenje v domačem okolju

Metronomska terapija sodi med sistemska zdravljenja, kar pomeni, da deluje na celoten organizem, vendar je zaradi izjemno nizkih odmerkov kemoterapevtika skozi daljše časovno obdobje za organizem manj tvegana v smislu poškodb vitalnih organov. Hkrati pa marsikdaj zelo uspešno zavira napredovanje bolezni, včasih pa tumorske spremembe celo povsem izginejo vsaj za določen čas.

Prednost tovrstnega zdravljenja je tudi to, da poteka v domačem okolju, saj so vsa zdravila na voljo v obliki tablet, ki jih živali zaužijejo s hrano. S tem bistveno zmanjšamo število obiskov veterinarja in pogostih pregledov.

Prednost tovrstnega zdravljenja je tudi to, da poteka v domačem okolju, saj so vsa zdravila na voljo v obliki tablet, ki jih živali zaužijejo s hrano. S tem bistveno zmanjšamo število obiskov veterinarja in pogostih pregledov. Za živali, pa tudi njihove lastnike so stresni predvsem pogosti odvzemi krvi in intravenozne aplikacije zdravil, ki si pri klasični kemoterapiji sledijo praviloma na en do tri tedne.

Učinke in potencialne neželene stranske učinke pri zdravljenju z metronomsko kemoterapijo svetujemo na štiri do šest tednov. Ne nazadnje je tudi zato metronomska kemoterapija neprimerno cenovno dostopnejša. Učinke zdravljenja pričakujemo že po dveh do štirih tednih. Glede na uspešnost zdravljenja, odmerke tudi ustrezno prilagodimo. Zdravljenje poteka najmanj šest mesecev.

Metronomsko kemoterapijo uporabljajo tako pri psih kot tudi pri mačkah za različna rakava obolenja. Foto: pixabay.com

Glede na izbrano zdravilo se lahko vseeno pojavijo nekateri stranski učinki. Najpogosteje kot začetno zdravljenje izberemo zdravilo ciklofosfamid, ki pri približno 17 odstotkih psov lahko po dveh do treh mesecih rednega jemanja izzove sterilno vnetje mehurja, kar se kaže s pogostejšim uriniranjem in pogosto primesjo krvi. V takih primerih zdravljenje začasno prekinemo, v hujših primerih pa kemoterapevtik nadomestimo z drugim. Metronomska kemoterapija sestoji še z dodatkom zdravil, ki sodijo v skupino analgetikov, z namenom potenciranja učinka kemoterapevtika, sočasno pa deluje tudi protibolečinsko.

Priporočljivo pri počasi napredujočih rakastih obolenjih

Metronomsko kemoterapijo uporabljamo tako pri psih, kot tudi pri mačkah za različna rakava obolenja. Dosedanje študije kažejo, da je tak način zdravljenja pri nekaterih vrstah tumorjev uspešnejši. Primarno pa jo svetujemo predvsem pri počasi napredujočih rakastih obolenjih. Metronomsko kemoterapijo lahko uporabimo tudi kot zdravljenje za zmanjšanje tumorja, s čimer v nadaljevanju omogočimo na primer kirurški poseg.

Učinke zdravljenja z metronomsko kemoterapijo je pričakovati že po dveh do štirih tednih. Foto: pixabay.com

Vsekakor pa se o možnostih tovrstnega zdravljenja posvetujemo z veterinarjem, ki bo potek zdravljenja tudi redno spremljal in ustrezno ukrepal v primeru morebitnih pojava neželenih stranskih učinkov. Zelo pomembno je, da se tudi kot lastniki zavedamo potencialnih učinkov kemoterapevtikov na ljudi in upoštevamo vse varnostne ukrepe.

Metronomska kemoterapija ni le “izhod v sili”, temveč gre pogosto za uspešno in strokovno upravičeno izbiro, glede na osnovno rakasto bolezen in njeno napredovanje.


Najbolj brano