Listje sodi na kompost, ne v zabojnike za smeti

Včasih se zdi, da se še premalo zavedamo pomena komposta na domačem vrtu. Kajti prepogosto lahko jeseni vidimo zabojnike, napolnjene z odpadlim listjem.

Listje samo sicer razpada počasi, če pa ga pomešamo z drugimi organskimi odpadki, bomo že naslednje leto imeli svoj izvrstni kompost, s katerim bomo lahko dognojevali rastline na domačem vrtu in v cvetličnih posodah.

Če torej kompostnika še nimamo, si ga čim prej omislimo, kajti jesen je kot naročena za to. Najpreprostejši kompostnik lahko naredimo iz močnih palic, ki jih zapičimo v zemljo, in goste mreže, ki jo napnemo med palicami. Klasičen, lesen kompostnik nam lahko naredi mizarski mojster ali pa kupimo katero od različic, ki so na voljo v trgovinah.

Preden začnemo nalagati listje in druge odpadke, tla obložimo z vejami, ki bodo preprečevale zastajanje vlage in obenem omogočale zračenje kupa tudi pri tleh. Za lažje polnjenje in praznjenje priporočamo vsaj dvoprekatni kompostnik. Na kompostni kup ne sodijo z boleznimi okuženi deli rastlin ali okuženo listje, temveč jih je najbolje sežgati. V zelo deževnem vremenu pozno jeseni sestavine v kompostnem kupu prekrijemo, da odpadki ne začnejo gniti.


Najbolj brano