Z malvazijami so popestrili zimski utrip Portoroža

V kongresnem centru hotela Slovenija je v nedeljo in ponedeljek potekal tradicionalni festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana, ki ga prireja Društvo vinogradnikov slovenske Istre.

 Na popoldanskih degustacijah so imeli obiskovalci priložnost, da 
s pokušanjem izberejo svoje favorite.
Na popoldanskih degustacijah so imeli obiskovalci priložnost, da s pokušanjem izberejo svoje favorite. 

PORTOROŽ > Predstavilo se je prek 70 vinarjev iz treh držav z istrskimi malvazijami različnih slogov, od penečih prek svežih (enoletnih) in zorjenih do maceriranih in malvazij z ostankom sladkorja.

Vina iz najpomembnejše bele sorte vinske trte so dodobra prečesali na več delavnicah, povezali so jih s turizmom, na popoldanskih degustacijah pa so imeli obiskovalci priložnost, da s pokušanjem izberejo svoje favorite.

V festivalskem ocenjevanju Sommellier Slovenije so ocenili 110 vzorcev v šestih kategorijah. Med penečimi je najvišjo oceno prejela malvazija pallidia iz kleti Sanabor s Krasa, med svežimi pogosta zmagovalca Robi in Dorjano Korenika iz Kort z malvazijo lanskega letnika, med zrelimi malvazijami pa klet Vinakoper z malvazijo Capo d'Istria 2015.

V kategoriji maceriranih vin je najvišjo oceno prejela malvazija iz koprske kleti MonteMoro Amorus 2013, med vini z ostankom sladkorja pa greco di bianco iz kleti Baccellieri. V letos uvedeni kategoriji aromatiziranih malvazij zmagovalca niso razglasili, saj je bilo v konkurenci premalo vin. Festivalska dneva sta v Portorož pritegnila precej obiskovalcev in nekoliko popestrila zaspan zimski utrip obmorskega letovišča.


Najbolj brano